Κ. Μητσοτάκης: Έχουμε χρέος να τιμούμε τους ήρωες

40 mins read

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, βρέθηκε δίπλα στους αξιωματικούς και τους οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), όπου διαπίστωσε το υψηλό φρόνημα και την άρτια οργάνωσή της, ενώ νωρίτερα τίμησε τους αγωνιστές της Κύπρου.

«Φτάνοντας κανείς σε τούτο το στρατόπεδο, συνειδητοποιεί ότι η ιστορία που είναι γραμμένη στα βιβλία και αποτυπωμένη στις μνήμες εκείνων που την έζησαν, παραμένει τελικά ζωντανή» τόνισε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στα στελέχη της ΕΛΔΥΚ.

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε:  «Η παρουσία μου στην Κύπρο και εδώ στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, σηματοδοτεί τη σαφή στήριξη της Ελλάδας στο απόλυτο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται το σύνολο των φυσικών πόρων που βρίσκονται στην Αποκλειστική της Οικονομική  Ζώνη. Κάτι που άλλωστε απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο. Η Αθήνα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερά στο πλευρό της Λευκωσίας, στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Για την επανένωση της νήσου στη βάση των Αποφάσεων του Ο.Η.Ε. Χωρίς τρίτους εγγυητές και χωρίς κατοχικά στρατεύματα στο έδαφος μιας κυρίαρχης, ανεξάρτητης, Ευρωπαϊκής χώρας. Για μία λύση η οποία θα φέρει ευημερία και οφέλη στο σύνολο του κυπριακού λαού-Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Είναι παρούσα και μας υπενθυμίζει το χρέος να τιμούμε τους ήρωες! Να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο! Και να μην εφησυχάζουμε!». 

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε σε κλίμα συγκίνησης επισκέψεις μνήμης και τιμής στους Έλληνες και Κύπριους αγωνιστές. Πρώτος σταθμός ήταν τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου τον υποδέχθηκαν ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ, κ. Δήμος Βρυωνίδης και συγγενής του Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Εκεί ξεναγήθηκε στα κελιά των μελλοθανάτων αγωνιστών της ΕΟΚΑ, στην αίθουσα απαγχονισμού και κατέθεσε στεφάνι στους τάφους αγωνιστών. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, επισκέφθηκε το μνημείο της  Μακεδονίτισσας, όπου βρίσκονται τάφοι πεσόντων κατά την εισβολή του 1974 και αεροπλάνο «Νoratlas», όμοιο εκείνου που είχε καταρριφθεί στην περιοχή κατά την επιχείρηση «Νίκη». Ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε επίσης στεφάνι και υπέγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών
.
Το πρωί ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον  Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β’.
Ακολουθεί ο ολόκληρος ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στην ΕΛΔΥΚ
Κύριε αρχηγέ, κύριε Διοικητά, κυρίες και κύριοι,
Mε μεγάλη χαρά βρίσκομαι, σήμερα, ανάμεσά σας στο πρώτο μου ταξίδι ως Πρωθυπουργός. Φτάνοντας κανείς σε αυτό το στρατόπεδο, συνειδητοποιεί ότι η ιστορία που είναι γραμμένη στα βιβλία και αποτυπωμένη στις μνήμες εκείνων που την έζησαν, παραμένει τελικά ζωντανή. Είναι παρούσα και μας υπενθυμίζει το χρέος μας να τιμούμε τους ήρωες! Να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο! Και να μην εφησυχάζουμε!
 
Βλέπω τα πρόσωπά σας και νιώθω υπερηφάνεια για την Ελληνική Δύναμη Κύπρου. Και θέλω να σας μεταφέρω τις ευχαριστίες όλων των Ελλήνων γιατί επιλέξατε να βρίσκεστε εδώ, να υπηρετείτε την πατρίδα αλλά και την αδελφή Κύπρο. Είστε η έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης των δύο χωρών, αλλά και της κοινής μας υποχρέωσης να μεριμνούμε διαρκώς για τη σταθερότητα στο νησί. Και είμαι σίγουρος, ότι υπηρετείτε καθημερινά το δύσκολο αλλά σπουδαίο έργο σας, με υψηλό αίσθημα εθνικής συνείδησης. Και σας βεβαιώνω ότι η χώρα σάς το αναγνωρίζει. Όπως, κ. Διοικητά, δεν ξεχνά και τους νεκρούς της ΕΛΔΥΚ. Τιμούμε τη μνήμη τους και εμπνεόμαστε απ’ τον ηρωισμό τους και την αυταπάρνησή τους.
Ζούμε σε μία ταραγμένη περίοδο, γεμάτη προκλήσεις ασφαλείας και αστάθειας για την ευρύτερη περιοχή. Το δικό μας μήνυμα είναι σταθερό, καθαρό και ειλικρινές  προς όσους αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου: καμία παραβατική συμπεριφορά δεν θα μείνει αναπάντητη. Επιδιώκουμε πάντοτε την ειρήνη και την συμφιλίωση. Προστατεύουμε, όμως και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Και -θα το τονίσω αυτό- δεν είμαστε μόνοι μας.
Έχουμε στο πλευρό μας όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία έχουν εκφράσει έμπρακτα την υποστήριξή τους. Απέστειλαν, ήδη, ένα πρώτο σαφές μήνυμα ότι η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και οι παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στην αιγιαλίτιδα ζώνη θα έχουν τίμημα. Και ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Και δεν είναι μόνον η Ευρώπη. Οι δύο χώρες μας, Ελλάδα και Κύπρος, έχουν οικοδομήσει πολύ ισχυρές συμμαχίες σε όλη την γύρω περιοχή. Παρά λοιπόν, τις ρητορικές εξάρσεις και  τους παροξυσμούς  τους πρακτικούς, οι παράνομες ενέργειες τελικά απομονώνουν και αποδυναμώνουν την Τουρκία.
Αγαπητοί Αξιωματικοί και οπλίτες,
Η παρουσία μου στην Κύπρο και εδώ στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, σηματοδοτεί τη σαφή στήριξη της Ελλάδας στο απόλυτο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται το σύνολο των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της  Ζώνη. Κάτι που άλλωστε απορρέει από το ίδιο το Διεθνές Δίκαιο.
Η Αθήνα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερά στο πλευρό της Λευκωσίας και στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Για την επανένωση του νησιού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ. Χωρίς τρίτους εγγυητές, χωρίς κατοχικά στρατεύματα στο έδαφος μιας κυρίαρχης, ανεξάρτητης, Ευρωπαϊκής χώρας. Για μία λύση που θα φέρει ευημερία και οφέλη στο σύνολο του κυπριακού λαού-Ελληνοκύπριους και Τουρκοκυπρίους.
Θέλω να σας ευχαριστήσω ακόμη μία φορά για το σπουδαίο έργο το οποίο επιτελείτε. Εσείς, οι αξιωματικοί, οι οπλίτες της ΕΛΔΥΚ, τιμάτε το ρητό του Ηροδότου, το «όμαιμον τε και ομόγλωσσον και ομόθρησκον και ομότροπον». Και υπηρετείτε με ευθύνη το σύμβολό σας: το γαλανό του ουρανού, το μπλε της θάλασσας να πλαισιώνουν  Ελλάδα και Κύπρο, κάτω από το ίδιο δάφνινο στεφάνι. Όλοι αυτό σας το αναγνωρίζουν, σάς συγχαίρουμε από καρδιάς και προσωπικά ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για την αποστολή την οποία επιτελείτε.
Καλή δύναμη σε όλες και σε όλους.

Facebook Comments