ΑρχικήΠολιτικήΜάρτιν Σουλτς: Οι Έλληνες δικαιούνται μεγαλύτερους μισθούς και συντάξεις

Μάρτιν Σουλτς: Οι Έλληνες δικαιούνται μεγαλύτερους μισθούς και συντάξεις

«Έκπληκτος και εντυπωσιασμένος» με την ψηφιοποίηση του ελληνικού κράτους δήλωσε σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» και στην Μυρτώ Λιαλιούτη, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Ο Σουλτς, που βρίσκεται στην Ελλάδα για το συνέδριο του Economist, μίλησε για τον ευρωσκεπτικισμό και το success story της Ελλάδας που θα έρθει «όταν οι πολίτες της αποζημιωθούν». «Υπάρχει κάποια πρόοδος, αλλά μιλάμε για ένα φαινόμενο που δεν πρέπει να υποτιμούμε» σχολίασε σε ερώτηση για το κατά πόσο μειώθηκε ο ευρωσκεπτικισμός στην πανδημία.

Συνέχισε λέγοντας: «Οταν πρόκειται για χρήματα, όλοι συμφωνούν. Οταν πρόκειται για αρχές και δημοκρατικές αξίες, διαφωνούν. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Απαντώ, λοιπόν, πως δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει, γιατί είναι ανεπίτρεπτο χώρες όπως η Ουγγαρία ή η Πολωνία να παίρνουν τις επιδοτήσεις, αλλά όταν έρχεται η ώρα για το Προσφυγικό να μη θέλουν να έχουν σχέση με την ΕΕ. Βάζουν σε μόνιμη αμφισβήτηση την ευθύνη και το δικαίωμα των ευρωπαϊκών θεσμών να αποφασίζουν».

Aνέφερε, επίσης, ότι: «Κατά κάποιον τρόπο η στρατηγική για να σωθεί η Ελλάδα και να μείνει εντός ευρωζώνης είναι ένα success story. Αλλά στην πραγματικότητα αυτό θα συμβεί όταν ο λαός βρεθεί στο επίπεδο εισοδήματος των υπολοίπων. Πρέπει να αναγνωριστεί στους πολίτες ότι πλήρωσαν το τίμημα και ότι έχουν το δικαίωμα να πάρουν μεγαλύτερο μισθό, περισσότερες κρατικές παροχές, μεγαλύτερη υποστήριξη για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Στην Αθήνα είδα ανθρώπους που δούλεψαν 45 χρόνια και οι συντάξεις τους μειώθηκαν στο 45%. Πρώτα αυτοί πρέπει να αποζημιωθούν και μετά θα μιλάμε για ένα success story».

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου αν πίστευε πριν από λίγα χρόνια πως η Ελλάδα θα έκανε τόσα βήματα στην ψηφιοποίηση του κράτους, ο Σούλτς απάντησε ξεκάθαρα πως: «Οχι. Εμεινα έκπληκτος και εντυπωσιασμένος ταυτόχρονα, δείχνει ότι η χώρα έχει τεράστιες δυνατότητες. Στην κρίση όλοι μιλούσαν για την Ελλάδα, κανένας δεν μπήκε σε διάλογο με τους Ελληνες. Αυτή ήταν η ισχυρότερη ανησυχία μου, ότι η έλλειψη διαλόγου οδήγησε σε υποτίμηση του πραγματικού δυναμικού της χώρας. Τώρα βλέπετε τις δυνατότητες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ