Μητσοτάκης: «Φασισμός είναι η τυφλή βία»- Τσίπρας: «Μας γυρίζετε σε ανώμαλες περιόδους»

76 mins read

Μέσα σε κλίμα έντασης συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις πορείες, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να εξαπολύουν εκατέρωθεν πυρά.

Μητσοτάκης: «Η πρακτική της τυφλής βίας, της άκρατης καταστροφής λέγεται φασισμός»

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με αφορμή τις καταστροφές στον «Μεγάλο Περίπατο» και τον βανδαλισμό του μνημείου της Marfin, λέγοντας ότι «κάποιοι λίγοι επιλέγουν να μισούν την ελληνική πολιτεία γιατί μισούν τους ίδιους τους συμπολίτες τους και τη μνήμη αυτών που χάθηκαν. Μισούν την ίδια την κοινωνία και περιφρονούν προκλητικά τους κανόνες που διέπουν την οργάνωσή της».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε «Τα λόγια περιττεύουν όχι γιατί κάποιοι λίγοι επιμένουν να μισούν την οργανωμένη πολιτεία, αλλά γιατί μισούν τους ίδιους τους συμπολίτες τους, τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν αλλά και όσους την τιμούν».

Παράλληλα, ανάφερε ότι «Η πρακτική της τυφλής βίας, της άκρατης καταστροφής λέγεται φασισμός» τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «και όμως τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται κάθε τόσο στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση».

Όπως είπε το νομοσχέδιο «θωρακίζει την ελευθερία της έκφρασης των πολιτών», ενώ πρόσθεσε ότι «το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο. Το αναγνωρίζουν και το κατοχυρώνουν τα συντάγματά μας σχεδόν με την ίδια διατύπωση σε όλες τις αναθεωρήσεις».

Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε «Πρέπει να οριστεί, όπως επιτάσσει το ίδιο το Σύνταγμα, το περιεχόμενο του όρου δημόσια συνάθροιση, να υπάρχουν κανόνες για την ανεμπόδιστη διεξαγωγή της. Με τρόπο όμως που δεν θα εμποδίζει τη μετακίνηση και την εργασία των πολιτών και τη ζωή μιας ολόκληρης πόλης. Όσο ιερή είναι η πρώτη, εξίσου ιερές είναι και οι δεύτερες».

Και συνέχισε, λέγοντας ότι «Το καθεστώς των διαδηλώσεων ακόμη και σήμερα διέπεται από τρία διατάγματα της δικτατορίας. Ξύλινα κείμενα, γύψινα για την ακρίβεια, τα οποία αργότερα αδρανοποιήθηκαν, ουδέποτε όμως τόλμησε κανείς να τα καταργήσει. Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, εύλογα οι προτεραιότητες του νομοθέτη ήταν διαφορετικές. Με τον καιρό όμως αυτό το κενό μετατράπηκε σε ένα άρρηκτο ταμπού που κάποιοι έσπευσαν να καλύπτουν κατά το δοκούν».

Επίσης, ο πρωθυπουργός επισήμανε «Ζημιωμένοι βγαίνουν και οι ίδιοι οι διαμαρτυρόμενοι. Σπάνια γίνονται γνωστά τα αιτήματά τους, γιατί όταν κλείνει το κέντρο της πόλης κανείς δεν βλέπει τον διαμαρτυρόμενο που περπατά σε έναν κλειστό δρόμο και το τελικό αποτέλεσμα είναι, αντί για συμπαράσταση και αποδοχή, να συγκεντρώνουν οι διαδηλωτές την οργή των υπολοίπων πολιτών».

Και συμπλήρωσε «Όσο πολύτιμη είναι η ελευθερία κάποιου να διαμαρτύρεται, το ίδιο είναι η ελευθερία κάποιου άλλου να φτάσει στο νοσοκομείο, στη δουλειά του, στο σπίτι του, ή απλά να επιλέξει να βγάλει βόλτα τα παιδιά του. Δεν υπερισχύει σε μια δημοκρατία το ένα δικαίωμα έναντι των υπολοίπων».

Υπογράμμισε δε ότι «Ο νόμος δεν αφορά τις καθιερωμένες μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες, όπως της Πρωτομαγιάς και του Πολυτεχνείου, θέτει όμως ένα πλαίσιο για το πώς θα προγραμματίζονται και θα γίνονται οι δεκάδες μικρές διαδηλώσεις που απασχολούν καθημερινά τις πόλεις μας».

«Ο νόμος δεν αφορά τις καθιερωμένες μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες, όπως της Πρωτομαγιάς και του Πολυτεχνείου, θέτει όμως ένα πλαίσιο για το πώς θα προγραμματίζονται και θα γίνονται οι δεκάδες μικρές διαδηλώσεις που απασχολούν καθημερινά τις πόλεις μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ενώ απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είπε «συμφωνείτε ή όχι ο διαδηλωτής να περιοριστεί η διαδήλωση του σε μία λωρίδα από τις τρεις που έχει στη διάθεση του, θα ήθελα να μου απαντήσετε με ένα ναι ή με ένα όχι».

Τόνισε δε «Να βρούμε μια χρυσή τομή ανάμεσα στο αναφαίρετο δικαίωμα της διαδήλωσης και στην ανάγκη που έχει πολύ να λειτουργεί. Μικρές πορείες περιδιαβαίνουν για ώρες σε κεντρικούς δρόμους διακόπτοντας την κυκλοφορία σε όλη την πόλη.»

Παράλληλα, είπε «Δεν υπάρχει δικαίωμα χωρίς ανάληψη ευθύνης και ο οργανωτής της συγκέντρωσης θα είναι ο κύριος συνομιλητής του διαμεσολαβητή από την πλευρά της πολιτείας», σημειώνοντας ότι «προβλέπεται παντού στην Ευρώπη αυτός θα μέριμνα για την ομαλή διεξαγωγή της συγκέντρωσης».

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε «Επειδή για το άρθρο των ευθυνών του οργανωτή έγινε μεγάλη συζήτηση ενσωματώσαμε βελτιωτικές προτάσεις που κατέθεσε το κίνημα αλλαγής πρέπει να αναγνωρίσω ότι προήλθε σε αυτή τη συζήτηση δημιουργικά με προτάσεις και όχι απορρίπτοντας από επί της αρχής και χρησιμοποιώντας απαράδεκτη φρασεολογία για το νομοσχέδιο».

«Η Βουλή έχει τη δυνατότητα να βελτιώνει τα νομοθετήματά χωρίς όμως να αλλάξει τον κεντρικό στόχο που είναι η νέα κοινωνική ταυτότητα των συναθροίσεων στη πόλη . Διαδηλώνω σημαίνει πρώτα απ’ όλα δηλώνω είμαι δηλαδή εμφανώς και ειλικρινά παρόν και βέβαια υπεύθυνος για τις επιλογές μου», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/273614693703279

 

Τσίπρας: «Φοβάστε τις αντιδράσεις που θα έρθουν από το φθινόπωρο λόγω της μεγάλης ύφεσης»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο «για επιχείρηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια «αντιλαϊκή τομή με στόχο την ίδια την Δημοκρατία και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην διαδήλωση».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «Μια αντιθεσμική τομή που καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε να φέρει από την μεταπολίτευση και μετά. Προσπαθείτε να στοιχειοθετήσετε την απόφασή σας αυτή ορισμένες καταστάση που πράγματι σε ορισμένες ακραίες στιγμές πράγματι προκάλεσε δυσφορία στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταστρατηγήσουμε το Σύνταγμα».

Αναφερόμενος στο έργο του «Μεγάλου Περιπάτου,  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε «αναφερθήκατε σε περιπτώσεις λίγων και ολιγάριθμων συγκεντρώσεων που πράγματι προκάλεσαν κυκλοφοριακή συμφόρηση. Για πηγαίνετε μια βόλτα στο κέντρο να δείτε τι έχει γίνει με τα καμώματα του ανιψιού σας Δημάρχου Αθηναίων».

Και πρόσθεσε «Ο νόμος σήμερα προβλέπει τον περιορισμό αυτών των ολιγάριθμων συγκεντρώσεων να περιορίζονται στο πεζοδρόμιο» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας – με αφορμή τις αναφορές Μητσοτάκη  για απαγόρευση διαδηλώσεων επί κυβέρνησης Τσίιπρα – ότι «βεβαίως, λόγοι ασφάλειας, εθνικής ασφάλειας το επιβάλλουν αυτό και εφαρμόσατε πλαίσιο του πατέρα σας. Υπάρχει λοιπόν θεσμικό πλαίσιο».

«Επιχειρείτε μια αντιδραστική τομή. Γιατί το κάνετε τώρα; Πρόκειται για συνάντηση του ακροδεξιού δόγματος Βορίδη με την δεξιά στροφή του Χρυσοχοϊδη; ή μήπως καλύπτει φόβο για τις εξελίξεις και τις αντιδράσεις που θα προκληθούν το φθινόπωρο. Το γνωρίζει όλος ο κόσμος ότι η οικονομία μπαίνει σε βαθειά ύφεση και απαιτείται σχέδιο όχι καταστολή και προπαγάνδα από τα καλοταϊσμένα με κρατικό χρήμα ΜΜΕ» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σε αυτό το πλαίσιο δεν εξηγήσατε στους πολίτες τι έχει να προσφέρει η σπουδή σας σήμερα να φέρετε νομοσχέδιο που οδηγεί σε απαγόρευση διαδηλώσεων. Τίνος η ζωή βελτιώνεται; Κύριε Μητσοτάκη, έχετε αποφασίσει να ξοδέψετε το χρόνο που σας ως πρωθυπουργός όχι για να χτίσετε αλλά για να γκρεμίσετε. Ξέρετε εγώ ως μηχανικός γνωρίζω ότι το γκρέμισμα είναι εύκολο, η ανοικοδόμηση είναι δύσκολη» πρόσθεσε υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση προχωρεί στο συγκεκριμένο νομοθέτημα «όχι για να δημιουργήσετε. Αλλά για να εκδικηθείτε. Για να εκδικηθείτε μια Ελλάδα που προχώρησε όταν άφησε πίσω το κράτος της Δεξιάς και τα σύνδρομα της. Για να εκδικηθείτε μια παράδοση που χτίστηκε απέναντι σε ό,τι πρεσβεύει και η δική σας παράταξη. Γιατί η Ελλάδα της μεταπολίτευσης είναι δημιούργημα και της δικής σας παράταξης. Για να εκδικηθείτε την Αριστερά, τον πολιτικό σας αντίπαλο δηλαδή  που ξέρετε ότι η δύναμη του βρίσκεται στην ασίγαστη δίψα των ανθρώπων για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια».

«Στο ερώτημα λοιπόν γιατί επιχειρείτε τώρα αυτή την αντιδραστική τομή, η απάντηση είναι προφανής: Γιατί φοβάστε. Παρά τα εκατομύρια που μοιράζετε για να σας φιλοτεχνούν ως κυρίαρχο και άτρωτο τα ΜΜΕ. Αλήθεια πόσο αυτογελοιοποίηση μπορείτε να αντέξετε κύριε Μητσοτάκη. Ανακοινώσατε μετά απο 2,5 μήνες καθυστέρηση τη λίστα της ντροπής, που αποδεικνύει ότι μοιράσατε 20 εκατ στο πίσω γραφείο του Μαξίμου – ξέρετε αυτό όπως μπαίνεις στο Μαξίμου πίσω από την σκάλα – λες και ήταν λεφτά της οικογένειας. Και τα μοιράσατε σε όποιον σας αρέσει. 1% μόνο για ξεκάρφωμα σε μη φιλοκυβερνητικά μέσα. Και τα υπόλοιπα χωρίς κριτήρια με μόνο στόχο τη χειραγώγηση. Και είχατε και το θράσος προχθές να δηλώσετε ότι δε τα μοιράσατε εσείς αλλά η εταιρεία στην οποία αναθέσατε. Μόνο που είναι η εταιρία που είχε αναλάβει τη προεκλογική σας καμπάνια. Δε ντρέπεστε να λέτε τόσο χοντρά ψέματα; Σε ποιους νομίζετε ότι απευθύνεστε;».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική σε σημεία του νομοσχεδίου «γιατί ορισμένα από αυτά προκαλούν ανατριχίλα».

«Για τη συμβατότητα του νομοσχεδίου με το συνταγματικό δικαίωμα της συνάθροισης θα αρκούσε να παραπέμψω στην ανακοίνωση της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι η κεντρική ρύθμιση του νομοσχεδίου –διαβάζω κατά λέξη– “πλήττει τον πυρήνα του δικαιώματος και βρίσκεται εκτός συνταγματικού πλαισίου”» είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας.

«Η υποχρέωση προηγούμενης γνωστοποίησης (άρθρο 3), σε συνδυασμό με την εξουσία της αστυνομίας να διαλύει συγκεντρώσεις για το μόνο λόγο ότι δεν γνωστοποιήθηκαν (άρθρο 9), πλήττει κατάφορα τον πυρήνα του δικαιώματος της συνάθροισης υποστήριξε ενώ παρατήρησε ότι «σέβομαι τις απόψεις των επιστημόνων που παραθέσατε. Σέβομαι τις απόψεις του κ. Μανιτάκη αλλά ήταν υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά και τα στερνά τιμούν τα πρώτα. Οπως σέβομαι και τις απόψεις του κ. Αλιοβιζάτου ο οποίος όμως έχει στενή συνεργασία με τον κ. Χρυσοχοϊδη».

«Εγώ θα αναφερθώ στον κ. Γεραπετρίτη. Αναφέρεται στο έργο που λέγεται κατ άρθρο ερμηνεία του Συντάγματος –και διαβάζω πάλι επί λέξει: “Το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές, όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα”. Τι κάνετε μας γυρίζετε σε ανώμαλες περιόδους;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

«Θυμίζω ότι κανένα ελληνικό σύνταγμα –από το 1864 που κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα της συνάθροισης– δεν επέβαλλε υποχρέωση γνωστοποίησης των συγκεντρώσεων. Αυτό το έκαναν μόνο τα χουντικά ψευδοσυντάγματα, με τη φράση: «Αι δημόσιαι συναθροίσεις πρέπει να γνωστοποιούνται δεόντως εις την αστυνομικήν αρχήν τεσσαράκοντα οκτώ ώρας προ της πραγματοποιήσεώς των». Η ρήτρα αυτή όχι απλώς δεν επαναλήφθηκε, αλλά συνειδητά απαλείφθηκε από το Σύνταγμα του 1975».

«Κατασκευάζετε λοιπόν, ένα νέο λόγο απαγόρευσης συγκεντρώσεων, που δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα και που δεν επιτρέπεται να προστεθεί με νόμο» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχουν χειρότερα. Το άρθρο 8 του νομοσχεδίου λέει ότι η αστυνομία μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς σε μια συγκέντρωση. Τι είναι οι περιορισμοί; Είναι σκληρές, επιτακτικές και δεσμευτικές διαταγές. Το άρθρο 9 λέει ότι, αν η συγκέντρωση δεν συμμορφωθεί στις υποδείξεις, τότε η αστυνομία μπορεί να τη διαλύσει. Νέος λοιπόν, λόγος διάλυσης: Όταν η συγκέντρωση δεν συμμορφώνεται στις αστυνομικές υποδείξεις, ακόμη κι αν καθαυτή ούτε τη δημόσια ασφάλεια απειλεί ούτε την κοινωνικοοικονομική ζωή διαταράσσει. Και αυτός ο λόγος αντισυνταγματικός».

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/1403895663139000

Facebook Comments

Τελευταία Νέα