ΑρχικήΠολιτικήΜητσοτάκης από Κοπεγχάγη: «Ήρθε η ώρα η ΕΕ να ενεργοποιήσει πόρους για...

Μητσοτάκης από Κοπεγχάγη: «Ήρθε η ώρα η ΕΕ να ενεργοποιήσει πόρους για την άμυνα»

Στην Κοπεγχάγη βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετέχοντας στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βασικό θέμα τη στρατηγική για την ευρωπαϊκή άμυνα.

Ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη σύνοδο, υπογράμμισε ότι «ήρθε η ώρα η ΕΕ να ενεργοποιήσει πόρους για την άμυνα», τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των κοινών αμυντικών δυνατοτήτων. Η συζήτηση αυτή θεωρείται προπαρασκευαστική ενόψει του Οδικού Χάρτη 2030 για την Άμυνα, που θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Οκτωβρίου (23-24 Οκτωβρίου).

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει ότι η ενίσχυση των ανατολικών συνόρων δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος των νοτίων συνόρων της ΕΕ, τα οποία επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές. «Τα σύνορα της Ένωσης δεν σταματούν στη Βαλτική», θα τονίσει, ζητώντας μια συνολική στρατηγική ασφάλειας που θα καλύπτει και τη Μεσόγειο.

Το θέμα είχε αναδείξει ήδη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, με τη θέση του τότε να στηρίζεται και από άλλους ηγέτες χωρών του Νότου.

Παράλληλα, αναμένεται να υπενθυμίσει την κοινή πρόταση που είχε καταθέσει τον Μάιο του 2024 με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ για τη δημιουργία ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνεται στο πακέτο που θα παρουσιάσει στην Κοπεγχάγη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το πρόγραμμα της συνόδου συνεχίζεται απόψε με το δείπνο που θα παραθέσει το βασιλικό ζεύγος της Δανίας προς τιμήν των ηγετών, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΕΠΚ). Οι εργασίες της ΕΠΚ θα ξεκινήσουν το πρωί της Πέμπτης, με θεματικές όπως η στήριξη της Ουκρανίας, η ασφάλεια της Ευρώπης απέναντι σε παλαιές και νέες απειλές, η οικονομική ανθεκτικότητα και το Μεταναστευτικό.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε στρογγυλή τράπεζα για το Μεταναστευτικό, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, καθώς και τους πρωθυπουργούς Ιταλίας, Πορτογαλίας, Μάλτας, Αυστρίας, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας και Ανδόρρας.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Εμανουέλ Μακρόν και η Τζόρτζια Μελόνι συγκαλούν άτυπη συνάντηση για την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού κατά των Ναρκωτικών, πρωτοβουλία που είχε τεθεί στην προηγούμενη σύνοδο της ΕΠΚ. Στόχος είναι ο καλύτερος συντονισμός των χωρών απέναντι στη διασυνοριακή διακίνηση ναρκωτικών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ