Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Το μόνο που ακούω από εσάς, είναι συγνώμη δεν προλάβαμε»

26 mins read

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και με επίκεντρο τον πτωχευτικό κώδικα.

«Η πρόταση μομφής γύρισε μπούμερανγκ στον Τσακαλώτο. Με τη δική του υπογραφή καταργήθηκε η προστασία πρώτης κατοικίας. Κύριε Τσίπρα είχατε καταψηφίσει τον Νόμο Κατσέλη, που τώρα επικαλείστε. Ευχαριστούμε που μας επιτρέπετε να μεταφέρουμε στη μνήμη των πολιτών το μέγεθος της υποκρισίας σας», είπε ανεβαίνοντας στο βήμα ο πρωθυπουργός.

«Το νομοσχέδιο κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Για 15 ημέρες δεν είχατε κάνει κανένα σχόλιο. Ίσως δεν είχατε επιστρέψει από τις καθημερινές σας διακοπές», σημείωσε.

«Έρχεστε με μία μεγάλη προχειρότητα, με ένα άγχος, να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας στην πιο λάθος στιγμή. Όταν η επικαιρότητα κυριαρχείται από κορωνοϊό και ελληνοτουρκικά, μην περιμένετε από τα μέσα να ασχοληθούν μαζί σας. Γιατί δεν καταθέσατε πρόταση δυσπιστίας συνολικά κατά της κυβέρνησης; Γιατί αφήσατε εμένα έξω από το κάδρο; Γιατί ξέρετε ότι σε μία πρωτόγνωρη συγκυρία για τη χώρα, αυτή η κυβέρνηση απολαμβάνει ακόμα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης. Γιατί παρά τα όποια λάθη, δίνει μάχες σε όλα τα μέτωπα και τις κερδίζει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. «Το δικό μου μέλημα θα είναι πάντα να ενώνω και να συνθέτω και όχι να διχάζω και να διαιρώ», συμπλήρωσε.

«Πρόκειται για νομοσχέδιο – τομή. Ο Νόμος Κατσέλη έχει σημαντικότατες αδυναμίες. Κρύφτηκαν πίσω από τις ρυθμίσεις του πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές», διευκρίνισε. «Σας ενοχλεί η συνέπεια της κυβέρνησης. Η πρώτη πολιτική απόφαση μας ήταν να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ. Εμείς είμαστε που μειώσαμε τη φορολογία στα μερίσματα. Εμείς είμαστε αυτοί που στηρίξαμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις, την έρευνα και την καινοτομία…», είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ποτέ δεν κρύψαμε ότι βρισκόμαστε όχι μόνο εμείς αλλά όλος ο κόσμος αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή οικονομική κρίση. Το πρώτο εξάμηνο του 2020 η ύφεση στη χώρα μας ήταν χαμηλότερη από μέσο όρο της Ευρώπης… Η Ελλάδα τα κατάφερε πολύ καλύτερα αυτή τη χρονιά στον τουρισμό. Τα 5 εκατ. τα χρειαζόμασταν. Τα χρειάζονταν τα νησιά μας. Δεν υπάρχει καμία επιδημιολογική ένδειξη ότι το άνοιγμα στον τουρισμό έφερε έξαρση στα κρούσματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε σχετικά στοιχεία με την πορεία της πανδημίας και σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωση. «Ο βασικός μας σκοπός είναι να αποφύγουμε ένα οριζόντιο lockdown. Για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να τηρήσουμε τις υποδείξεις των ειδικών. Προχωρήσαμε σε απαγόρευση κυκλοφορίας και υποχρεωτική χρήση μάσκας. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα εξαντλήσουν την αυστηρότητα τους για τους ασυνείδητους επιχειρηματίες που συνεχίζουν να προσφέρουν μια επικίνδυνη διασκέδαση έξω από τα πλαίσια που συστήνουν οι ειδικοί. Στο βάθος του τούνελ αχνοφαίνεται η ελπίδα που δεν είναι άλλη από ένα εμβόλιο. Έχουμε σχέδιο για τον ταχύτατο εμβολιασμό ξεκινώντας από τις ευπαθείς ομάδες. Είναι πολύ σημαντικό όσοι πρέπει και όσοι θέλουν να εμβολιαστούν κατά της γρίπης να το κάνουν. Δεν πρέπει να συμπέσει μία έξαρση της γρίπης με τον κορονοϊό. Πρόσθέσαμε με μεγάλη ταχύτητα κλίνες στο ΕΣΥ», υπογράμμισε.

O πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κατηγόρησε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική για υπεράσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων». «Η προκλητικότητα της Τουρκίας ξεκίνησε πριν από την πανδημία στον Έβρο και κλιμακώθηκε τώρα», εξήγησε ο πρωθυπουργός. «Απροκρούσαμε την επιθετικότητα της Τουρκίας αποτελεσματικά και καταφέραμε να ταυτίσουμε τα σύνορα της Ελλάδας με τα σύνορα της ΕΕ», τόνισε ενώ ανέφερε ότι τους πρώτους 9 μήνες του 2020 οι αφίξεις μεταναστών μειώθηκαν κατά 73%. «Απαντάμε με ενεργητική διπλωματία απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας», επέμεινε και συμπλήρωσε: «Μετατρέψαμε μια ελληνοτουρκική διαφορά σε ευρωπαϊκή διαφορά».

Facebook Comments