ΑρχικήΠολιτικήΛιβάνιος: Τι θα γίνει με την άδεια ειδικού σκοπού - 35.000 προσλήψεις...

Λιβάνιος: Τι θα γίνει με την άδεια ειδικού σκοπού – 35.000 προσλήψεις σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας

Ο Θοδωρής Λιβάνιος, μέλος της Task Force της κυβέρνησης και ένας από τους υφυπουργούς της «πρώτης γραμμής» μίλησε στην εκπομπή Briefing του Action24 με τον Γιώργο Πιέρρο για την επόμενη μέρα της άρσης των μέτρων.

«Με αφορμή την κρίση του κορωνοϊού έχουν αναπτυχθεί νέες ψηφιακές υπηρεσίες στο Δημόσιο»

Ο υφυπουργός Εσωτερικών σχολίασε ότι «στο Δημόσιο έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα αλλά όχι όσα θέλουμε» ιδίως με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού. «Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δείξει αίσθημα ευθύνης», συμπλήρωσε.

Σε σχετική ερώτηση του Γιάννη Πολίτη έφερε ως παράδειγμα ότι πλέον οι εξουσιοδοτήσεις, τα γνήσια υπογραφής και οι υπεύθυνες δηλώσεις που χρειάζονταν την παρουσία των πολιτών στα ΚΕΠ πλέον γίνονται μέσω του gov.gr.

Όπως είπε, προχωράνε και στην ψηφιοποίηση του πρωτοκόλλου στο δημόσιο και σε ηλεκτρονική διακίνηση των εγγράφων, όχι εσωτερικά μόνο στο υπουργείο άλλα και σε φορείς του Δημοσίου, σε λίγο καιρό αναπτύσσεται το έργο της ηλεκτρονικής διακίνησης των εγγράφων.

«Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι προσέρχονται στις υπηρεσίες τους θα πρέπει να επιλέγουν ζώνη να επιλέγουν ζώνη βάρδιας»

Από τις 4 Μαΐου συνεχίζεται η εξ αποστάσεως εργασία και η εκ περιτροπής εργασία, σύμφωνα με τον Θοδωρή Λιβάνιο: «Αυτό που αλλάζουμε είναι τις ζώνες προσέλευσης είτε στις 7, στις 8 ή στις 9 το πρωί. Δεν αλλάζει ο τρόπος εξυπηρέτησης των πολιτών. Μόνο επείγουσες υποθέσεις και με ραντεβού που δεν μπορούν να υλοποιηθούν με άλλο τρόπο». Σε συνεργασία μάλιστα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης  τα ΚΕΠ μπορούν να αποστέλουν με εταιρεία ταχυμεταφορών έγγραφα που εκδίδονται εντός μίας εργάσιμης ημέρας.

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς θα δοθούν πλέον οι άδειες ειδικού σκοπού, καθώς η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε την εκ περιτροπής διδασκαλία των μαθητών, ο κ. Λιβάνιος εξήγησε ότι οι άδειες ειδικού σκοπού αφορούν παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς, δημοτικά και παιδιά γυμνασίου έως 15 ετών. Οι γονείς των μαθητών του λυκείου δεν επηρεάζονται, οι μόνοι που επηρεάζονται προς το παρόν είναι οι γονείς των παιδιών γυμνασίου. Οπότε οι γονείς θα μπορούν τις μέρες που τα παιδιά τους προσέρχονται στο σχολείο να προσέρχονται κι εκείνοι στην εργασία τους και τις μέρες που τα παιδιά τους παραμένουν σπίτι θα δικαιούνται τμηματικά την άδεια ειδικού σκοπού.

35.000 προσλήψεις άμεσα στους δήμους σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας

Ερωτηθείς από τον Γιάννη Πολίτη για το πρόγραμμα μέσω του «Αντώνης Τρίτσης» για τους δήμους και το «Βοήθεια στο σπίτι» για το αν θα υπάρχει έλεγχος για το που πηγαίνουν τα χρήματα των φορολογουμένων και ποιες προσλήψεις θα γίνονται ο κ. Λιβάνιος απάντησε ότι «πλέον έχουμε ξεπεράσει αυτό το στάδιο». Όπως είπε, η συντριπτική πλειοψηφία των μονίμων προσλήψεων στους δήμους θα αφορά κυρίως μηχανικούς, εκεί που υπάρχει πραγματικά μεγάλη ανάγκη.  Και οι προσλήψεις της κοινωφελούς εργασίας, που είναι περίπου 35.000, που θα ξεκινήσουν τις προσέχεις ημέρες. «Οπότε οι προσλήψεις θα γίνουν στοχευμένα για να εξυπηρετήσουν ανάγκες των πολιτών – Δεν θα είναι “ό,τι θέλει ο κάθε δήμαρχος”». Επίσης, το «Βοήθεια στο Σπίτι» θα καλυφθεί με μόνιμες θέσεις εργασίας». ΄

«Βοήθεια στο Σπίτι» με τηλεϊατρική για τους ορεινούς και μικρούς νησιωτικούς δήμους

Ο κ. Λιβάνιος έκανε ειδική αναφορά για το «Βοήθεια στο Σπίτι», για το οποίο σημείωσε ότι «προχωρήσαμε σε νόμο που ψηφίσαμε στη Βουλή ειδικά για τους δήμους στην επέκταση του προγράμματος ειδικά για τους ορεινούς και τους μικρούς νησιωτικούς δήμους ώστε να μπορεί το “Βοήθεια στο Σπίτι” με ειδικές συσκευές τηλεϊατρικής και με σύμβαση ενός γιατρού που θα βρίσκεται στην έδρα του δήμου να προσέρχονται στις οικείες των ηλικιωμένων ανθρώπων και να τους κάνει προληπτικά τεστ».

Οι πολίτες θα μπορούν να ασκηθούν σε υπαίθριους χώρους – Κλειστές οι παιδικές χαρές

Οι πολίτες θα μπορούν να ασκηθούν σε υπαίθριους χώρους. Ωστόσο, όπως είπε περισσότερα θα πει αύριο ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Οι παιδικές χαρές θα παραμείνουν κλειστές και θα ακολουθήσουν την πορεία των δημοτικών σχολείων.

Νέο νομοσχέδιο για τα αδέσποτα ζώα – Οικονομική ενίσχυση για στειρώσεις, φροντίδα και περίθαλψη από το «Αντώνης Τρίτσης»

Ο Θοδωρής Λιβάνιος, που έχει δείξει πρωτοφανή ευαισθησία για τα ελληνικά δεδομένα εν μέσω πανδημίας απέναντι στα αδέσποτα ζώα, έκανε ειδική μνεία για τα συγκεκριμένο ζήτημα. Ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών ανέφερε εξ αρχής ότι το θέμα αυτό αφορά μία μεγάλη ομάδα συμπολιτών μας που δείχνει ειδικό ενδιαφέρον για τα αδέσποτα ζώα.

«Εμείς ως υπουργείο Εσωτερικών πριν την ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων ζητήσαμε με επιστολή από τους δήμους να λάβουν “ειδική μέριμνα” για τα αδέσποτα ζώα. Ανοίξαμε την πλατφόρμα, AnimalSolidarity.gov.gr, που έχει συγκεντρώσει πάνω από 25 τόνους τροφής για τα αδέσποτα ζώα, την οποία διανείμει στους δήμους που έχουν ανάγκη, κυρίως στα μεγάλα αστικά συγκροτήματα στα οποία εντοπίζεται το μεγάλο πρόβλημα». Σημειωτέον ότι το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε έκτακτη επιχορήγηση 1,4 εκατομμυρίων ευρώ σε 244 δήμους της χώρας αποκλειστικά για τα αδέσποτα ζώα εν μέσω πανδημίας.

Ο κ. Λιβάνιος ανακοίνωσε ότι «προχωράμε στο αμέσως επόμενο διάστημα στην κατάρτιση ενός νέου νομοσχεδίου το οποίο θα συγκεντρώνει τις καλύτερες πρακτικές που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων». Κάτι το οποίο αποτελεί δέσμευση και του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μετά την ερώτηση του MarketNews.gr και του dailypost.gr.

Κάτι το οποίο όμως δεν ήταν γνωστό μέχρι σήμερα είναι ότι για πρώτη φορά θα δοθούν χρήματα -όχι μόνο για κατασκευή κυνοκομείων ως είθισται μέχρι σήμερα αλλά και- για στείρωση, σήμανση, αποπαρασίτωση και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων: «Θα υπάρχει ειδικό πρόγραμμα στο αναπτυξιακό σχέδιο “Αντώνης Τρίτσης” που εκπονεί το υπουργείο Εσωτερικών, όπου θα επιχορηγηθούν οι δήμοι για την φροντίδα των αδεσπότων. Εκεί δεν θα περιλαμβάνεται μόνο η δημιουργία κυνοκομείων αλλά θα περιλαμβάνει και την δαπάνη για στείρωση για αποπαρασίτωση και γενικά για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων».

Όπως τόνισε ο κ. Λιβάνιος: «Θεωρούμε ότι είναι δείγμα πολιτισμού το πώς φερόμαστε στα αδέσποτα ζώα».

Όπως τόνισε ο κ. Λιβάνιος: «Θεωρούμε ότι είναι δείγμα πολιτισμού το πώς φερόμαστε στα αδέσποτα ζώα».