Live – O Μητσοτάκης εγκαινιάζει το στρατηγικής σημασίας έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου

20 mins read
(Ξένη Δημοσίευση). Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης (K), επισκέπτεται το εργοτάξιο για την κατασκευή της ανατολικής περιφερειακής οδού της Αλεξανδρούπολης και των συνδέσεων με το λιμάνι της πόλης και την Εγνατία Οδό, στην Αλεξανδρούπολη, Δευτέρα 03 Μαΐου 2022. Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην τελετή για την έναρξη υλοποίησης του έργου του τερματικού σταθμού του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Στην τελετή για την έναρξη υλοποίησης του έργου του τερματικού σταθμού του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης μιλάει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η εκκίνηση των εργασιών κατασκευής του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2023 και η χώρα θα μπορεί να καλύψει μόνο από αυτόν τον σταθμό περίπου το 80% των αναγκών της σε φυσικό αέριο.

Δείτε live

Στην πρωτεύουσα του Έβρου θα υποδεχθεί τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον Βούλγαρο ομόλογό του Κίριλ Πέτκοφ, ενώ θα έρθουν και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβατσέφσκι και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, ενδεικτικό της σημασίας του έργου για την Ευρώπη και τις γειτονικές μας χώρες.

Ο νέος σταθμός θα κατασκευαστεί σε συνεργασία με την Βουλγαρία, η οποία θα συνδεθεί μέσω του αγωγού IGB, θα είναι έτοιμος τον επόμενο μήνα, και θα μπορεί να τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο και την Βόρεια Μακεδονία που αναμένεται να συμπράξει στο έργο όπως και την Σερβία. Η υπεράκτια πλωτή μονάδα έχει μήκος περίπου 300 μέτρα και θα βρίσκεται σε απόσταση 17,6 χλμ. από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα συνδεθεί με τον τερματικό σταθμό με αγωγό μήκους 28 χλμ. Η πλωτή αυτή μονάδα θα παραλαμβάνει από δεξαμενόπλοια το υγροποιημένο φυσικό αέριο και θα το αποθηκεύει στις δεξαμενές του. Όταν αεριοποιείται θα εισάγεται στον αγωγό και θα μπαίνει στο σύστημα τροφοδοσίας. Η συνολική χωρητικότητα θα φτάνει τα 5,5δισ. κυβικά μέτρα με τις συνολικές ανάγκες της Ελλάδας να είναι 7 δισ. κυβικά μέτρα.

Παράλληλα με την επέκταση των εγκαταστάσεων στη Ρεβυθούσα και την ολοκλήρωση και άλλων κρίσιμων υποδομών και συνδέσεων με αγωγούς η χώρα θα αποκτήσει πλήρη ενεργειακή αυτάρκεια. Ιδιαίτερη αξία έχει, όμως, και η γεωπολιτική αναβάθμιση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς καθίσταται ενεργειακή πύλη εισόδου για την Ευρώπη, με την παρουσία του Σαρλ Μισέλ στα εγκαίνια να σηματοδοτεί την σημασία που δίνουν οι Βρυξέλλες στο έργο. Το γεγονός ότι τα χρονικά περιθώρια της Ένωσης για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο στενεύουν ενισχύει την αξία του έργου και τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Η Αθήνα έχει ταυτόχρονα στραμμένο το βλέμμα της στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την συγκράτηση των τιμών ενέργειας. Με κάθε διπλωματικό τρόπο πιέζει προς την κατεύθυνση μιας κοινής πρωτοβουλίας για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με παρέμβαση στις τιμές χονδρικής και την χρηματοδότηση των κρατών – μελών από τα 230 δισ. ευρώ που δεν έχουν αξιοποιηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το θέμα έθεσε χθες στους ομολόγους του ο Κώστας Σκρέκας, κατά την έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας. Σημείωσε ότι «οι ασφυκτικές πιέσεις που βιώνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας απειλούν την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη» και χαρακτήρισε πιο αναγκαίο από ποτέ να υπάρξει «μια συλλογική στρατηγική με στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας».

Facebook Comments