ΑρχικήΠολιτικήΜητσοτάκης: «Βασική αιτία έξαρσης η διασκέδαση των νέων- Δεν φταίει ο τουρισμός»

Μητσοτάκης: «Βασική αιτία έξαρσης η διασκέδαση των νέων- Δεν φταίει ο τουρισμός»

Με την έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην γίνει ένας ανούσιος πολιτικός καυγάς λόγω της κρισιμότητας των στιγμών, ξεκίνησε η ομιλία του στη Βουλή.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

-Περιμένουμε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης

-Θα είναι δύσκολες και κρίσιμες οι επόμενες 10 ημέρες 

– Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας

– Εγώ σήμερα, αντί να παραθέσω στοιχεία για προσλήψεις και ΜΕΘ, θα διαβάσω τι είπε η εντατικολόγος καθηγήτρια Κοτανίδου: «Εμείς οι εντατικολόγοι είμαστε μία μικρή ομάδα που γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Αυτό που ζητάμε εδώ και 25 χρόνια είναι να αυξηθούν τα κρεβάτια ΜΕΘ και να γίνουν προσλήψεις. Είναι η πρώτη φορά που γίνονται αυτά που ζητάμε… Αυτά που γίνονται δεν απλώς θετικά. Είναι άριστα».

-Ο ΕΟΔΥ σήμερα δεν έχει καμία σχέση με τον Οργανισμό που παραλάβαμε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τους τελευταίους 8 μήνες αυξήσαμε τα τεστ. Ήμασταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έκανε rapid test.

-Επιλέξαμε από τη στιγμή που διαπιστώσαμε τη δεύτερη έξαρση του κύματος, τις τοπικές παρεμβάσεις. Για να αποφύγουμε ένα καθολικό λοκντάουν. 

– Λυπάμαι αλλά με χαλαρά ή στοχευμένα μέτρα δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε την έξαρση του ιού. Αναγκαστήκαμε να πάμε σε οριζόντιο λοκντάουν, όταν διαπιστώσαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

– Ευθύνη μας είναι να προφυλάξουμε όλη τη χώρα, όπως έχει δρομολογηθεί. Η διαφορά με το προηγούμενο λοκντάουν είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας και να αφήσουμε ανοιχτά τα δημοτικά. Πήραμε νωρίτερα την απόφαση από το Βελγιο, την Ιταλία και άλλες χώρες.

– Ο συναγερμός σήμανε αρχές του φθινοπώρου και δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού. Και το τεκμηριώνω: Το Ισραήλ και η Κύπρος που δεν δέχτηκαν όγκο τουριστών, αντιμετώπισαν εκθετική αύξηση.

-Η αντιπολίτευση μας ζητούσε τον Μάιο να ανοίξουμε τον τουρισμό. Και στον τουρισμό είπατε αυτά και μετά τα ανάποδα. Αν κάναμε υποχρεωτικά τεστ σε όσους έρχονταν στην Ελλάδα, θα είχαμε το 10% του τουρισμού.

-Όσες ΜΕΘ και αν έχουμε το σύστημα δεν αντέχει αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή της αλυσίδας. Αν είχαμε 3.000 ΜΕΘ θα ήμασταν πιο χαλαροί στα μέτρα που θα παίρναμε; Αυτό υπονοείτε; 

– Η επαναφορά της καραντίνας δεν ήταν εύκολη απόφαση, διότι εκτός από την εφαρμογή, τα μέτρα χρειάζονται και προσαρμογή.

– Ξέρουμε ποιες ήταν οι αιτίες διασποράς του ιού. Η βασική αιτία ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων. Δεν στοχοποιούμε αλλά πρέπει να ακουστεί αυτή η διαπίστωση.

Δεν υπάρχει βράδυ που να μην σκέφτομαι τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε. Και δεν δέχομαι αμφισβήτηση από κανένα. Μην μπείτε κύριε Τσίπρα στον πειρασμό να επαναλάβετε τα στοιχεία με τους νεκρούς. Μην το κάνετε! Τι θέλετε να καταφέρετε ακριβώς; Δεν θέλω να μιλάω με στατιστικές νεκρών. Μην κάνετε σπέκουλα με νεκρούς, είναι προσβολή στη μνήμη τους.

-Θα μπορούσαμε να έχουμε επιβάλλει υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού νωρίτερα. Θα μπορούσαμε να πάρουμε νωρίτερα μέτρα στη Θεσσαλονίκη. Κανένας από την αντιπολίτευση δεν τα είχε προτείνει αυτά.

«Θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει μέτρα νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη»

Ο πρωθυπουργός έκανε και αυτοκριτική παραδεχόμενος τρία λάθη. Ειδικότερα παραδέχθηκε ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση να είχε επιβάλει τη χρήση μάσκας παντού νωρίτερα, να είχε περιορίσει τη διασκέδαση νωρίτερα και ενδεχομένως στη Θεσσαλονίκη να είχε πάρει πιο δραστικά μέτρα μία εβδομάδα νωρίτερα.

«Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση»

«Δεν είδα έναν από την αντιπολίτευση να τα εισηγείται αυτά. Δεν είδα να λέτε πάρτε τώρα πιο δραστικά μέτρα, κάντε lockdown, κλείστε τώρα την οικονομία», σχολίασε ο κ.Μητσοτάκης. Απάντησε μάλιστα στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, ως να ήταν πρόταση συγκυβέρνησης.

«Επειδή δεν έχετε σχέδιο, προτείνετε περίπου να συγκυβερνήσουμε τη χώρα. Μας λέτε ότι είμαστε πολιτικοί απατεώνες και τώρα ξαφνικά θέλετε να γινετε μέρος της κυβέρνησης μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα: «Η Ελλάδα έχει η κυβέρνηση σοβαρή. Σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει», ενώ κάλυψε απόλυτα την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως την παραίτηση της οποίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το φιάσκο με τη Cisco.

Η αναφορά στην πορεία του Πολυτεχνείου

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα να αποδώσουν. Ενδεχομένως να χρειαστούμε μια εβδομάδα, 10 ημέρες αλλά θα δούμε πτώση μετά. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες. Όπως είναι ήδη δύσκολες για τους εργαζόμενους που καλούνται να υποστούν τις συνέπειες της οριζόντιας παρέμβασης», τόνισε. 

«Όσοι μιλούν ακόμα για την πορεία του Πολυτεχνείου, ρισκάρουν να μετατρέψουν μια πορεία τιμής σε μια πορεία πόνου. Ας συμφωνήσουμε σήμερα ότι μπορούμε να τιμήσουμε την μνήμη του συμβολικά και ότι δεν θα γίνει καμία πορεία» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης σε άλλο σημείο, με την αναφορά του να προκαλεί την αντίδραση του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Εμβόλια στη διάθεση μας ενδεχομένως από τον Ιανουάριο»

«Ανεβαίνουμε ένα βουνό και βλέπουμε την κορυφή. Ξέρουμε ότι υπάρχουν αρκετές χαράδρες και γκρεμοί, αλλά βλέπουμε την κορυφή. Η κορυφή είναι το εμβόλιο» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Είναι εξαιρετικά αισιόδοξο ότι μία εταιρεία έχει ήδη εξαγγείλει ότι το εμβόλιο της δεν είναι απλά ασφαλές αλλά και αποτελεσματικό. Εκτιμώ ότι και άλλες εταιρείες θα προβούν σε αντίστοιχες εξαγγελίες» τόνισε.

«Το υπουργείο Υγείας και η επιτροπή εμβολιασμού είναι ανοικτοί να ακούσουν πώς το σχέδιο μπορεί να γίνει καλύτερο και αποτελεσματικότερο» συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Να πείσουμε ότι από τη στιγμή που θα είναι διαθέσιμο, πρέπει όλοι να εμβολιαστούν. Δεν πρόκειται να πάμε σε κανενός είδους υποχρεωτικό εμβολιασμό».

«Όταν βλέπουμε την κορυφή του βουνού, μπορούμε να αντιδράσουμε με δύο τρόπους: Να χαλαρώσουμε ή να σφίξουμε τα δόντια γιατί γνωρίζουμε το τέλος της διαδρομής. Πρέπει να κάνουμε το δεύτερο. Θα έχουμε εμβόλια στη διάθεση μας, ενδεχομένως από τον Ιανουάριο. Γνωρίζουμε ότι στο τέλος αυτής της διαδρομής υπάρχει ένα εμβόλιο που είναι το μόνο εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε οριστικά αυτή την πρωτοφανή κρίση», συνέχισε.

Ολοκληρώνοντας την πρωτολογία του στη συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Όλοι οι Έλληνες καλούνται να υψώσουν το δικό τους ανάστημα εθνικής ευθύνης, να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Η ευθύνη είναι μια λέξη που μπορεί να τη διαβάσει από δύο διαφορετικές οπτικές. Μπορεί να τη δει ως φταίξιμο ή υπευθυνότητα. Ευθύνη σημαίνει υπευθυνότητα. Δεν είναι φταίξιμο. Δεν κουνάμε το δάκτυλο σε κανέναν. Τον καλούμε να αναλογιστεί ότι η ευθύνη είναι ο δίδυμος αδερφός της ελευθερίας».