ΑρχικήΠολιτικήΤσίπρας: Συσπείρωση δυνάμεων - Σαφείς αιχμές κατά του Στουρνάρα

Τσίπρας: Συσπείρωση δυνάμεων – Σαφείς αιχμές κατά του Στουρνάρα

Το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό, με τους πασοκογενείς και τους ΑΝΕΛ εσωτερικού Υπουργούς που δεν έφυγαν από την κυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο, έχει στο επίκεντρο του την επιδότηση ενοικίου και την αποσαφήνιση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Αλέξης Τσίπρας: 

“Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία για το 2019.
Προχωρά με ταχείς ρυθμούς και επιτυχίες ο αγώνας για την ανάκτηση της εργασίας και για αξιοπρεπέις αμοιβές. Η ανεργία βρίσκεται στο 18,5%, στο χαμηλότερο σημείο της από το 2011, με σαφή τάση περαιτέρω μείωσης.
Οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων επανήλθαν ενώ με βάση την απόφαση του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τα 586 στα 650 Ευρώ.
Η χώρα όχι μόνο βγήκε από τα μνημόνια, όχι μόνο δε χρειάστηκε τη πιστοληπτική γραμμή στήριξης, όπως υποστήριζαν οι Κασσάνδρες – Αποτελεί σήμερα ένα ευρωπαϊκό παράδειγμα επιτυχίας, στο οποίο αναφέρονται όλοι με κολακευτικά σχόλια σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρα.
Η έξοδος στις αγορές λοιπόν ολοκληρώθηκε με τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε σήμερα το ελληνικό δεκαετές ομόλογο κινείται όχι απλά στα επίπεδα πριν τη κρίση αλλά στα επίπεδα που βρισκόταν το 2000.
Σας τα λέω αυτά γιατί θέλω να σας προτρέψω να δείτε τη μεγάλη εικόνα. Να συνεχίσετε αφοσιωμένοι στους μεγάλους στόχους που έχουμε και τους πετυχαίνουμε. Να μην παρασύρεστε σε διαμάχες που επιλέγει ο αντίπαλος για να θολώσει τα νερά.
Να αφήσουμε τις Κασσάνδρες και τους υπερτιμημένους τεχνοκράτες που όταν διαχειρίστηκαν την οικονομία, την έριξαν στα βράχια και δεν πέτυχαν ούτε μια από τις προβλέψεις τους, να ασχολούνται με ζητήματα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και παραπολιτικού κουτσομπολιού. Να συνεχίσουμε τη δική μας δουλειά, το δικό μας έργο, που είναι να δώσουμε ανάσα στην οικονομία, να δώσουμε στήριγμα στους πιο αδύναμους, να προχωρήσουμε στον προοδευτικό θεσμικό μετασχηματισμό αλλά και στην ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του διεθνούς κύρους της χώρας.
Η πρώτη φάση της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης ολοκληρώνεται σε περίπου ένα μήνα από σήμερα. Όλες οι προτάσεις που καταθέσαμε σε αυτή την κρίσιμη συζήτηση γίνονται αποδεκτές σηματοδοτώντας μια σημαντική κοινοβουλευτική και θεσμική νίκη.
Μια σειρά από αλλαγές που η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, φρονώ ότι θεωρεί ώριμες, δεν υπερψηφίστηκαν από τη ΝΔ. Το όριο συνεχόμενης εκλογής βουλευτών, ο λεγόμενος περιορισμός στη βουλευτική θητεία δεν υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ. Η ΝΔ απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι κατεξοχήν το κόμμα της οικογενειοκρατίας, των πολιτικών οικογενειών και της πρόσληψης της πολιτικής ως επάγγελμα και όχι ως προσφορά.
Στις εθνικές εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη, ο ελληνικός λαός θα γνωρίζει ότι αν δώσει μια ισχυρή πλειοψηφία στις δυνάμεις του προοδευτικού πόλου με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα θα αποκτήσει ένα πιο προοδευτικό και προστατευτικό για τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά Σύνταγμα.
Το σύνολο των μέτρων ελάφρυνσης που είχαν ανακοινωθεί στη ΔΕΘ είναι πλέον νόμοι του κράτους. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεσαία εισοδήματα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τις μικρές περιουσίες και 10% μεσοσταθμικά.
Μένει να υλοποιηθεί το μέγαλο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου που αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια για να αποκτήσει η χώρα για πρώτη φορά στην ιστορία της συνεκτική στεγαστική πολιτική.
Είμαστε έτοιμοι, το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια τομή για τη χώρα που εξαιτίας των ειδικών χαρακτηριστικών στην αγορά στέγης και της αδιαφορίας των κυβερνήσεων, δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα στέγης που άρχισαν να αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες από το 2010 και μετά.
Στον πρώτο μας νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης προχωρήσαμε στην επιδότηση ενοικίου από 70 μέχρι 220 ευρώ για 22.000 οικογένειες για τα έτη 2015-2016 με άμεση καταβολή ποσού στον ιδιοκτήτη.
Εντάξαμε όλους τους άστεγους στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και στα προγράμματα Στέγαση και Επανένταξη και Στέγαση και Εργασία.
Έχει έρθει η ώρα να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα – Να αρχίσουμε να οικοδομούμε μια συνολική οριζόντια πολιτική για να εγκαθιδρύσουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Η πολιτική αυτή κινείται γύρω από δύο βασικούς άξονες – Πρώτον το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ το οποίο αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους.
Πολύ κρίσιμη παράμετρος είναι ότι στο επίδομα στέγασης το παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και στον υπολογισμό του επιδόματος.
Δεύτερος άξονας της πολιτικής μας για την κοινωνική προστασία της κατοικίας είναι το πρόγραμμα για την επιδότηση δανείου, που σε γενικούς άξονες συμφωνήσαμε με τις Τράπεζες. Ένα πρόγραμμα που αφορά νοικοκυριά με κόκκινα δάνεια.
Το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ αφορά περίπου 180.000 νοικοκυριά και 460.000 άτομα.
Η κυβέρνηση μας συνεχίζει να δίνει δείγματα γραφής των προθέσεων και του στρατηγικού της σχέδιου. Αυτή την περίοδο κάνουμε τα πρώτα σταθερά βήματα εξόδου από την οκταετή κρίση.
Ήδη νομίζω ότι η χώρα μας μέσα στα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει όσα λίγοι πίστευαν. Και τα πέτυχε με τις δικές μας προσπάθειες αλλά και με τη στήριξη του ελληνικού λαού. Σας ζητώ να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας σε αυτό το κρίσιμο οκτάμηνο που έχουμε μπροστά μας.
Τον Οκτώβριο του 2019 στις εθνικές εκλογές θα κριθούμε όλοι.”

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του Γιώργου Πιέρρου για το dailypost.gr