Μητσοτάκης: «Στα 500 ευρώ το πρόστιμο για παράβαση μέτρων – Επεκτείνονται μέτρα στήριξης»

25 mins read

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την σημερινή του ομιλία στη Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας, αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και την εμβολιαστική διαδικασία, ενώ ανακοίνωσε και νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και ανέργων.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του, λέγοντας ότι «έχει ξεκινήσει η επιχείρηση Ελευθερία για τον εμβολιασμό του πληθυσμούς».
Σημείωσε, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, ότι «μπορεί να διαφωνούμε σε επίπεδο προτάσεων, αλλά δεν γίνεται να διαφωνούμε για τα δεδομένα».
«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ECDC την τελευταία εβδομάδα όλη η Ευρώπη είναι κόκκινη και οι μόνες δύο χώρες που είναι κίτρινες και έχουν πράσινες περιφέρειες είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία», τόνισε.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «τον Νοέμβριο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το 2ο κύμα της πανδημίας», υπογραμμίζοντας ότι είχαμε «ταχύτατη αύξηση των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων».
Μάλιστα, επισήμανε ότι «σήμερα νοσηλεύουμε 1.690 συμπολίτες μας με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της χώρας μας», ενώ πρόσθεσε ότι «στην πιο μακάβρια στατιστική, των συμπολιτών μας που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό. Είμαστε στην 21η θέση. Είμαστε η 5η καλύτερη χώρα. Τα έχουμε καταφέρει σχετικά καλύτερα από άλλες χώρες της ΕΕ».
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης ανάφερε ότι «η επιτυχημένη αντιμετώπιση του 2ου κύματος της πανδημίας οφείλεται κυρίως στους γιατρούς και τους νοσηλευτές που υπερέβαλαν εαυτούςΗ αποκλιμάκωση όμως οφείλεται πως κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς εκτός από λίγες εξαιρέσεις η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία».
Και συμπλήρωσε ότι «σε αυτό βοήθησε και η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για αυστηρό lockdown για 2 εβδομάδες».
Τόνισε δε ότι «αυτά τα στοιχεία δεν δικαιολογούν κανέναν εφησυχασμό», ενώ σημείωσε ότι «τα επόμενα βήματα είναι προδιαγεγραμμένα».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η επανεκκίνηση της οικονομίας θα γίνει με τις υποδείξεις των ειδικών».
«Έχουμε ακολουθήσει πιο θεσμοθετημένη διαδικασία αποφάσεων με την ειδική επιτροπή να συνεδριάζει κάθε εβδομάδα. Θα λαμβάνει τις αποφάσεις της θα κάνεις εισήγηση στην κυβέρνηση και στη συνέχεια θα ανακοινώνονται οι αποφάσεις» είπε και πρόσθεσε ότι «η Πολιτική Προστασία έχει τη δυνατότητα αν υπάρχει έξαρση σε τοπικό επίπεδο να λαμβάνει απόφαση για μέτρα σε τοπικά επίπεδα».
«Ακούμε και ακολουθούμε κατά γράμμα τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων για τον κορωνοϊό. Ποτέ δεν αγνόησα τον κ.Τσιόδρα και τους συνεργάτες του. Δεν συμφωνούν πάντα όλοι με όλους στην επιστημονική επιτροπή. Η τελική εισήγηση της επιτροπής έχει ληφθεί πάντα, πάντα, υπόψη από την κυβέρνηση.  Να σταματήσει η σχετική παραφιλολογία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Και πρόσθεσε «Σε αντίθεση με άλλες χώρες, ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων».
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η χώρα μας μέσω της αναλογικής προαγοράς της ΕΕ, έχει εξασφαλίσει ποσότητες για 15,3 εκατομμύρια εμβολιασμούς».
Ακόμη, σημείωσε «όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση παραλάβαμε 557 κρεβάτια ΜΕΘ. Κάθε χρόνο κατά την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης υπήρχε αναμονή ακόμα και 30 ημερών. Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας 1295 κλίνες ΜΕΘ. Τις επόμενες ημέρες θα προστεθούν ακόμα 150. Έχουμε 424 κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».
«Στα 500 ευρώ αυξάνεται το πρόστιμο για όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ακόμη, αναφέρθηκε στο άνοιγμα της αγοράς, λέγοντας ότι «κάθε άνοιγμα οικονομικής δραστηριότητας εγκυμονεί τον κίνδυνο για αύξηση των κρουσμάτων».
«Σήμερα ανακοινώνω ότι η κάλυψη του ενοικίου κατά 80% επεκτείνεται για ακόμα έναν μήνα, ενώ επεκτείνονται για δύο μήνες ακόμα όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει», ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης.
 

Facebook Comments