Μεταναστευτικό: Υπέρ των push backs μεταναστών ο Α. Συρίγος

13 mins read

Ο βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, τάσσεται υπέρ του puch back, δηλαδή της απώθησης προσφύγων και μεταναστών που θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Συρίγος, μιλώντας στον ρ/σ «ΘΕΜΑ 104,6» υποστήριξε ότι στις παρούσες συνθήκες μπορεί να ακολουθηθεί ένα επιχειρησιακό πλάνο αποτροπής και αναχαίτισης προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη θάλασσα.

Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε ότι η απώθηση στη θάλασσα επιτρέπεται όταν τίθενται λόγοι δημόσιας υγείας και ασφάλειας.

Χαρακτηριστικά είπε «Μιλάμε για αναχαίτιση ροών. Είναι εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Τα πλοία μας θα εμποδίζουν να πλησιάσει κάποιος. Θα εμποδίζουν ένα πλοίο να πλησιάσει τις ακτές. Όπως το λέω απλά».

Και πρόσθεσε «Αν ο άλλος πηδήξει στο νερό είσαι αναγκασμένος να τον μαζέψεις. Αλλά όταν ο άλλος ξέρει ότι δεν είναι ευπρόσδεκτος δεν θα δώσει 2500 – 3000 ευρώ στον λαθροδιακινητή για να περάσει. Η οικογένεια με τα παιδιά δεν θα ανέβει πάνω στη βάρκα για να περάσουν εάν ξέρει ο άλλος ότι τα παιδιά του θα πέσουν μέσα στο νερό».

Παράλληλα, ο κ. Συρίγος εξήγησε «είναι διαφορετικές οι συνθήκες. Είναι άλλο να ξέρεις ότι θα έρθω και θα φτάσω με κάποιο τρόπο και άλλο να ξέρεις ότι ο άλλος θα με εμποδίσει να φτάσω. Κάποιοι ίσως φτάσουν, θα φτάσουν σίγουρα. Αλλά το μήνυμα που περνάει είναι εντελώς διαφορετικό».

Σε επισήμανση ότι το push back στη θάλασσα απαγορεύεται ο κ. Συρίγος απάντησε: «Όχι, όταν μιλάμε για δημόσια υγεία και δημόσια ασφάλεια. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό».

Κληθείς να απαντήσει εάν θα βυθίζουν τις βάρκες με τους μετανάστες είπε «όχι» και διευκρίνισε για το πώς θα γίνεται η αποτροπή, λέγοντας ότι «δεν θα επιτρέπουν στις βάρκες τον πλου, να μπαίνουν σε εθνικά χωρικά ύδατα».

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις αυτές του κ. Συρίγου υπέρ του puch back για λόγους δημόσιας υγείας και δημόσιας ασφάλειας, έρχονται μετά τις δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του Στέλιου Πέτσα που συνέδεσαν τον κορωναϊό με το προσφυγικό.

Facebook Comments