Μακρή: «Αν το υποδείξουν οι ειδικοί ενδεχομένως να υπάρξει και κλείσιμο των σχολείων»

18 mins read

Την πρώτη μικρή ρωγμή στο εφετινό κυβερνητικό δόγμα «διά ζώσης εκπαίδευση πάση θυσία» προσέφερε την Παρασκευή η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τελικά τα σχολεία αν το υποδείξουν οι «ειδικοί».

Κατ’ ουσίαν, αυτό είναι κάτι που συνέβαινε και τις προηγούμενες χρονιές, όταν οι «ειδικοί» εισηγούνταν κλείσιμο των σχολικών δομών και η κυβέρνηση το υλοποιούσε, με συνέπεια τελικά η Ελλάδα να καταγράψει αρνητικό ρεκόρ πανευρωπαϊκα με περισσότερες εβδομάδες τηλεκπαίδευση και αποχής των μαθητών από τον φυσικό τους χώρο.

Η κυρία Μακρή μίλησε το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι». «Εάν και εφόσον υπάρχει έξαρση, εάν και εφόσον οι ειδικοί το υποδείξουν, προφανώς και τα σχολεία θα έχουν διαφορετικά πρωτόκολλα και ενδεχομένως κλείσιμο.  Αλλά με το εάν και εφόσον, εμείς δεν μπορούμε ούτε πολιτική να ασκήσουμε, ούτε μέτρα να υποδείξουμε», είπε η υφυπουργός Παιδείας, στη σκιά των ανησυχιών για έξαρση των κρουσμάτων μεταξύ των μαθητών.

Η κυρία Μακρή προέβλεψε όντως ότι με το άνοιγμα των σχολείων ενδεχομένως θα καταγραφεί αύξηση κρουσμάτων, αλλά, εξήγησε, αυτό θα είναι απότοκο των αυξημένων τεστ και όχι γιατί το σχολείο επιβαρύνει την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και τη δημόσια υγεία.

Η ίδια επανέλαβε τα αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων με μάσκες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους εκτός από την ώρα της γυμναστικής, αερισμό των αιθουσών, διαφορετικό προαυλισμό των τάξεων και τα πάρα πολύ αυστηρά πρωτόκολλα σε περίπτωση κρούσματος. Όταν καταγράφεται κρούσμα ο υπεύθυνος Covid και ο αναπληρωτής του γνωρίζει τη γραφειοκρατική διαδικασία που θα ακολουθείται με ιχνηλάτηση και για τις ιδιαίτερα στενές επαφές δύο εργαστηριακά τεστ και καθημερινά self test.

Σχετικά με την οδηγία για κλείσιμο ενός τμήματος μόνο εάν τα κρούσματα φτάσουν «50% συν 1» η κυρία Μακρή τόνισε ότι εάν κάποια στιγμή οι ειδικοί αποφανθούν ότι υπάρχουν ειδικά επιδημιολογικά δεδομένα και πρέπει να διαφοροποιηθεί «προφανώς και θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες».

Για τις απουσίες σε περίπτωση που κάποιος γονέας επιλέξει να μην στείλει το παιδί του στο σχολείο εάν υπάρχει κρούσμα στο τμήμα του, επεσήμανε ότι «προφανώς και θα παίρνει απουσίες».

Πρόσθεσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες των γονέων αλλά ακολουθώντας και πέρσι τις οδηγίες των ειδικών, η δημόσια υγεία δεν επιβαρύνθηκε από τη λειτουργία των σχολείων. Η υφυπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε ότι το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει με όλα τα κενά καλυμμένα, υπάρχει παράλληλη λίστα όπου δηλώνουν διαθεσιμότητα αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ενώ τα βιβλία βρίσκονται στα σχολεία ήδη από τον Ιούλιο.

Παρακολουθήστε εδώ τα όσα είπε: 

 

 

Facebook Comments