Μεταφέρονται στον Ασπρόπυργο οι φυλακές Κορυδαλλού

16 mins read

H θέση «Γήπεδο Αμερικανικής Ευκολίας» στον Ασπρόπυργο, στον χώρο της παλιάς βάσης του ΝΑΤΟ, επελέγη ως χώρος στον οποίο θα μεταφερθούν τελικά οι φυλακές Κορυδαλλού.

Η σχετική εισηγητική έκθεση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ήδη αποσταλεί στον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και  αυτό που απομένει είναι το «πράσινο φως» για την έναρξη των εργασιών.

Η επιτροπή κατέληξε στην επιλογή της θέσης στον Ασπρόπυργο λόγω εγγύτητος με τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, τη ΓΑΔΑ και νοσοκομειακές μονάδες. Άλλωστε όπως υπογραμμίζουν πηγές του υπουργείου, οι νέες «φυλακές Κορυδαλλού» θα είναι φυλακές υποδίκων και όχι σωφρονιστικό κατάστημα έκτισης ποινών.

Σύμφωνα με το protagon.gr, το «Γήπεδο Αμερικανικής Ευκολίας», είχε παραχωρηθεί το 2004 στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις υποδοχής για άστεγους και τοξικομανείς εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Οι αντιδράσεις όμως της τοπικής κοινωνίας οδήγησαν στην ματαίωση του έργου.

Ο χώρος που επελέγη είναι έκτασης 93 στρεμμάτων, στα όρια του δήμου, πολύ κοντά στο δάσος, και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προσδοκά ότι οι εργασίες μπορούν να αρχίσουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα (εξετάζεται ήδη ο τρόπος χρηματοδότησης του έργου).

Η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Σοφία Νικολάου δήλωσε αναφορικά με το ζήτημα στο «Πρώτο Θέμα» ότι «Την τελευταία τετραετία οι ενέργειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσαν τις τραγικές συνθήκες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στα καταστήματα κράτησης – τόσο για τους κρατούμενους όσο και για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Συμμορίες που λυμαίνονται τα ιδρύματα, περιστατικά βίας και ανομίας. Μία άνευ προηγουμένου λεηλασία της ίδιας της ασφάλειάς μας. Στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής και Σωφρονιστικής Πολιτικής είμαστε αποφασισμένοι να ανατρέψουμε αυτή την πραγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, κρίθηκε αναγκαίο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να περιέλθει η εποπτεία των φυλακών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ώστε να υπάρχει άμεση συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Βασική μας στοχοπόρευση δεν είναι μόνο να αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφάλειας στους υπαλλήλους, που καθημερινά πλέον διακινδυνεύουν την ίδια τους τη ζωή, αλλά να εγκαθιδρύσουμε ένα σωφρονιστικό σύστημα που πραγματικά θα επιτελεί τον ρόλο του».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα