ΑρχικήΠολιτικήΜίλησε η Αγαπηδάκη: «Τι έχουμε κάνει για τα προσφυγόπουλα εδώ και δύο...

Μίλησε η Αγαπηδάκη: «Τι έχουμε κάνει για τα προσφυγόπουλα εδώ και δύο μήνες»

Η Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα απάντησε στα ερωτήματα που υπάρχουν σχετικά με τη δράση από όταν ανέβαλε αυτό το πόστο, εδώ και δύο μήνες.

Η απάντησή της ήρθε μέσα από τον προσωπικό λογαριασμό της Ειρήνης Αγαπηδάκη στο Facebook:

«Με αφορμή τα εύλογα ερωτήματα που ανακύπτουν από πολίτες, για τη δράση μας σε σχέση με τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στη χώρα μας, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής:

Αυτούς τους δύο μήνες, προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε τη δύσκολη κατάσταση που όλοι γνωρίζετε. Κάναμε κάποιες άμεσες ενέργειες για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων στα νησιά, όπως για παράδειγμα να μοιράσουμε μη διατροφικά είδη (π.χ. ρούχα κατάλληλα για τον χειμώνα γιατί η πλειοψηφία των ασυνόδευτων δεν είχε κατάλληλο ρουχισμό), αλλά και να μεταφέρουμε τα παιδιά κάτω των 11 ετών από τα νησιά. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 10 μόλις ασυνόδευτα ανήλικα κάτω των 11 ετών στα νησιά και έχει ήδη δρομολογηθεί η μεταφορά τους το αμέσως επόμενο διάστημα.

Δημιουργήσαμε 240 νέες θέσεις σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας οι οποίες θα λειτουργήσουν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και προϋποθέσεις για ακόμα περισσότερες, ενώ διαμορφώσαμε και μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στη χώρα μας.

Επιπλέον, φροντίσαμε σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, να υλοποιηθεί ένα μεταβατικό πρόγραμμα Επιτροπείας (καθώς το προηγούμενο πρόγραμμα που ήταν σε ισχύ, έληξε στις 31/12/2019), ώστε να μην προκύψουν προβλήματα, μέχρι να υλοποιηθεί πλήρως ο θεσμός της Επιτροπείας από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Προτίμησα αυτό το διάστημα και εν αναμονή της ίδρυσης του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου να αφοσιωθώ πλήρως στη δουλειά που είχα να κάνω.

Είναι γνωστό ότι η κατάσταση που βρήκαμε είναι εξαιρετικά δύσκολη. Δεν έχει σημασία ποιος τη δημιούργησε-το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό. Είμαστε εδώ για να λύσουμε το πρόβλημα και θα το λύσουμε.

Με θάρρος, ρεαλισμό και οδηγό την ηθική της ευθύνης.

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η χώρα μας θα επιτύχει πολύ σύντομα τον στόχο των 2000 θέσεων σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας που έχει τεθεί εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μέσα στο τρέχον έτος θα καταφέρουμε να καλύψουμε τις ανάγκες ακόμα περισσότερων ανηλίκων.

Σύντομα θα πραγματοποιηθεί μια συνέντευξη τύπου στην οποία εκτός από την παρουσίαση της εθνικής στρατηγικής, θα έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε πιο αναλυτικά για το τι κάναμε αυτούς τους δύο μήνες για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα.

Αύριο στις 19:00 θα συμμετέχω σε μια συζήτηση που οργανώνει ο φορέας The Catalyst στο βιβλιοπωλείο The Book Plus (Πανεπιστημίου 37) για την Προσφυγική Κρίση. Σας καλώ να έρθετε και να θέσετε τις ερωτήσεις σας.

Και κάτι τελευταίο: θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι, μια από τις βασικές μας προτεραιότητες είναι να θέσουμε τις σωστές βάσεις για τη διαδικασία προσδιορισμού της ηλικίας των προσφυγόπουλων, ώστε να μην παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μένουν χωρίς προστασία εκείνοι που είναι πράγματι ανήλικοι. Οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν τους στερούμε από αυτήν την τόσο ευάλωτη ομάδα. Τα χρήματα που δαπανά η Ελλάδα για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, είναι χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Πληρώνουν για αυτά πολίτες των κρατών-μελών της Ε.Ε και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι πληρούνται οι κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας.

Ευχαριστώ από καρδιάς καθεμιά και καθέναν που ξεβολεύεται για να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια. Όταν οι πολίτες κινητοποιούνται για τέτοιο σκοπό, οι απαιτήσεις και η ευθύνη είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Περισσότερα σύντομα.»

https://www.facebook.com/irene.agapidaki/posts/10221857960827341