Μαρινάκης: «Όσοι καταδικάζονται για οπαδική βία θα μπαίνουν φυλακή- Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια»

33 mins read

Στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά μίλησε νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος έδωσε το στίγμα το προθέσεων του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

«Να ξεκινήσω εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένεια του ανθρώπου αυτού, που δίνει τη μάχη της ζωής του γιατί πολύ απλά βρέθηκε στο σημείο που έπρεπε. Γιατί ξέρετε, λέμε κάποιες φορές ότι βρέθηκε στο λάθος σημείο, ότι πήγε για επεισόδια- όχι βέβαια ότι είναι λιγότερο ή περισσότερο σημαντική ανθρώπινη ζωή. Αλλά ο άνθρωπος αυτός με πολύ μεγάλες δυσκολίες ήταν εκεί που όφειλε να είναι για να προστατέψει όλους εμάς τους υπόλοιπους. Και αυτό το νέο παιδί είναι πιθανό, μακάρι να μη συμβεί, να μη γυρίσει σπίτι του. Και προσευχόμαστε όλοι για να γυρίσει υγιής και όσο πιο δυνατός στο σπίτι του. Αυτό τα ξεπερνάει όλα.

Επειδή πριν και πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι και πρέπει να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα, πρέπει να σας πω δύο τρία πράγματα πριν σας πω για τη σύσκεψη και όσα αναμένονται να γίνουν».

Ο κ. Μαρινάκης συμπλήρωσε «ότι το πρώτο είναι ότι χθες έβλεπα στην τηλεόραση την αγαπημένη μου ομάδα στο μπάσκετ. Η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων με τις οικογένειές τους έβλεπαν ένα πολύ ωραίο θέαμα, έναν πολύ ωραίο αγώνα. Κάποια στιγμή, τη στιγμή που χαροπαλεύει ένας αστυνομικός στη ΜΕΘ, άκουσα από μια πολύ μικρή μειοψηφία ένα σύνθημα κατά των αστυνομικών. Ξέρετε, σε συνδυασμό με αυτό που ζούσαμε όλη μέρα χθες που δεν είδαμε ούτε πορείες, ούτε καμπάνιες, ούτε ειδικές αναφορές, επειδή ίσως για κάποιους επιλεκτικά ευαίσθητους- όχι για την κοινωνία, η κοινωνία θρηνεί κάθε φορά που χάνεται ένα παιδί, κάθε φορά που κινδυνεύει ένας αστυνομικός οργίζεται- δεν είδαμε τίποτα. Ξέρετε γιατί; Γιατί για κάποιους επιλεκτικά ευαίσθητους δεν πουλάει η ιδιότητα του αστυνομικού».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «συζήτηση χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες, οι οποίες προφανώς εφάπτονται. Η μία έχει να κάνει με τη βία. Οι εγκληματίες- γιατί μιλάμε για εγκληματίες δεν νομίζω ότι κάποιοι εξ αυτών που πήγαν στο βόλεϊ ξέρουν τι σημαίνει το φιλέ, το σετ, πήγαν για κάποιον συγκεκριμένο λόγο και δεν έχουν ούτε χρώμα ούτε ομάδα- δεν διαχωρίζονται σε κόκκινους, κίτρινους, πράσινους. Αυτοί που είναι εγκληματίες, είναι εγκληματίες. Οι εγκληματίες όμως είναι εγκληματίες και στα πανεπιστήμια και στα γήπεδα. Το έγκλημα δεν θεωρώ ότι πρέπει να προσδιορίζεται με κάποιο πρόθεμα».

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στον Ποινικό Κώδικα, λέγοντας ότι «στη συζήτηση, λοιπόν, αυτή έχει ήδη εξαγγείλει ο υπουργός Δικαιοσύνης, και θα είναι η τρίτη παρέμβαση, μια σειρά από αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Ξέρετε ποιο θεωρώ ότι είναι ο πυρήνας, η πηγή του προβλήματος; Και σας το λέω και ως δικηγόρος που έχει ασχοληθεί αρκετά με το ποινικό δίκαιο. Η παραβατική αυτή συμπεριφορά είναι κλιμακούμενη. Ξεκινούν από ήπιες ποινικά συμπεριφορές, κάποια πλημμελήματα, τα οποία είναι όμως πολύ σοβαρά. Τι συνέβαινε για όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα μας; Στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των πλημμεληματικών περιπτώσεων, συλλαμβάνονταν, πήγαιναν στη διαδικασία του αυτοφώρου, έπαιρναν και μια – δύο αναβολές, δικάζονταν κάποια στιγμή και έβγαιναν έξω με αναστολή. Σε δύο εβδομάδες ξαναπήγαιναν στο γήπεδο του μπάσκετ, του βόλεϊ, του χάντμπολ, οπουδήποτε και πάλι τα ίδια. Τώρα θα μένουν «μέσα», εφόσον καταδικαστούν. Έναν χρόνο, δύο, όσο αποφασίσει το δικαστήριο. Και δεν αφορά αυτό μόνο το γήπεδο, θα αφορά και τους εμπρηστές, πλημμεληματικές περιπτώσεις που κάποιος οδήγησε επειδή έτσι του «κάπνισε» έχοντας πιει δύο τρία ποτήρια και πήρε μια ζωή σβάρνα ή τραυμάτισε σοβαρά έναν συμπολίτη του. Άρα, η μια συζήτηση έχει να κάνει με τον Ποινικό Κώδικα. Είναι σημαντικές οι αλλαγές γιατί και στα κακουργήματα, η προηγούμενη Κυβέρνηση, που φωνάζει, μείωσε τις ποινές και εκεί. Και εκτέλεση των ποινών χωρίς αναστολή. Η δεύτερη συζήτηση έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο. Ο Πρωθυπουργός έκανε μια σειρά από ανακοινώσεις τον Αύγουστο. Είπε κάποια πράγματα και έχουν ξεκινήσει και υλοποιούνται. Δηλαδή, και έλεγχοι στους συνδέσμους γίνονται και έλεγχοι στα γήπεδα γίνονται και μάλιστα έχουν σφραγιστεί πολλοί σύνδεσμοι. Είναι προφανές όμως ότι τρέχει και η Κυβέρνηση, τρέχει και η εγκληματικότητα . Όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλον τον κόσμο. Είπε όμως και κάτι άλλο. Ότι αυτές οι ανακοινώσεις θα είναι δυναμικές. Δηλαδή με βάση τη συμμόρφωση κάποιων. Γιατί πρέπει να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα. Δεν μπορεί κάποιοι να ανέχονται αυτές τις συμπεριφορές ή να μην είναι σφόδρα απέναντί τους».

Στην ερώτηση αν θα πρέπει να περιμένουμε δραστικά μέτρα ο κ. Μαρινάκης είπε: «Να περιμένουμε πάντοτε μια Κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό- και νομίζω έχει δώσει δείγματα γραφής σε πολλές περιπτώσεις κρίσεων και δύσκολων καταστάσεων- που δεν μασάει τα λόγια του και εφαρμόζει αποφάσεις που κάποιοι φοβόντουσαν να εφαρμόσουν για δεκαετίες. Αυτοί, την επόμενη φορά που θα κάνουν κάτι αντίστοιχο, μετά το νέο Ποινικό Κώδικα, θα είναι στη φυλακή. Δεν θα είναι στο γήπεδο».

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα