Σε μια απολογιστική και ταυτόχρονα δυναμική τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα αποφασιστικότητας απέναντι στις χρόνιες παθογένειες, με επίκεντρο το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Παράλληλα, έδωσε έμφαση στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση σε κρίσιμους τομείς όπως το εργασιακό, η τεχνητή νοημοσύνη και τα νέα ευρωπαϊκά ταμεία. Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να αναλάβει την ευθύνη για την αδυναμία αλλαγής δομών του κράτους από προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ δεσμεύτηκε για αποφασιστική δράση με στόχο την πλήρη εξυγίανση του συστήματος αγροτικών ενισχύσεων.
Η εισαγωγική τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν σχολιάσουμε τα θέματα της επικαιρότητας, επιτρέψτε μου μία πολύ σύντομη αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πιστεύω ότι κατέληξε σε θέσεις εξαιρετικά θετικές για την Ελλάδα, τόσο στο μέτωπο των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων όσο και σε εκείνο του μεταναστευτικού.
Θα έλεγα, μάλιστα, ότι ακριβώς σε αυτές τις εξελίξεις οφείλονται και οι σπασμωδικές αντιδράσεις γύρω από το λεγόμενο «τουρκολιβυκό μνημόνιο». Η δράση προκαλεί αντίδραση.
Και είναι σημαντικό να πούμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι το κείμενο αυτό μεταξύ Τουρκίας και κάποιων αρχών της Λιβύης είναι παράνομο, κάτι που λέγεται ακόμα μία φορά με τη σφραγίδα της Ευρώπης.
Ας μην θορυβούνται, συνεπώς, ορισμένοι καθ’ έξιν ανησυχούντες εντός των συνόρων και κυρίως ας μην ετεροπροσδιορίζουμε τις δικές μας θέσεις με βάση τα επιχειρήματα που διακινούν οι γείτονές μας.
Έρχομαι τώρα στα θέματα της επικαιρότητας. Θα ξεκινήσω με το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το πρόβλημα αυτό υπάρχει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως εδώ ήταν και είναι πολύ μεγαλύτερο, και είναι αρκετά προφανής η ανεπάρκεια του κράτους. Παρά την προσπάθεια, μέχρι σήμερα δεν έχουμε μπορέσει να την ανατάξουμε.
Σε αυτή τη χρόνια παθογένεια η κυβέρνηση απάντησε, θέτοντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό την πλήρη ευθύνη της ΑΑΔΕ. Είχα πει, μάλιστα, τότε ότι όποιος δεσμός δεν λύνεται, κόβεται.
Οι διάλογοι που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δικαιώνουν αυτή την απόφαση, αλλά αποκαλύπτουν επίσης ότι παλαιοκομματικές συμπεριφορές δεν μπορούν άλλο να γίνουν ανεκτές.
Δεν πρέπει να υιοθετήσουμε τη λογική του συμψηφισμού, ούτε αρκεί να λέμε ότι αυτές οι πρακτικές ήταν διαχρονικές. Οι πολίτες μάς ψήφισαν για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, όχι για να τα διαιωνίσουμε.
Πιστεύω ότι οι πολίτες απαιτούν ένα άλλο υπόδειγμα πολιτικής δράσης. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν όταν και όπως πρέπει.
Θα προχωρήσουμε άμεσα στη σύσταση ειδικής ομάδας ελέγχου με συμμετοχή της Οικονομικής Αστυνομίας και της ΑΑΔΕ, για να διερευνηθούν άμεσα και εξαντλητικά όλες οι παράνομες καταβολές ενισχύσεων και να επιστραφούν όσα καταβλήθηκαν αχρεωστήτως.
Δεν διστάζω να αναλάβω το βάρος της ευθύνης για το ότι δεν άλλαξε το κράτος νωρίτερα. Οι δομές πρέπει κάποτε να μεταρρυθμιστούν, έστω και αν αυτό σημαίνει πολιτικό κόστος.
Οδηγός μας πρέπει να είναι η σύγχρονη ψηφιακή πολιτεία του gov.gr, που δεν ρωτάει τι ψηφίζει κανείς και δεν ζητά αντάλλαγμα για να εξυπηρετήσει τους πολίτες.
Συνεχίζουμε με μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως η εξάλειψη των εκκρεμών συντάξεων, οι τομές στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η βελτίωση της καθημερινότητας στα νοσοκομεία μας.
Τα νέα ευρωπαϊκά ταμεία, με συνολικούς πόρους πάνω από 8 δισ. ευρώ, θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη, στη στήριξη νοικοκυριών και στη χρηματοδότηση μεγάλων έργων, όπως οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών και η διαχείριση υδάτων.
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας επιταχύνει τις προσλήψεις, ψηφιοποιεί τις συμβάσεις και απαντά στις ανάγκες της αγοράς, ενώ η στρατηγική μας για την τεχνητή νοημοσύνη θα ανακοινωθεί με ειδική παρουσίαση.
Κλείνω υπενθυμίζοντας πού βρισκόταν η χώρα πριν από δέκα χρόνια. Η Ελλάδα δεν θα ξαναγυρίσει σε εκείνες τις περιπέτειες, γιατί δουλεύουμε σκληρά για ένα κράτος πιο δίκαιο, αποτελεσματικό και σύγχρονο.