Μητσοτάκης: Κεντρική πρόταση της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση το άρθρο 16

15 mins read

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος έκανε λόγο για κορυφαία διαδικασία που απαιτεί από όλους εθνική υπευθυνότητα.
Όπως εξήγησε, η τρέχουσα σύνθεση του Κοινοβουλίου αποφασίζει τα άρθρα του Συντάγματος τα οποία πρέπει να αλλάξουν και η επόμενη Βουλή καθορίζει το ακριβές περιεχόμενό τους. Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που μεσολαβούν εκλογές μεταξύ των δύο σταδίων της αναθεώρησης.
Η Νέα Δημοκρατία προτείνει μία ευρεία και τολμηρή Συνταγματική Αναθεώρηση. Ως στόχο έθεσε το Σύνταγμα να συμβαδίζει με τις σύγχρονες ανάγκες της χώρας μας, στην οικονομία, στη Διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, στην Παιδεία, παντού.
Κεντρική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι και η αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα Πανεπιστήμια. Η ΝΔ θεωρεί ότι κρατάει πίσω τη χώρα μας εδώ και 44 χρόνια καθώς η Πολιτεία πρέπει να εγγυάται την ποιοτική δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, δίνοντας ευκαιρίες σε όλους αλλά πρέπει και να επιτρέπει αυτό που ισχύει σε όλο τον κόσμο: τη λειτουργία και ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων. “Υπό τον έλεγχο, βεβαίως πάντα, ειδικής Ανεξάρτητης Αρχής, υψηλού κύρους”, σημειώσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και επέμεινε επί του ζητήματος λέγοντας ότι “είναι καιρός τα παιδιά μας να πάψουν να φεύγουν για σπουδές στο εξωτερικό. Να έχουν περισσότερες δυνατότητες σπουδών στην Ελλάδα και οι οικογένειες τους να μην επιβαρύνονται με δυσβάστακτα έξοδα. Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε εκπαιδευτικό κέντρο όλης της Μεσογείου. Αξιοποιώντας το σημαντικό επιστημονικό δυναμικό της εντός και εκτός Ελλάδος. Αλλά και εξασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα από χιλιάδες ξένους φοιτητές που θα σπουδάζουν στην χώρα μας”. Ως παράδειγμα έφερε αυτό της Κύπρου και αναρωτήθηκε γιατί να μην το πετύχει και η Ελλάδα.
Τέλος, κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και την τελευταία στιγμή, να κατανοήσουν αυτήν την αυτονόητη αναγκαιότητα και να συναινέσουν στην αλλαγή του άρθρου 16, ώστε η επόμενη βουλή να μπορεί να αναθεωρήσει το περιεχόμενό του. Σε διαφορετική περίπτωση, η ευκαιρία αυτή κινδυνεύει να χαθεί για αλλά 10 χρόνια.
“Ας αφήσουμε πίσω μας τις αγκυλώσεις άλλων εποχών. Η Παιδεία πρέπει στην πράξη να γίνει κεντρικός μοχλός για την ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας μας. Είναι ώρα ευθύνης για όλους”, επεσήμανε.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα