ΑρχικήΠολιτικήΜητσοτάκης: «Η άρση της πατέντας είναι μέρος της λύσης- Στόχος να παραχθούν...

Μητσοτάκης: «Η άρση της πατέντας είναι μέρος της λύσης- Στόχος να παραχθούν περισσότερα εμβόλια»

Κοινές δηλώσεις παραχώρησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ισπανό ομόλογο του, Πέδρο Σάντσεθ.

«Μας απασχόλησε η επόμενη ημέρα της πανδημίας, παρά την επιφυλακή που απαιτείται ακόμη» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ έθεσε ως προτεραιότητα το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό. «Είναι μια επιλογή που πρότεινα πριν μερικούς μήνες και τη στήριξε αμέσως η Ισπανία», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι αποτελεί κρίσιμο κρίκο για την αλυσίδα του τουρισμού, που ενδιαφέρει και τις δύο χώρες. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη εμβολιασμού και των τρίτων χωρών, μέσω της αύξησης της παραγωγής των εμβολίων και τη δίκαιη διανομή τους. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στην ανάγκη άρσης των πατεντών, ως μέρος της λύσης, που αποτελεί σημαντική διάσταση του προβλήματος. Βασικό ζητούμενο είναι «πώς θα επιτρέψουμε με όλα τα μέσα στη διάθεσή μας να παραχθούν περισσότερα εμβόλια και να εξαχθούν σε χώρες που το έχουν όλο και μεγαλύτερη ανάγκη».

Για τις σχέσεις των δύο χωρών ανέφερε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης σε τουρισμό, εκπαίδευση, ενέργεια, τομείς που θα συμπεριληφθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Άλλωστε Ισπανία και Ελλάδα είναι από τις πρώτες που κατέθεσαν τα εθνικά σχέδια και θα εγκριθούν τον Ιούνιο.

«Οι στόχοι Ελλάδος και Ισπανίας συγκλίνουν. Ήδη η χώρα μας κάνει τα πρώτα τολμηρά βήματα. Η πράσινη ανάπτυξη προχωρεί, με την απόσυρση των πρώτων λιγνιτικών μονάδων. Και η ψηφιακή μετάβαση μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως δείχνει στη χώρα μας η άρτια οργάνωση των εμβολιασμών».

Για την Τουρκία

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για την Τουρκία αλλά και την Λιβύη, όπου υπάρχει ενδιαφέρον για την απεμπλοκή για ξένους στρατούς, ενώ κοινό είναι το ενδιαφέρον για τη νομιμότητα στην παγκόσμια θάλασσα. Η Ισπανία, όσον αφορά στην Τουρκία «ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ απορρίπτει προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο».

«Δεν πρόκειται για διμερή αλλά για ευρωπαϊκά θέματα και είναι στο χέρι των γειτόνων μας να συμβαδίσουν με τον πολιτισμό του 21ου αιώνα και με το διεθνές δίκαιο».

Οι δύο πλευρές συζήτησαν τους προβληματισμούς για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, καθώς βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. «Η Τουρκία έχει την υποχρέωση να ελέγξει τις παράνομες ροές και η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να δείξει ότι ένα πρόβλημα που αφορά όλους στην ευρωπαϊκή οικογένεια και να επιμερίσει τις ευθύνες».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις πολιτικές διαφορές. «Κινούμαστε μακριά από κάθε λογής λαϊκισμούς», σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι αισιόδοξοι για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι ευρωπαϊκοί λαοί.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Αθήνα και εξήρε την αμοιβαία αδελφοσύνη που αισθάνονται οι δύο λαοί και συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

«Η πανδημία ήταν πολύ δύσκολη στην Ευρώπη. Θέλω να υπογραμμίσω κάτι που έγινε ειδικά μετά τον περασμένο Μάρτιο, όταν ένας ιός που ήταν άγνωστος μας προκάλεσε τόση μεγάλη ζημία. Ως λαός αισθανθήκαμε την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και του λαού. Δράττομαι την ευκαιρία να ευχαριστήσω την Ελλάδα γι’ αυτή τη συμμαχία και τη βοήθεια», ανέφερε.