ΑρχικήΠολιτικήΜαρινάκης: «Το μετρό στα Εξάρχεια θα προχωρήσει- Πουλάνε επαναστατικότητα»

Μαρινάκης: «Το μετρό στα Εξάρχεια θα προχωρήσει- Πουλάνε επαναστατικότητα»

Για τις διαμαρτυρίες στα Εξάρχεια με αφορμή την κατασκευή του μετρό στην πλατεία της περιοχής, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλες τις αλλαγές. «Το μετρό στα Εξάρχεια, είναι ένα έργο που θα βοηθήσει τους Αθηναίους και θα προχωρήσει», είπε και πρόσθεσε «κάποιοι, προσπαθούν να πιαστούν από ασήμαντες αφορμές για να αποδείξουν επαναστατικότητα».

Δείτε το βίντεο:

 

 

2.900 νέα δέντρα

Τουλάχιστον 2.900 νέα δέντρα αναμένεται να φυτευτούν στο πλαίσιο των εργασιών του μετρό, ενώ όσα βρίσκονται στην πλατεία Εξαρχείων θα μεταφυτευτούν.

Όπως ενημερώνει ο δήμος Αθηναίων, «ε την υπογραφή της Σύμβασης για την προμήθεια 2.975 μεγάλων δέντρων σε χώρους και σημεία του Δήμου Αθηναίων που επηρεάζονται από τις εργασίες για τη Γραμμή 4 του Μετρό, ολοκληρώνεται η υλοποίηση του σχεδιασμού που αποτυπώθηκε στο Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο είχαν υπογράψει από τον Μάρτιο του 2022 ο Δήμος Αθηναίων, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η Αττικό Μετρό Α.Ε και η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Το μνημόνιο εξασφαλίζει αφενός την ανεμπόδιστη πρόοδο των εργασιών, καθώς είναι ένα αδιαπραγμάτευτο έργο υψηλότατης περιβαλλοντικής και κοινωνικής αξίας και αφετέρου τον σεβασμό στη λειτουργία της πόλης και την κατ’ ελάχιστο διατήρηση του πράσινου ισοζυγίου κατά τη διάρκεια των εργασιών. Πρακτικά όλες οι αγωνίες έχουν απαντηθεί.

Με το Μνημόνιο που συνυπέγραψαν η Αττικό Μετρό, το Υπουργείο Μεταφορών και ο Δήμος Αθηναίων και στο οποίο περιγράφονται οι υποχρεώσεις κάθε μέρους. Μνημόνιο που υπερψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και από τις παρατάξεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ.

Με την από 28/06/23 δημοπράτηση του έργου για την προμήθεια των νέων δέντρων.

Με τη μεταφύτευση των υπαρχόντων δέντρων σε προκαθορισμένα σημεία.

Με την προκήρυξη των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για την τελική μορφή που θα λάβουν -μετά την ολοκλήρωση των έργων του Μετρό- οι τρεις εμβληματικές πλατείες Κολωνακίου, Εξαρχείων και Κυψέλης, καθώς και οι χώροι μπροστά από τους σταθμούς «Ακαδημίας», «Ευαγγελισμού», «Αλεξάνδρας» και «Δικαστήρια».

Με την πρόβλεψη για μεταφορά και τοποθέτηση ή αποθήκευση και φύλαξη των γλυπτών και των έργων τέχνης σε χώρους που υποδεικνύει ο Δήμος Αθηναίων.
Με την αντίστοιχη πρόβλεψη και για τον αστικό εξοπλισμό».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, αναφέρει: «Με το μετρό δεν παίζουμε. Γι αυτό εγκαιρως δρομολογήσαμε τις αναγκαίες λύσεις. Εδώ και καιρο. Με σχέδιο, στοχοθεσία και συνέπεια. Μακριά από σκιαμαχίες και λαϊκισμούς. Το δίλημμα «μετρό ή δέντρα» είναι τεχνητό, είναι ψευδές και επιπλέον πάλιωσε».

 

Χώροι μεταφύτευσης δένδρων και θάμνων από την πλατεία Εξαρχείων

 

Δένδρα που βρίσκονται εντός της εργοταξιακής περίφραξης

 

Χαρουπιές σύνολο 8: (4 λόφο Λυκαβηττού και 4 λ. Στρέφη)

 

Ουασικτονίες 1: (πεζοδρόμος Τοσίτσα)

 

Πλατάνια σύνολο 6: (4 πεζ. Τοσίτσα και 2 Εθνική βιβλιοθήκη)

 

Άρια σύνολο 7: (4 λ. Λυκαβηττού και 3 λ. Στρέφη)

Ροβινια σύνολο 4: Στο άλσος Αγίου Νικολάου

 

Λιγούστρα 3: Στο άλσος Αγίου Νικολάου

Μουριές σύνολο 6: (3 πεζ Τοσίτσα και 3 άλσος Αγ. Νικολάου)

Ακακία Κωνσταντινουπόλεως 3: Λόφο Στρέφη

Σοφορα 13: (4 λ. Στρέφη, 6 λ. Λυκαβηττό και 3 Αγ. Νικόλαο Ασκληπιού)

Ελιά 1: λόφο Στρέφη

Κυπαρίσσι 1: Αγ Νικόλαο

Πεύκο 4: (2 λ. Στρέφη και 2 Αγ Νικόλαο)

Σφενδάμι 4: Λόφο λ. Λυκαβηττού

26 θάμνοι: (5 τρίγωνο Δαφνομηλη και Σίνα, 11 κλίμακα Μωραίτη και 10 κλίμακα Βουλγαροκτόνου)

Δένδρα για μεταφύτευση έκτος περίφραξης:

Ουασικτονίες 2: πεζ. Τοσίτσα

Μουριές 3: λόφο Στρέφη

Σόφορες 4: Αγ Νικόλαος

Φίκος ροδίτικος 1: λόφος Στρέφη