Μητσοτάκης: «Είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε διάλογο με την Τουρκία»

18 mins read

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

O  κ. Μητσοτάκης, αρχικά, είπε «για όσα συνέβησαν στη Μόρια η κυβέρνηση αντέδρασε πάρα πολύ γρήγορα και ήδη οργανώθηκε ένα κέντρο με πολύ πολύ καλύτερες συνθήκες από αυτές που επικρατούσαν στη Μόρια».
Και συμπλήρωσε «Παράλληλα υπάρχει αυστηρή φύλαξη των συνόρων στον Έβρο και στη θάλασσα».
Τόνισε δε, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, «Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα και η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να μεταφραστεί σε πραγματική αλληλεγγύη. Χρειάζεται μια νέα πολιτική μετανάστευσης, παροχής ασύλου και επιστροφών».
Ακόμη, ο πρωθυπουργούς επισήμανε «Να δούμε και πώς κάποιοι μετατρέπουν το νόμιμο δικαίωμα στο άσυλο σε επικίνδυνη παρανομία» και πρόσθεσε ότι «το ευρωπαϊκό μεταναστευτικό χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση».
Επανερχόμενος στο ζήτημα της Μόριας, είπε «η Μόρια ανήκει στο παρελθόν και πρέπει να περάσουν στην ίδρυση μια νέας δομής όπου θα κυματίζουν μαζί η ευρωπαϊκή και η ελληνική σημαία, με συνευθύνη στη λειτουργία της».
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «Η στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο είναι μια ρητή αναγνώριση ότι εδώ στη Μεσόγειο διακυβεύονται συμφέροντα της ΕΕ », σημειώνοντας ότι «η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα, πριν αλλά και μετά τη σύνοδο κορυφής, να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα αποκλιμάκωσης της κρίσης».
Επιπλέον, τόνισε «εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές σχετικά με το μοναδικό ζήτημα που έχουμε να συζητήσουμε, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών».
Μισέλ: Πρέπει να είμαστε αυστηροί ώστε να γίνονται σεβαστές οι αρχές, για Ελλάδα, Κύπρο και  όλα τα κράτη μέλη
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τόνισε, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ότι «Το μεταναστευτικό είναι μια πρόκληση για την ΕΕ, όχι μόνο για τα κράτη στην πρώτη γραμμή. Πρέπει να έχουμε μια δίκαιη ισχυρή απάντηση, για να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση, να οργανώσουμε την αλληλεγγύη».
Σημείωσε δε «Θέλω να δω με τα μάτια μου ποια είναι η κατάσταση [στη Λέσβο] και τι απαντήσεις μπορούμε να δώσουμε τις επόμενες μέρες».
Ακόμη, ο κ. Μισέλ επισήμανε ότι «Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής θα αφιερωθεί ειδικά στο μεταναστευτικό, το ζήτημα της ασφάλειας, της σταθερότητας στη Μεσόγειο» και συμπλήρωσε «Πρέπει να συνεργαστούμε για να δούμε πώς θα προοδεύσουμε. Πρέπει να είμαστε αυστηροί ώστε να γίνονται σεβαστές οι αρχές, για Ελλάδα, Κύπρο και  όλα τα κράτη μέλη. Αν υπάρχει σεβασμός κοινών αξιών, αυτό θα είναι πολύ σημαντικό».
 

 

Facebook Comments