ΑρχικήΠολιτικήΜε 285 «Ναι» αίρεται η ασυλία των 11 βουλευτών των Σπαρτιατών

Με 285 «Ναι» αίρεται η ασυλία των 11 βουλευτών των Σπαρτιατών

Με 285 «Ναι» πέρασε στη Βουλή η  άρση ασυλίας των βουλευτών των Σπαρτιατών.

Οι «11» πρόκειται να καταθέσουν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και να δώσουν εξηγήσεις για τις καταγγελίες του Βασίλη Στίγκα περί συσχέτισης με τον Ηλία Κασιδιάρη.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία ψήφισαν συνολικά 286 βουλευτές εκ των οποίων οι 285 ψήφισαν υπέρ της άρσης και μόλις 1 καταψήφισε, επομένως οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών θα καταθέσουν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως ύποπτοι για την τέλεση του αδικήματος της εξαπάτησης των εκλογέων.

Στίγκας: Μας στήριξε ο Κασιδιάρης όπως θα μπορούσε οποιαδήποτε άλλο κόμμα

Κατά την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας, που με τις δηλώσεις τους άνοιξε την υπόθεση καταγγέλλοντας πρακτικές Greek mafia και σχέσεις με τον Ηλία Κασιδιάρη, απέφυγε να κάνει αναφορές για την ουσία της υπόθεσης, αλλά αναλώθηκε σε καταγγελίες εναντίον των υπολοίπων κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης, υιοθετώντας τον ρόλο του θύματος. Σε αυτά που είπε πάντως, υποστήριξε πως ουδέποτε καθοδηγήθηκε ούτε χειραγωγήθηκε ούτε εκτέλεσε εντολές. « Είπαμε ψέματα; Μας στήριξε ο Κασιδιάρης όπως θα μπορούσε οποιαδήποτε άλλο κόμμα. Κοροϊδέψαμε κάποιον; Έγινε κάτι κρυφά; Ο καθένας μπορεί να υποστηρίξει δημόσια ένα κόμμα. Που είναι το έγκλημα;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «ο Τύπος τα κανάλια έχουν αρχίσει εκτενή ρεπορτάζ να διαμοιράζουν ιμάτια Σπαρτιατών λέγοντας πως ακόμα και πόσες έδρες θα πάρει το κάθε κόμμα στέλνοντας ριπές παραπληροφόρησης στον λαό».

Την άρση της ασυλίας του ζήτησαν οι «11» βουλευτές Σπαρτιατών

Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, που στο φάκελο της δικαιοσύνη εμφανίζεται ως το πρόσωπο το οποίο επρόκειτο να αντικαταστήσει τον Στίγκα στην ηγεσία των Σπαρτιατών, ζήτησε την άρση της ασυλίας του προκειμένου να φανεί η αθωότητά του.

«Το αδίκημα προβλέπει, εξαπάτηση του εκλογέα, ότι ήρθαμε χειραγωγούμενοι από τον Κασιδιάρη και εξαπατήσαμε ή με αθέμιτη απόκρυψη για να παραπλανήσουμε τους ψηφοφόρους. Το αδίκημα αυτό στενά νομικά δεν ευσταθεί ως προς την αντικειμενική του υπόσταση γιατί απαιτεί δόλο επί σκοπώ. Έβριθαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έντυπο υλικό που υποστήριζε τους Σπαρτιάτες άρα ήταν συνειδητή η επιλογή του κόμματος. Η σχέση μου με τον Κασιδιάρη καταρρίπτεται», είπε.

«Προσωπικά δεν θεωρώ ότι έχει γίνει εξαπάτηση εκλογικού σώματος και κανείς δεν μπορεί εδώ στην ολομέλεια να το θεωρήσει. Η εισαγγελέας του ΑΠ, θέλω να πιστεύω, δεν έχει πολιτικά κίνητρα από το κάλεσμα εξηγήσεων. Ακούμε διάφορα και για να μη θεωρηθεί από κανέναν από εσάς ή τον κόσμο που παρακολουθεί ότι έχω ζήτημα να μην εμφανιστώ στην εισαγγελέα ή ότι έχω να κρύψω κάτι ή ότι φοβάμαι το αφήνω στη κρίση σας δεν έχω κανένα ζήτημα να αρθεί η ασυλία μου», είπε ο Γιάννης Δημητροκάλης.