ΑρχικήΠολιτικήΜητσοτάκης από Ρόδο: «Η Ελλάδα, καλύτερος προορισμός στον κόσμο»

Μητσοτάκης από Ρόδο: «Η Ελλάδα, καλύτερος προορισμός στον κόσμο»

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε το βράδυ της Δευτέρας σε συζήτηση με τον Luis Araujo, Πρόεδρο του οργανισμού European Travel Commission που προωθεί την Ευρώπη ως τουριστικό προορισμό, στο πλαίσιο του φόρουμ «EU Tourism: Resilience in the Era of the Climate Crisis», που φιλοξενήθηκε στη Ρόδο. 

«Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι αυτή η εκδήλωση πραγματοποιείται στο νησί της Ρόδου, διότι όλοι θυμόμαστε πολύ καλά ότι η Ρόδος επλήγη έντονα το περασμένο καλοκαίρι από μια πολύ μεγάλη πυρκαγιά, αλλά κατάφερε να ανακάμψει με απίστευτα μεγάλη ταχύτητα. Πιστεύω ότι αυτό δεν δείχνει μόνο την ανταπόκριση του κεντρικού κράτους, της Περιφέρειας, του Δήμου, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η τουριστική βιομηχανία και η τοπική κοινωνία της Ρόδου ένωσαν τις δυνάμεις τους για να υποστηρίξουν τους επισκέπτες εκείνες τις πολύ δύσκολες στιγμές και ουσιαστικά να αξιοποιήσουν αυτή την κρίση λίγο έως πολύ σαν ευκαιρία για να αλλάξουν την εικόνα της Ρόδου σε αυτή ενός ανθεκτικού νησιού. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα πολύ, πολύ σημαντικό ζήτημα», επισήμανε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός.

Ενίσχυση και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με νέες, μοναδικές εμπειρίες

Ερωτηθείς για το πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και για το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Αυτή είναι ίσως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σημαίνει ότι οι επισκέπτες κατανέμονται σε διάστημα περισσότερων μηνών, τα ξενοδοχεία λειτουργούν για οκτώ ή εννέα μήνες αντί για έξι, το ίδιο ισχύει για τα εστιατόρια και όλους τους παρόχους υπηρεσιών. Σκεφτόμαστε πολύ τις εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει κανείς σε όσους έρθουν την περίοδο που θα θεωρούσαν “εκτός σεζόν”. Μπορώ να σας πω ότι στην Ελλάδα αυτό είναι όλο και συχνότερο φαινόμενο, η σεζόν αρχίζει νωρίτερα και λήγει αργότερα.

Κοιτάξετε για παράδειγμα τις πόλεις μας ως τουριστικούς προορισμούς. Η Αθήνα έχει γίνει προορισμός για όλες τις εποχές του έτους, χωρίς να περιορίζεται ή να εξαρτάται από το γεγονός ότι στο παρελθόν οι επισκέπτες είχαν την αντίληψη ότι θα ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι».

«Η Ελλάδα ήδη προσελκύει περισσότερα από 30-32 εκατομμύρια επισκέπτες ανά έτος. Το ζητούμενο, θα το επαναλάβω, δεν είναι μόνο ο αριθμός των αφίξεων. Στο τέλος της ημέρας, το ζήτημα είναι τι δαπανούν οι επισκέπτες στην Ελλάδα. Μπορεί κανείς να οραματιστεί ένα μέλλον όπου έχεις λιγότερους τουρίστες οι οποίοι δαπανούν περισσότερα χρήματα. Θα ήταν πιθανώς καλύτερο από οικονομικής πλευράς, σίγουρα θα ήταν καλύτερο από περιβαλλοντικής άποψης.

Για την επιμήκυνση της σεζόν, μιλάμε για νέες εμπειρίες. Δεν έρχονται αρκετοί στην Ελλάδα γι’ αυτά που έχει να προσφέρει από πλευράς πολιτισμού. Οι περισσότεροι έρχονται για τις παραλίες και τις εμπειρίες του καλοκαιριού. Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα όσον αφορά την ανάπτυξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τη σύνδεσή της με το τουριστικό μας προϊόν, προσφέροντας ολοκληρωμένες εμπειρίες. Εάν ο τουρισμός αφορά μοναδικά βιώματα, υπάρχουν πολλά που η Ελλάδα μπορεί να κάνει.

Φυσικά, θα ήθελα να επισημάνω ότι η Ελλάδα, η ηπειρωτικη Ελλαδα, έχει θαυμάσια βουνά. Πολύ λιγοι γνωρίζουν γι’ αυτά, αλλά περισσότεροι τα ανακαλύπτουν. Ο χειμερινός τουρισμός, ο θερινός τουρισμός στα βουνά μας, η πεζοπορία, η επαφή με την τοπική γαστρονομία και την τοπική κουλτούρα, η ποικιλία εμπειρίων που η Ελλάδα προσφέρει, μας παρέχουν νέες δυνατότητες για να διαφοροποιήσουμε το προϊόν μας».

«Πιστεύω ότι έχουμε ξύσει την επιφάνεια του τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα όσον αφορά τις πιο εξειδικευμένες μορφές τουρισμού. Μία από τις μεγάλες προτεραιότητες του αρμόδιου Υπουργείου είναι να στείλει ένα μήνυμα στους επισκέπτες ότι υπάρχουν τόσα άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Ελλάδα, πέρα από αυτά που ξέρετε ότι μπορείτε να κάνετε στην Ελλάδα, και ότι μπορείτε να περάσετε υπέροχα».

Οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές εκλογές για το κοινό μας μέλλον

Ερωτηθείς για τη σημασία των επικείμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι αυτό που συμβαίνει στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο, στην Ευρώπη, στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, έχει πραγματικά σημασία γι’ αυτούς.

Πιστεύω ότι πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες με απλά λόγια γιατί η εκλογή σοβαρών ανθρώπων στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει σημασία, γιατί η πράσινη μετάβαση έχει σημασία, αλλά και γιατί ο ρυθμός της πράσινης μετάβασης έχει επίσης σημασία. Διότι, στο τέλος της ημέρας, δεν μπορούμε να επιβάλλουμε επιβαρύνσεις στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ή στους αγρότες μας που να τους δυσκολεύουν πραγματικά να ανταποκριθούν σ’ αυτές βραχυπρόθεσμα».

«Η έκκλησή μου για τις ευρωπαϊκές εκλογές είναι πάντα η ίδια: έχουμε άνοδο του λαϊκισμού παντού στην Ευρώπη. Είχαμε τη δική μας εμπειρία με τον λαϊκισμό στην Ελλάδα και δεν ήταν καλή για τη χώρα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους εκλεγήκαμε στη διακυβέρνηση το 2019 και επανεκλεγήκαμε με μεγαλύτερο ποσοστό το 2023. Επομένως, η εκλογή ικανών ανθρώπων και η ψήφος σε σοβαρά κόμματα που μπορούν πραγματικά να προσφέρουν πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα έχει σημασία. Και έχει σημασία στις ευρωπαϊκές εκλογές, όπως έχει σημασία και στις εθνικές εκλογές. Στο τέλος της ημέρας, πρόκειται για σημαντικές εκλογές για το κοινό μας μέλλον».

Η Ελλάδα, ο καλύτερος προορισμός στον κόσμο

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για το πως «βλέπει» την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό σε 10 χρόνια και πώς θέλει να γίνεται αντιληπτή από εκείνους που την επισκέπτονται ή θέλουν να την επισκεφτούν, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Ως ο καλύτερος προορισμός στον κόσμο».