Μενδώνη: «Ανοιχτά θέατρα και κινηματογράφοι το φθινόπωρο, αλλά…»

15 mins read

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, προανήγγειλε «σειρά διαρθρωτικών αλλαγών», ώστε να ανοίξουν θέατρα και κινηματογράφοι το φθινόπωρο.

Η κ. Μενδώνη, μιλώντας στον ρ/σ «ΘΕΜΑ 104,6», σημείωσε «εάν δεν έχουμε κάτι δυσάρεστο μπορεί να ανοίξουν με μέτρα όπως για παράδειγμα με μειωμένη πληρότητα».

Παράλληλα, εξήγησε «θέλει συστηματική οργάνωση σε είσοδο και έξοδο για να τηρηθεί η απόσταση 1,5 μέτρο, μέσα στον οποιοδήποτε κλειστό χώρο θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα εισόδου νωπού αέρα και βεβαίως θα καθόμαστε πιο αραία αλλά οικογένειες ή παρέες θα μπορούν να κάθονται δίπλα-δίπλα. Δεν είναι απλό χρειάζεται προσαρμογή».

Τόνισε δε «Πιστεύω ότι η υπευθυνότητα που έδειξε η κοινωνία θα συνεχιστεί».

Ακόμη, η υπουργός Πολιτισμού απάντησε ότι «δεν αντιμετωπίστηκε διαφορετικά ο πολιτισμός από όλους τους υπόλοιπους εργασιακούς τομείς αλλά αποκαλύφθηκε μια τεράστια ποικιλομοφρία διαφορετικών εργασιακών σχέσεων. Από τον Μάρτιο συνεργαστήκαμε συστηματικά με το υπ. Εργασίας και το ΥΠΟΙΚ στη συνέχεια προκειμένου η περίμετρος των μέτρων να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερους στον τομέα του πολιτισμού».

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», η κ. Μενδώνη εξήγησε ότι έγινε ανάθεση των παραγωγών στους εποπτευόμενους φορείς.

«Από εκεί και πέρα οι φορείς αυτοί συνεργάζονται με την αγορά. Από τον Οκτώβριο θα εγκαινιάσουμε μια πλατφόρμα υποψηφιοτήτων για τον θεσμό αυτό. Φέτος ο στόχος μας ήταν να δώσουμε δουλειά σε όσους ανθρώπους μπορούν να δουλέψουν και αφετέρου να διασφαλίσουμε ένα πολιτιστικό καλοκαίρι για τους πολίτες και τους τουρίστες» διευκρίνισε η υπουργός Πολιτισμού.

Επανερχόμενη στις δυσκολίες της νέας πραγματικότητας επισήμανε ότι «στους ανοιχτούς χώρους οι οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι οι ηθοποιοί να κρατούν κάποιες αποστάσεις μεταξύ τους», υπενθυμίζοντας το παράδειγμα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ) το οποίο, όπως είπε, «είχε προγραμματίσει να παρουσιάσει τις Όρνιθες. Όταν τους είπαμε για πρόβες με μάσκα ο σκηνοθέτης είπε ότι προσαρμόζω τη σκηνοθεσία μου ώστε οι ηθοποιοί να έχουν προσωπίδες με μάσκα».

Τέλος, η κ. Μενδώνη διαβεβαίωσε τέλος ότι «στις 25 Μαρτίου του 2021 θα είναι έτοιμη η Εθνική Πινακοθήκη, υπήρχε μια καθυστέρηση γιατί έκλεισαν εργοστάσια από τα οποία προμηθευόμασταν πρώτες ύλες».

Facebook Comments