ΑρχικήΠολιτικήΜητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία-Καλαμπάκα του Ε65: «Τα εργοτάξια δίνουν τη...

Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία-Καλαμπάκα του Ε65: «Τα εργοτάξια δίνουν τη θέση τους σε έτοιμα έργα-Κλείνουμε τις εκκρεμότητες από το παρελθόν»

Στην εκδήλωση για για την παράδοση του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65 βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για τα 135,4 χλμ. από τα συνολικά 181,5 χλμ. του Ε65, ο οποίος συνδέεται με την Εγνατία Οδό.

Tα εγκαίνια πραγματοποιούνται στο 26ο χλμ Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος (Ε65)- Σήραγγα Περιοχή Όθρυος. Στην τελετή θα παραβρεθούν ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης, ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στην παρουσίαση για την αποκατάσταση ζημιών από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias», στο Μουζάκι Καρδίτσας.

«Παραδίδουμε στην κυκλοφορία το μεγαλύτερο τμήμα ενός πολύ σημαντικού δρόμου. Αποτελούσε ένα όνειρο πολλών δεκαετιών, το οποίο επιτέλους ολοκληρώθηκε. Δίνεται προσβασιμότητα για ένα τόσο όμορφο και δοκιμασμένο κομμάτι της πατρίδας μας. Ο δρόμος έχει τεράστια αναπτυξιακή σημασία», τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Πρόκειται για ένα έργο που πέρασε από 40 κύματα, δοκιμάστηκε στην οικονομική κρίση, έφτασε να είναι κολοβό, με το νότιο τμήμα να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και το βόρειο να βρίσκεται σε χρηματοδοτικό κενό, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Τα έργα αυτά δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί χωρίς τη χρηματοδοτική υποστήριξη της ΕΕ, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας τη σημασία των δύο χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ, του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Ο σχεδιασμός και η ολοκλήρωση αυτών των έργων είναι μία συνεχής διαδικασία. Κλείνουμε τις εκκρεμότητες από το παρελθόν», προσέθεσε.

«Θέλω να ευχαριστήσω όσους και όσες έβαλαν ένα λιθαράκι, για να φθάσουμε σε αυτήν την ευτυχή κατάληξη και φυσικά, την κατασκευάστρια εταιρεία.

Ανυπομονώ κι εγώ να διατρέξω για πρώτη φορά αυτόν τον δρόμο, ώστε να αιφνιδιασθούμε ευχάριστα για την ταχύτητα με την οποία θα φθάνουμε στον προορισμό μας και για το πόσο εντυπωσιακά είναι αυτά τα έργα υποδομής.

Σε λίγο καιρό, θα θεωρούμε δεδομένο και αυτόν τον δρόμο. Καλορίζικος και ασφαλής ο νέος δρόμος», συμπλήρωσε.

«Να θυμόμαστε πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και όλα αυτά χρειάστηκαν πολλή προσπάθεια για να γίνουν», υπογράμμισε.

 

Χρ. Σταϊκούρας: Έργο που αναβαθμίζει το οδικό δίκτυο, την οδική ασφάλεια και διευκολύνει τις μετακινήσεις

«Παραδίδουμε σήμερα ένα άρτιο τεχνικά έργο που κατασκευάστηκε με πόρους του ΕΣΠΑ, έργο που αναβαθμίζει το οδικό δίκτυο, την οδική ασφάλεια και διευκολύνει τις μετακινήσεις, στην ενδοχώρα με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες» υπογράμμισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υφυπουργός του ίδιου Υπουργείου κ. Νίκος Ταχιάος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν μέχρι την ολοκλήρωσή του ενώ χαρακτήρισε τον Ε65 «θρυαλλίδα ανάπτυξης για μία περιοχή της Θεσσαλίας που δοκιμάστηκε σκληρά», κάνοντας αναφορά στις ζημιές από τις πλημμύρες στις πόλεις της Θεσσαλίας.

 

Το έργο

Ο Ε65 διαθέτει, δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και επιπλέον μία λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης ενώ στη διάθεση κάθε οδηγού σε 24ωρη βάση βρίσκονται υπηρεσίες οδικής ασφάλειας.

Στον Ε65 θα λειτουργούν 3 μετωπικοί σταθμοί διοδίων. Πρόκειται για τους σταθμούς Λιανοκλαδίου στο 17,1 χλμ. λίγα χλμ βόρεια του κόμβου προς Καρπενήσι με κόστος διέλευσης για τα ΙΧ στα 1,85 ευρώ, Σοφάδων στο 66,2 χλμ. με κόστος 3,40 ευρώ και Τρικάλων στο 105,7 χλμ με κόστος 2,95 ευρώ. Έτσι το κόστος για έναν οδηγό που θα εισέλθει στην αρχή του Ε65 και θέλει να φθάσει έως την Καλαμπάκα είναι 8,2 ευρώ. Ακόμα σε λειτουργία είναι επίσης οι πλευρικοί σταθμοί Ανάβρας με κόστος διέλευσης για τα ΙΧ τα 2 ευρώ, Προαστίου με 1,15 ευρώ, Τρικάλων με 0,80 ευρώ και Καλαμπάκας με 0,90 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα όταν ολοκληρωθεί ο Ε65 η διαδρομή από την Λαμία έως την Εγνατία θα διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά, από 3 ώρες και 15 λεπτά που χρειάζονταν πριν την κατασκευή του.