Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών θα μείνει στην ιστορία – Ηττήθηκε ο εθνικισμός & από τις δύο πλευρές

44 mins read

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του στο  4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε για το πρώτο εξάμηνο της μεταμνημονιακής εποχής μετά 8 χρόνια:

«Αυτούς τους έξι μήνες, η κυβέρνηση μου έχει αφοσιωθεί σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό, αλλά συνάμα όμορφο εγχείρημα». «Η Ελλάδα μπορεί πλέον να κοιτά μπροστά. Έχει κάθε λόγο να το κάνει. Και έχει πια και τη δύναμη για να το κάνει, τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση που της δίνουν τα δικά της επιτεύγματα. Τα επιτεύγματα ενός ολόκληρου λαού που έκανε μεγάλες θυσίες και υπέστη τις συνέπειες μιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνεται».

Για την κυβέρνηση υπογράμμισε ότι «εργάστηκε έντιμα και αποφασιστικά και ανέλαβε το τιτάνιο έργο να καταφέρει μέσα σε τέσσερα χρόνια όχι μόνο να επουλώσει πληγές δεκαετιών, αλλά και να συγκροτήσει ένα νέο όραμα, ένα νέο σχέδιο για την επόμενη μέρα». Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους αντιπάλους του λέγοντας ότι «πολλοί επιμένουν – ή, ορθότερα, επιλέγουν –  να ξεχνούν την κατάσταση της χώρας το 2014 (…) Η Ελλάδα του 2014 με την Ελλάδα του 2019, είναι η νύχτα με τη μέρα».

Τότε και τώρα

– Η Ελλάδα τότε στο χείλος της χρεοκοπίας, η Ελλάδα σήμερα εκτός μνημονίων.

– Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της περιόδου 2010-2014, με την υπεραπόδοση των τεσσάρων τελευταίων ετών.

– Το καθοδικό σπιράλ της ύφεσης και της απώλειας ¼ του Εθνικού Πλούτου τότε, με την επιστροφή στην ανάπτυξη την τελευταία τριετία.

– Ο διαρκής αποκλεισμός της χώρας από τις αγορές τότε, με την ανάκτηση της πρόσβασης σε αυτές σήμερα και μάλιστα με τα επιτόκια να διαμορφώνονται στο επίπεδο των αντίστοιχων του 2002-2003.

– Η δαμόκλειος σπάθη του χρέους και της ανυπαρξίας βιώσιμης λύσης για το μέλλον τότε, με τον καθαρό διάδρομο για την ελάφρυνση και την βιωσιμότητα του, που εξασφαλίσαμε με την σχετική απόφαση του Eurogroup τώρα.

– Η γενικευμένη αποεπένδυση τότε, με την ανάκτηση της θέσης της χώρας ως πόλο έλξης του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος, που αποδεικνύεται από το ρεκόρ δεκαετίας στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις τα δύο τελευταία χρόνια.

– Η Ελλάδα που είδε την ανεργία να εκτοξεύεται σχεδόν κατά 18 μονάδες και βρισκόταν σε απόγνωση τότε, με την Ελλάδα που είδε την ανεργία να αποκλιμακώνεται κατά 9 μονάδες, με τη δημιουργία πάνω από 350.000 νέων θέσεων εργασίας σήμερα.

«Και τελευταίο αλλά όχι έσχατο, η Ελλάδα της πολιτικής αστάθειας και της διαρκούς κοινωνικής αναταραχής εξ αιτίας της σκληρής λιτότητας τότε, με την Ελλάδα της πολιτικής σταθερότητας και της κοινωνικής συνοχής σήμερα», προσέθεσε.

Για την Ελλάδα είπε ότι «είναι μια χώρα η οποία αποτελεί ιστορικό, πολιτισμικό και γεωπολιτικό σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και για ολόκληρη την Ευρώπη». Και τόνισε ότι «χωρίς τον ενεργό της ρόλο στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις και χωρίς την προωθητική της στάση είναι σαφές ότι η σταθερότητα, η ειρήνη, η συνεργασία και η ασφάλεια, χάνουν έδαφος και αντίστοιχα, το κενό αυτό το καλύπτουν η καχυποψία, οι κάθε λογής αφορισμοί, η στασιμότητα. Στοιχεία που στη σημερινή συγκυρία των πολλαπλών προκλήσεων στο διεθνές πεδίο και κυρίαρχα στη δική μας γειτονιά, γεννούν τεράστια αδιέξοδα».

Μίλησε για τις καλές εξωτερικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία αλλά και το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και έκανε ξεχωριστή αναφορά στην Κύπρο τονίζοντας τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφέρθηκε και στην επίλυση του Κυπριακού διασαφηνίζοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής ο σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κοίτασμα Γλαύκος στην κυπριακή ΑΟΖ λέγοντας ότι η Κύπρος αναβαθμίζει εκ των πραγμάτων το ρόλο και τη θέση της στο διεθνές πεδίο και τονίζοντας ότι αυτό το γεγονός αποτελεί μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τον ελληνισμό.

Ως προς τη συνεργασία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου επέμεινε ότι δε χωρούν ούτε λεονταρισμοί, ούτε προκλήσεις, ούτε ανιστόρητες διεκδικήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση επέρχεται η απομόνωση και η αυτοπεριθωριοποίηση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε διεξοδικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Μια υπόθεση που για σχεδόν 30 χρόνια πλήγωσε και τις δύο χώρες και η μεγαλύτερη πληγή που άνοιξε ήταν ότι και στις δύο πλευρές των συνόρων κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τη διαιώνιση του ζητήματος για να χτίσουν πολιτικές καριέρες πάνω στον εθνικισμό, την πατριδοκαπηλία, την αλλοίωση και τη στρέβλωση της ιστορίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών, ας μου επιτραπεί, να το πω  ήταν ένα διπλωματικό αριστούργημα. Η Συμφωνία των Πρεσπών θα μείνει στην ιστορία γιατί είναι η πρώτη φορά που υπήρξε πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές να ηττηθεί ο εθνικισμός», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Έκανε λόγο για ιστορική ευκαιρία της δικής του κυβέρνησης και του Ζόραν Ζάεφ. Όρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως ένα ορόσημο για την ιστορία όχι μόνο των δύο χωρών αλλά συνολικά για τα Βαλκάνια. Μάλιστα είπε ότι «είναι η πρώτη φορά που σε ένα διμερές ζήτημα, ο εθνικισμός ηττήθηκε». «Σήμερα, η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία δεν είναι πλέον οι δύο πλευρές ενός δυσεπίλυτου γρίφου για τη διεθνή κοινότητα», κατέληξε.

Αποκάλυψε ότι εντός των επόμενων μηνών θα είναι ο πρώτος έλληνας Πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί επισήμως τα Σκόπια, συνοδευόμενος μάλιστα από επιχειρηματική αποστολή. Προανήγγειλε την ιδρυτική σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας με σκοπό την εξέταση τρόπων εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως το εμπόριο, τις οικονομικές ανταλλαγές, τον τουρισμό, την ενέργεια, τον πολιτισμό, τη στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία.

«Η εθνική περιχαράκωση, ο απομονωτισμός, το δίκιο του ενός έναντι όλων, είναι όροι για τη συλλογική οπισθοδρόμηση των σύγχρονων κοινωνιών», είπε εμφατικά ο Αλέξης Τσίπρας. Ως πραγματική αρετή για κάθε σοβαρή και υπεύθυνη ηγεσία όρισε την ικανότητα της να βρίσκει λύσεις και απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της συγκυρίας, απαντήσεις που είναι δεδομένο ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν σε ένα περιβάλλον ατολμίας και έλλειψης ισχυρής πολιτικής βούλησης. Για την κυβέρνησή του είπε ότι επιλέξει την τόλμη και την αποφασιστικότητα έναντι της αδράνειας.

«Να αποτελούμε ένα παράδειγμα θετικό, που σύντομα θα σπεύσουν να ακολουθήσουν και άλλες ηγεσίες και άλλες χώρες στη περιοχή μας διότι ο δρόμος της εθνικιστικής ρητορικής, της απομόνωσης και των συγκρούσεων είναι ο εύκολος δρόμος  στο εσωτερικό, για κάθε πολιτική ηγεσία, είναι ένας δρόμος που οδηγεί όμως αργά ή γρήγορα σε αδιέξοδο και τις χώρες και τους λαού τους», τόνισε.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα