ΑρχικήΠολιτικήΜε καταθέσεις μαρτύρων «άκουσα… αλλά δεν ξέρω» το κατηγορητήριο για Λοβέρδο

Με καταθέσεις μαρτύρων «άκουσα… αλλά δεν ξέρω» το κατηγορητήριο για Λοβέρδο

Σπασμένο… τηλέφωνο θυμίζουν οι καταθέσεις μαρτύρων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της Novartis και στο διαβιβαστικό έγγραφο με το οποίο ζητείται η άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου.

Στην συμπληρωματική δικογραφία που έχει στείλει η  εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς περιλαμβάνονται νέες καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων Αικατερίνης Κελέση και Μαξίμου Σαράφη αλλά κι ενός νέου μάρτυρα του Νικολάου Μανία που κατέθεσε 4 Απριλίου 2019.

Ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ κ. Λοβέρδος θα κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος για την πράξη της παθητικής δωροδοκίας, στρεφόμενης κατά του Δημοσίου κατ’ εξακολούθηση με όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε.

Οσον αφορά τους προστατευόμενος μάρτυρες η κυρία Αικατερίνη Κελέση καταθέτει στις 28 Δεκεμβρίου 2018 και μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Στα πλαίσια των  συναντήσεων του τμήματος market access  ο Φρουζής  είχε αναφέρει την στενή του σχέση με τον υπουργό Λοβέρδο.  Εξάλλου ήμουν μπροστά σε τηλεφωνική επικοινωνία του Φρουζή  με τον Λοβέρδο, η όποια επικοινωνία έγινε από κινητό τηλέφωνο  ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στο γραφείο του . Αφού έκλεισε το τηλέφωνο ο  Φρουζής ανέφερε ότι ο Λοβέρδος απαιτεί χρήματα σε  μετρητά σε βαλίτσα.

Είμαι σίγουρη ότι μίλησε με τον Λοβέρδο διότι αμέσως μετά έγινε κινητοποίηση ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα προκειμένου να δοθούν  στον υπουργό ως αντάλλαγμα για την κατ εξαίρεση  έγκριση του σκευάσματος gilenyia  το οποίο ήταν κομβικής σημασίας για τη Novartis» .

Η κ. Κελέση συνεχίζει  ότι άκουσε τον Φρουζή να ζητάει να διοχετευθούν χρήματα σε μετρητά μέσω της εταιρείας prestige  προς το Λοβέρδο όπως είχε απαιτηθεί από τον τελευταίο.

Η κ. Κελέση αναφέρει και την εταιρεία «Ιατρικές εξελίξεις συμφερόντων Εμμανουήλ Βουλκίδη.”

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «την συγκεκριμένη περίοδο όπως και μεταγενέστερα έβλεπα τον Βουλκίδη κατ επανάληψη  να επισκέπτεται  τον Φρουζή στις εγκαταστάσεις της Novartis  όπου παρ έδιδε μεγάλα χρηματικά ποσά σε δεσμίδες.

Σε ερώτηση  εάν γνωρίζει από ποιον προέρχονται αυτά τα χρηματικά ποσά και για πιο λόγο δινόταν στο Φρουζή  η κ. Κελέση απαντά:

« Γνωρίζω ότι τα χρήματα που έδινε ο Βουλκίδης στον Φρουζή προέρχονταν από εικονικές και υπερκοστολογημένες  διαφημιστικές καταχωρήσεις τις οποίες η  εταιρεία  του Βουλκόδη  τιμολογούσε στη Novartis και αφού παρακρατούσε  ο ίδιος κάποιο ποσοστό επέστρεφε στο Φρουζή τα υπόλοιπα στο χέρι.

Τα χρήματα αυτά προορίζονταν για δωροδοκίες και ειδικά την συγκεκριμένη περίοδο προορίζονταν για  να  εξυπηρετήσουν τις οικονομικές απαιτήσεις του Λοβέρδου»

Σε ερώτηση εάν τα χρήματα αυτά κατέληξαν πράγματι στον κ. Λοβέρδο η κ. Κελέση απαντά ότι  δεν είδε με τα μάτια της να δίνονται λεφτά στο  κ.Λοβέρδο ωστόσο η  ίδια εκτιμά ότι ο  κ. Λοβέρδος  χρηματίστηκε:

΅Δεν είδα με τα μάτια μου να δίνονται χρήματα στον Λοβέρδο όμως  γνωρίζω  εγκρίθηκε ταχύτητα και κατ’ εξαίρεση το gilenyia. Επίσης ότι ο  Φρουζής είχε τακτικές τηλεφωνικές και μέσω μηνυμάτων SMS επαφές με τον Λοβέρδο και ο Βουλκίδης και  την  περίοδο του Λοβέρδου επέστρεφε  χρήματα στον Φρουζή.

Σε νέα κατάθεση του στις 27  Νοεμβρίου του 2018 ο δεύτερος προστατευόμενος μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης μεταξύ άλλων αναφέρεται στον  Νικόλαο Μανιαδάκη  που ο Ανδρέας Λοβέρδος όρισε ως σύμβουλο του   για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής.

Τονίζει πως ως σύμβουλος   του υπουργού  ανέλαβε για λογαριασμό της Novartis  να γίνει ο ίδιος ο δίαυλος επικοινωνίας της εταιρείας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. «Ο ίδιος Λοβέρδος ζήτησε μέσω Μανιαδάκη τα δώρα που θα ελάμβανε για να αποφασίζει ευνοϊκά υπέρ της εταιρείας να  δίνονται μέσω του Μανιαδάκη .

Αυτό μου   το  είπε ο ίδιος ο Φρουζής πολλές φορές κατά τις εβδομαδιαίες τακτικές συναντήσεις που είχαμε»

Ακόμη ο κ. Σαράφης αναφέρει. «Η πρώτη σημαντική εξυπηρέτηση του Λοβέρδου προς την Novartis  αφορούσε την πληρωμή χρεών του ελληνικού Δημοσίου προς την Novartis για την τριετία 2007 2009.

Σε άλλη κατάθεση του κ. Σαράφη στις  28 Νοεμβρίου 2018 ο μάρτυρας ερωτάται  εάν έχει αμφιβολίες εάν τα  χρήματα κατέληξαν  στον υπουργό υγείας Ανδρέα  Λοβέρδο και αναφέρει

«Το ποσό  των 90.000  φαίνεται ότι δόθηκε στον κ. Μανιαδάκη και ήταν το δώρο για να χειραγωγηθεί  ο  κ.Λοβέρδος  στην περίπτωση τιμολόγησης του gilenya.

Δεν γνωρίζω όμως αν παραδόθηκε στο Λοβέρδο μέρος ή το σύνολο αυτού του ποσού.»

Στις 12 Δεκεμβρίου 2018 ο κ. Σαράφης δίνει νέα  κατάθεση στην  οποία εμπλέκει τον μάρτυρα Νικόλαο Μανιά ο  οποίος όπως λέει ήταν ο εμπνευστής του λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων στο υπουργείο οικονομίας και ανταγωνιστικότητας με την αλλαγή της κυβέρνησης το 2009 και αργότερα με την ίδια αρμοδιότητα στο υπουργείο υγείας επί Ανδρέα Λοβέρδου.

Προσθέτει όμως ότι «για τα πολιτικά πρόσωπα σας αναφέρω ότι δεν έχω άμεση γνώση ότι ελάμβαναν τα δώρα  που προορίζονταν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της Novartis δεδομένου ότι δεν ήμουν αυτόπτης μάρτυρας σε κάτι τέτοιον καθόσον η εταιρεία είχε ορίσει τον κ. Φρουζή  για την διεκπεραίωση των δωροδοκιών των πολιτικών προσώπων.»

Σε άλλο μέρος της κατάθεσης του ο κ. Σαράφης αναφέρει «γνωρίζω με βεβαιότητα ότι τουλάχιστον την περίοδο 2008- 2014 λειτουργούσε στη Novartis μαύρο  ταμείο για παράνομες πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους, η  κωδική ονομασία του μαύρου ταμείου ήταν «το άγιο δισκοπότηρο».

Όσον αφορά τον μάρτυρα Νικόλαο Μανιά σε κατάθεση του 4 Απριλίου 2019 αναφερόμενος στον κ. Φρουζή λέει.

«Μου είχε μεταφερθεί από κύκλος της αγοράς πως ο Φρουζής κυκλοφορούσε με ένα σακίδιο πλάτης  και μοίρασε χρήματα. Εξ όσων  γνωρίζω ο Φρουζής είχε επισκεφθεί και τον κ. Λοβέρδο αρκετές φορές σύμφωνα με τις μαρτυρίες συνεργατών  του κ. Λοβέρδου που  σχολίαζαν  την εξωτερική εμφάνιση του Φρουζή».

Ακόμα προσθέτει ότι ο κ.Φρουζής  φέρεται να είχε χρηματοδοτήσει εκδήλωση της προεκλογικής εκστρατείας της κ. Δρέττα μέσω της εταιρείας prestige  η οποία ανήκει στην κ. Έλενα Φυντανίδου.

Η Φυντανίδου είχε μεσολαβήσει ώστε να συναντηθώ με τον Νίκο  Χασαπόπουλο  κουμπάρο του κ. Λοβέρδου στο εστιατόριο βιβλιοθήκη  στην πλατεία Κολωνακίου όπου ο  Χασαπόπουλος μου έκανε πρόταση να αγοράσει το σύστημα μου η να  μεσολαβήσει ώστε να το  αγοράσει κάποιος άλλος. Αυτο  έγινε το φθινόπωρο του 2011».

Στο τέλος της συμπληρωματικής δικογραφίας αναφέρεται ότι με βάση αυτά τα στοιχεία κρίνεται αναγκαίο να κληθεί σε παροχή χωρίς όρκο εξηγήσεων σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 51 του Ποινικού Κώδικα ο Ανδρέας Λοβέρδος.