Μητσοτάκης: «Μέχρι τον Μάρτιο θα έχουν εμβολιαστεί 2 εκατ. πολίτες – Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση»

52 mins read

Ο πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη για την πανδημία και την διαχείριση της, τους εμβολιασμούς, το lockdown και τα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, την πορεία της οικονομίας και τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου απάντησε σχετικά με το ΕΣΥ ότι δεν αψηφήσαμε τους κινδύνους, ενισχύσαμε το ΕΣΥ.

«Η Επιτροπή ουδέποτε μας εισηγήθηκε κλείσιμο της Θεσσαλονίκης πριν τις 26 Οκτωβρίου»

Όσον αφορά το ζήτημα με το κλείσιμο της Θεσσαλονίκη που δεν έγινε έγκαιρα απάντησε ότι «η Επιτροπή ουδέποτε μας εισηγήθηκε κλείσιμο της Θεσσαλονίκης πριν τις 26 Οκτωβρίου» σχολιάζοντας την σχετική δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη πως σχετικές επιστημονικές εισηγήσεις είχαν δοθεί αλλά η κυβέρνηση δεν προχώρησε στο κλείσιμο της συμπρωτεύουσας σεβόμενη το θρησκευτικό αίσθημα. «Προτάσεις γίνονται στο δημόσιο διάλογο, αλλά όχι δεν υπήρξε εισήγηση. Έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για την ενίσχυση των νοσοκομείων», τόνισε, ενώ αναφορικά με την σύγκριση της πανδημίας με την καταστροφή στο Μάτι, ο πρωθυπουργός είπε πως χαίρεται που δεν έχει ακούσει κάτι τέτοιο από τα χείλη του Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας για σύγκριση άστοχη.

«Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση»

«Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση», είπε αναφερόμενος στις δημόσιες τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα και ζητώντας προτάσεις για τα τεκταινόμενα «Στερείται σοβαρότητας η πρόταση του κ. Τσίπρα να αγοράσουμε πατέντες του εμβολίου και να τις παράξουμε εδώ. Δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση», είπε χαρακτηριστικά και στο πλαίσιο αυτό απέρριψε την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. «Γιατί να συζητήσουμε πίσω από κλειστές πόρτες ενώ μπορούμε να τα συζητήσουμε όλα στη Βουλή;», διερωτήθηκε.
Σχετικά με το δημοσίευμα από το Politico σε βάρος της Ελλάδας ότι μπορούσε, αλλά δεν το έκανε, να αγοράσει άλλα δύο εκατ. εμβόλια, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι ήταν επιτυχία της Ευρώπης ότι αγοράσαμε τα εμβόλια μαζί. Η Ελλάδα έχει προαγοράσει ήδη 25 εκατ. δόσεις εμβολίων. Θα υπάρχει επάρκεια, ενώ θα έχουμε και περισσότερα εμβόλια από τον Απρίλιο.

4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου έως το τέλος Μαρτίου

Όπως τόνισε θα έχουμε 4 εκατομμύρια δόσεις έως τέλος Μαρτίου, έως τότε 2 εκατομμύρια θα έχουμε εμβολιάσει. Από Μάρτιο – Απρίλιο θα μπούμε σε μαζικούς εμβολιασμούς. 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη για να εμβολιάζουν 20.000 πολίτες καθημερινά.

Αισιοδοξία Μητσοτάκη για τουρισμό

Αισιόδοξος φάνηκε ο πρωθυπουργός για τον τουρισμό: «Θα έχουμε στο πρώτο τρίμηνο περί τα 4.000.000 δόσεις άρα θα έχουμε εμβολιάσει περίπου 2.000.000 συμπολίτες μας. Τον Μάρτιο θα είμαστε ήδη καλύτερα. Από εκεί και πέρα θα μπούμε στη διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού με τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα για περίπου 20.000 εμβολιασμούς καθημερινά». «Εστειλα σήμερα μια επιστολή στην κυρία φον ντερ Λάιεν με την οποία της ζήτησα να συζητήσουμε στη Σύνοδο Κορυφής το ζήτημα του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Θα είναι εφικτό να υποδεχθούμε πολλά εκατομμύρια τουριστών, περισσότερους από ό, τι πέρυσι. Εγώ είμαι αισιόδοξος Ο ιός είναι εποχικός κι αν προσθέσουμε σε αυτό τον εμβολιασμό και την καλύτερη ιχνηλάτηση, αυτό με κάνει αρκετά σίγουρο πως όχι απλά θα σώσουμε την τουριστική περίοδο, αλλά θα είναι και καλύτερη από την περσινή», σημείωσε. Εκ νέου τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση του ανοίγματος του τουρισμού με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.

«Έκανα την πρώτη δόση και δεν είχα την παραμικρή παρενέργεια»

Όσον αφορά τον εμβολιασμό είπε: «Συνεργάζονται πολλά υπουργεία, υπάρχει καθημερινός συντονισμός και κάθε μέρα μπορούμε να βλέπουμε πόσα εμβόλια έχουν γίνει. Πρέπει να είμαστε όμως σίγουροι, επειδή η διαδικασία είναι σύνθετη, πως θα τα καταφέρουμε και κυρίως πρέπει να πείσουμε τον κόσμο για την ασφάλεια του εμβολίου. Εγώ έκανα την πρώτη δόση και δεν είχα την παραμικρή παρενέργεια».
Ερωτηθείς για τις… ουρές κυβερνητικών αξιωματούχων για να εμβολιαστούν πρώτοι, ο πρωθυπουργός μίλησε για μικρό αριθμό και είπε πως πλέον όλοι θα εμβολιαστούν με την σειρά τους.

«Κάποιοι μας έλεγαν να δώσουμε γρήγορα όλα τα χρήματα»

Αναγνώρισε ότι οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες αλλά σημείωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις επιχειρήσεις, επισημαίνοντας πως η επιστρεπτέα προκαταβολή θα συνεχιστεί για όσο χρειάζεται. «Κάποιοι μας έλεγαν να δώσουμε γρήγορα όλα τα χρήματα», είπε εννοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε από τα καλύτερα σχέδια μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ», υπογράμμισε εν όψει της οριστικοποίησης του σχεδίου, που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόθεση της κυβέρνησης το άνοιγμα του λιανεμπορίου με ραντεβού

Την πρόθεση του να ανοίξει και πάλι την αγορά με το μοντέλο των Χριστουγέννων εξέφρασε ο πρωθυπουργός καθώς όπως είπε το click away λειτούργησε κατά βάση καλά τις γιορτές, αναγνωρίζοντας πως ο τομέας της ένδυσης και της υπόδησης είχε προβλήματα και δείχνοντας πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο έστω με τη μέθοδο του ραντεβού. Σε κάθε περίπτωση αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών.

«Υπήρχε διαφωνία για τα Θεοφάνεια»

Φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τα Θεοφάνεια και τη στάση της εκκλησίας απαντώντας: «Υπήρχε διαφωνία για τα Θεοφάνεια. Δεν είχαμε την ίδια άποψη. Τρέφουμε τεράστιο σεβασμό στην Εκκλησία, αλλά μετά τη διαφωνία που είχαμε η Εκκλησία συμμορφώθηκε απόλυτα».

«Να βρούμε ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο συνεννόησης με την Τουρκία»

Όπως είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου αν δεν είχαμε πανδημία, τα ελληνοτουρκικά θα ήταν ο πρώτο θέμα της συνέντευξής και αναφέρθηκε στη σημερινή διερευνητική. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για διαπραγματεύσεις, αλλά για συνομιλίες, λέγοντας πως η Ελλάδα θα πάει στην Κωνσταντινούπολη για να συνεχίσει «από εκεί που σταματήσαμε». Στο ερώτημα για το ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η τωρινή κυβέρνηση δεν θα συζητήσει οτιδήποτε δεν συζήτησε και οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν, αναφερόμενος σε ζητήματα που αποτελούν επιδιώξεις της Τουρκίας.
«Έχω την διάθεση και την ελπίδα ότι θα βρούμε ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο συνεννόησης με την Τουρκία», συμπλήρωσε.

«Δεν υπήρξαν πολιτικά πρόσωπα στη Novartis-Έπρεπε να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις»

Για τις αποζημιώσεις από τη Novartis σχολίασε: «Όταν είχε προκύψει το σκάνδαλο έλεγα ότι πρέπει να πέσει φως και να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις. Το έλεγα από το 2018. Το έλεγα στον κ.Τσίπρα ότι χρησιμοποιούσε την υπόθεση πολιτικά και όχι για να διασφαλίσει τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου. Στοχοποίησαν δέκα πολιτικά πρόσωπα. Δεν υπήρξαν πολιτικά πρόσωπα στη Novartis. η υπόθεση ταλαιπώρησε πολύ, τώρα ξέρουμε τι έγινε και πλέον ερευνάται».

«Η κυβέρνηση να εξαντλήσει τετραετία»

Ερωτηθείς σχετικά με την συμπλήρωση 5 ετών στην ηγεσία της ΝΔ απάντησε: «Είδα ένα πρωτοσέλιδο από την εκλογή μου που είχα υποσχεθεί ανανέωση, διεύρυνση, μεταρρυθμίσεις. Αυτές τις δεσμεύσεις υπηρετώ. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι αξιοποιώ όλα τα στελέχη. Η ΝΔ είναι η κυρίαρχη δύναμη σ’ αυτό που αποκαλούμε πολιτικό Κέντρο». 
Σχετικά με το αν έκανε ανασχηματισμό γιατί το 2021 θα είναι εκλογική εκλογική χρονιά -καθώς ενίσχυσε το Μέγαρο Μαξίμου με τον Θοδωρή Λιβάνιο, που είναι γνωστός και ως »γκουρού των εκλογών», αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών με τον Στέλιο Πέτσα και τον Μάκη Βορίδη- ήταν ξεκάθαρος και αρνητικός. Όπως είπε «πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση. Διαχειριστήκαμε πρωτοφανή κρίση, έχουμε απόθεμα εμπιστοσύνης. Ο στόχος είναι να ξαναβάλουμε τη χώρα σε τροχιά ανάκαμψης. Η χώρα θα είναι στις κερδισμένες. Ετοιμάζουμε το γήπεδο για να «παίξουμε μπάλα» στη γρήγορη ανάκαμψη».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα