ΑρχικήΠολιτικήΜητσοτάκης: «Δεν απορρίψαμε εμείς τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός τις απέρριψε»

Μητσοτάκης: «Δεν απορρίψαμε εμείς τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός τις απέρριψε»

Από το βήμα της Βουλή κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας  για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο πρωθυπουργός έκρινε ως «ένα ακόμη βήμα δημοκρατίας» τη διαδικασία.

«Σήμερα ολοκληρώνεται μία διαδικασία που ξεκίνησε στη Βουλή πριν από έναν χρόνο και από αύριο η χώρα θα έχει ένα νέο Σύνταγμα, το Σύνταγμα του 2019 που θα φέρει τη σφραγίδα της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και που θα είναι προϊόν διακομματικής συναίνεσης, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι «εκτός κλίματος». «Κύριε Τσίπρα, τις προτάσεις σας δεν τις απορρίπτει σήμερα η Κ.Ο. της ΝΔ. Τις απέρριψε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Γι’ αυτό μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία μεταξύ των δύο φάσεων της συνταγματικής αναθεώρηση», απάντησε στην ομιλία του κ. Τσίπρα ενώ προσέθεσε ότι η πλειοψηφία προσέγγισε τη Συνταγματική Αναθεώρηση «με διαφορετικό τρόπο από εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ (…) η διαδικασία ξεκίνησε στον φυσικό της χώρο, στη Βουλή και όχι ως μαζική κομματική φιέστα στο προαύλιο».

Κατηγόρησε μεταξύ άλλων ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρινε απαραίτητο να κάνει καμία αναφορά στο Σύνταγμα για την κλιματική αλλαγή: «Το άρθρο 24 δεν κρίνατε απαραίτητο να αναθεωρηθεί. Εσείς που είστε φίλος του Περιβάλλοντος».

«Επέμεινε σε διαφορετική κατεύθυνση με περιττούς συνταγματικούς βερμπαλισμούς με επικίνδυνες κάποιες διατάξεις πολιτικού καιροσκοπισμού». Πού ακούσατε ότι εμείς προτείναμε την απλή αναλογική ως μόνιμο σύστημα; Άλλο η συνταγματική κατοχύρωση σταθερού εκλογικού συστήματος και άλλο ότι προτείναμε την απλή αναλογική ως σύστημα», επεσήμανε.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπεριελάμβανε λέξη για τη δημόσια διοίκηση, για τη εκπαίδευση, για τη δικαιοσύνη: «Η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση όταν έκανε λόγο για αναθεώρηση δεν είχε ως σκοπό τον εκσυγχρονισμό του Συντάγματος αλλά τη ματαίωση για μια 10ετία μιας ριζικής αλλαγής» ανέφερε και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε: «Για άλλη μια φορά είστε κατώτερος των περιστάσεων και μικρότερος ενώπιον της ιστορικής ευκαιρίας για τη χώρα».