Μιχαηλίδου-Δαμανάκη: «Ούτε εκατοστό πίσω για την προστασία των ηλικιωμένων»

21 mins read

Η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, και η πρόεδρος Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης, Μαρία Δαμανάκη, ήταν καλεσμένες στο Action24 και την εκπομπή Briefing με τον Γ. Πιέρρο, όπου μίλησαν για τα ζητήματα προστασίας των ευάλωτων ομάδων εν μέσω πανδημίας.

«Κανένας εφησυχασμός για την διαχείριση της πανδημίας στις δομές»

Αρχικά, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι «δεν υπάρχει εφησυχασμός από την δική μας πλευρά», παρά τα επιτυχή αποτελέσματα ως προς την διαχείριση της πανδημίας στις δομές, ενώ πρόσθεσε ότι «την περίοδο της πανδημίας, δεν άλλαξαν οι προτεραιότητες μας για τις ευάλωτες ομάδες».

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε ότι «αντιλαμβανόμενοι την κρίση, προχωρήσαμε σε απαραίτητες ενέργειες. Αυξήσαμε κατά 1/3 το προσωπικό στις δομές για να τις θωρακίσουμε, ενώ εφαρμόσαμε, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα».

Διευκρίνισε δε ότι «το έκτακτο προσωπικό που προσελήφθη στις δομές συνεχίζει σίγουρα ως τον Σεπτέμβριο».

«Ούτε εκατοστό πίσω για την προστασία των ευάλωτων ομάδων»

Ερωτηθείσα για τα όσα συζητούνται στην κοινωνία, όπως «δεν μπορεί να πληγεί η οικονομία για χάρη των ηλικιωμένων», η κ. Μιχαηλίδου απάντησε σε αυστηρό ύφος πως «οι θέσεις αυτές είναι ακραίες», τονίζοντας ότι «δεν θα κάνουμε ούτε εκατοστό πίσω στις θέσεις μας. Χρέος μας είναι προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες».

Από την πλευρά της, η κ. Δαμανάκη σημείωσε ότι αυτή η περίοδος της πανδημίας ήταν ένα διάστημα που υπήρξε αναστάτωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας ότι από την δική τους πλευρά, ως Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας, «τήρησαν αυστηρά πρωτόκολλα».

«Καμία χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων στις δομές»

Ξεκαθάρισε δε ότι η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων στην κοινωνία, «δεν συνεπάγεται την όποια χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων και στις κλειστές δομές».

Η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης σημείωσε ότι «το πρώτο διάστημα κανένα μέτρο δεν μπορούσε να υιοθετηθεί με ευκολία. Χρειάστηκε συνεργασία με το προσωπικό» και συμπλήρωσε «όλοι εν τέλει εφάρμοσαν τα μέτρα».

«Όλοι αγκάλιασαν τον ευαίσθητο πληθυσμό, την Τρίτη ηλικία»

Αναφερόμενη και αυτή με την σειρά της στις ακραίες απόψεις, είπε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία εφάρμοσε με ευλάβεια τα μέτρα, ενώ όλοι αγκάλιασαν  τον ευαίσθητο πληθυσμό, την τρίτη ηλικία».

Η υπουργός αναφερόμενη στις διοικήσεις των κέντρων, τόνισε ότι όλες οι διοικήσεις επέδειξαν μεγάλο και σημαντικό έργο, ενώ υπογράμμισε ότι «όλα τα κέντρα, οι διοικήσεις και οι εργαζόμενοι έδειξαν μεγάλη υπευθυνότητα».

«Κύρια μέριμνα η προστασία της υγείας των ατόμων με αναπηρία»

Στη συνέχεια, η κ. Δαμανάκη αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ατόμων με αναπηρία, λέγοντας ότι «η κύρια μέριμνα ήταν να προστατεύσουμε την υγεία των ατόμων με αναπηρία», ενώ τόνισε πως σχεδιάζεται «μια ενεργητική παρακολούθηση και το επόμενο διάστημα», όπως και εν μέσω του πρώτου κύματος κορωνοϊού, «με καθημερινή θερμομέτρηση και φροντίδα στις δομές από το προσωπικό για τα άτομα με αναπηρία».

Τέλος, η κ. Μιχαηλίδου επανέλαβε ότι «αρχική προτεραιότητα μας είναι η προστασία των ευάλωτων».

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα στην εκπομπή Briefing:

Facebook Comments