ΑρχικήΠολιτικήΜητσοτάκης: «Έτοιμος να φέρω προς αναθεώρηση το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών»-...

Μητσοτάκης: «Έτοιμος να φέρω προς αναθεώρηση το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών»- Έρχεται συζήτηση για τα εξοπλιστικά

Κορυφώνεται στη Βουλή με την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας από ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας και εννέα Ανεξάρτητους βουλευτές, με αφορμή το δυστύχημα των Τεμπών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του επεισοδιακά καθώς διαδηλωτές που βρίσκονταν στα θεωρεία της Βουλής πέταξαν τρικάκια λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία του.

Ο πρωθυπουργός αρχικά μίλησε για το άσχημο περιστατικό από βουλευτή της ΝΔ απέναντι στη Ζωή Κωνσταντοπούλου από την οποία ζήτησε προσωπικά συγνώμη. «Ζητούμε συγγνώμη από την κ. Κωνσταντοπούλου. Η παράταξή μας έχει τη δυνατότητα να διατηρεί την ευπρέπειά της κι αυτό οφείλουμε να κάνουμε απέναντι σε μία πολιτικό, η οποία μάς έχει από αποκαλέσει συλλήβδην δολοφόνους και εγκληματική οργάνωση», ανέφερε.

Για την προανακριτική

«Έχουμε ολοκληρώσει την διαδικασία αυτή, το κορυφαίο όπλο που έχει αντιπολίτευση χέρια της και δεν είναι άλλο από την πρόταση δυσπιστίας. Θέλω να σταθώ στον χρόνο τον οποίο η αντιπολίτευση ενωμένη επέλεξε να κάνει αυτή την πρόταση δυσπιστίας, μία πρόταση δυσπιστίας όπως είπαν όλα τα κόμματα, αποσκοπεί στο να φύγει αυτή η κυβέρνηση».

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε: «Έχουμε αγωνιστεί για μια σωστή Ευρώπη. Χθες ήταν μια καλή μέρα για την Ελλάδα και μια καλή μέρα για την Ευρώπη. Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά έχουμε αγωνιστεί για μια σωστή Ευρώπη. Έχουμε μιλήσει για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα».

Απευθυνόμενος στον κ. Φάμελλο, είπε: «Δεν κατάλαβα τι είπατε κ. Φάμελλε στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Αλλάξτε λογογράφο. Λέγατε το αυτό και το ανάποδο σε μία πρόταση. Επιτυχία είναι ότι η Ευρώπη συζητά ανοιχτά τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού εργαλείου για επενδύσεις στην άμυνα για την οποία θα περίμενα να έχετε κάτι να πείτε. Η Ελλάδα έχει υπογεγγραμμένη στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα θα παραμείνει παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Ο ρόλος της Ελλάδας είναι κρίσιμος σε αυτή τη διεθνή συγκυρία.

Μπορούμε να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε με τον πρόεδρο Τραμπ, όμως πρέπει να συνεργαστούμε μαζί του, τόνισε, καθώς η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και μπορεί να συνομιλεί με όλες τις πλευρές. Είμαι εκλεγμένος Πρωθυπουργός γιατί με ψήφισαν οι Ελληνες πολίτες. Μέχρι τις επόμενες εκλογές η κυβέρνηση αυτή έχει την πλειοψηφία που της έδωσαν οι πολίτες στις εκλογές είτε σας αρέσει είτε όχι», συμπλήρωσε.

Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Στόχος σας είναι να ρίξετε την κυβέρνηση. Και να έρθει ποιος και με τι πρόγραμμα. Είστε η αντιπολίτευση του «πάμε κι όπου βγει», είστε ο αντίλαλος της δικής σας ανεπάρκειας», είπε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Άκουσα ότι αναφερθήκατε στο ζήτημα του καλωδίου. Σας καταθέτω το δελτίο της εταιρείας προμηθευτής του καλωδίου που λέει ότι αυτό που είπατε κ. Ανδρουλάκη δεν ισχύει», πρόσθεσε.

«Ο πρωθυπουργός είναι εκλεγμένος επειδή τον ψήφισαν οι Έλληνες πολίτες και αυτή η παράταξη έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μέχρι τις επόμενες εκλογές η κυβέρνηση αυτή θα έχει την πλειοψηφία που της έδωσαν οι πολίτες στις προηγούμενες εκλογές, είτε σας αρέσει, είτε όχι κ. Ανδρουλάκη», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι σε αυτό το περιβάλλον έρχεται η αντιπολίτευση να καταθέσει μία πρόταση δυσπιστίας. «Δικαίωμά σας. Αναφερθήκατε κ. Ανδρουλάκη ότι μόνος σας δεν έχετε τους 50 βουλευτές. Αλλά θα μπορούσατε να ασκήσετε άλλα εργαλεία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Το γεγονός ότι ταυτιστήκατε δικαιώνει ότι είστε συμμαχία προθύμων, μηδενισμού και έλλειψης οποιασδήποτε εναλλακτικής πρότασης. Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό. Για εσάς κ. Ανδρουλάκη που θεωρείται ότι είστε θεσμικό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εμφανίζεται εδώ πέρα άμοιρο ευθυνών για τα καλά αλλά και τα στραβά. Μου κάνει εντύπωση που έρχεστε όχι μόνο με την υπογραφή σας, αλλά και με το λόγο σας να νομιμοποιήσετε το λαϊκισμό, τα fake news. Αναρωτιέμαι όταν βλέπετε ότι αυτή τη στιγμή όντως στη χώρα υπάρχει ένταση, ρητορική που υποβαθμίζει το δημοκρατικό πολίτευμα και τους θεσμούς, εσείς το ΠΑΣΟΚ συντάσσεστε και δεν αντιλαμβάνεστε ότι ρίχνετε νερό στο μύλο των πιο ακραίων φωνών.

Αυτός ο οποίος θα εκφραστεί αντισυστημικά θα προτιμήσουν το πρωτότυπο και όχι το αντίγραφο. Είστε αντίγραφο κ. Ανδρουλάκη. Έχω απόλυτη υποχρέωση να αναδείξω ποιο είναι το ΠΑΣΟΚ σήμερα. Όταν σας αποκαλούσαμε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον κολακευτικοί ήμαστε. Αυτή η ενδιαφέρουσα συμπόρευση με σκοπό να φύγει αυτή η κυβέρνηση, να φύγει ο πρωθυπουργός. Και να έρθει ποιος; Και με τι πρόγραμμα; Και με τι απόψεις για την εξωτερική πολιτική; Για την υγεία; Για την παιδεία;», υπογράμμισε.

«Είστε αντιπολίτευση του ‘πάμε και όπου βγει‘. Καμία πρόταση ούτε για το ζήτημα των τρένων. Νομίζετε εδώ μέσα ότι εκφράζετε τη φωνή της κοινωνίας. Είστε ο αντίλαλος της δικής σας ανεπάρκειας», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Εγώ κ. Φάμελλε σέβομαι και τιμώ τον κάθε συμπολίτη μας, ο οποιος θα διαμαρτυρηθεί ειρηνικά και θα εκφράσει τον πόνο του και τη δυσαρέσκειά του απέναντι στην κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

«Χρέος της κυβέρνησης είναι να διαφυλάττει το δικαίωμα οποιουδήποτε έλληνα πολίτη να διαδηλώσει. Δεν είναι να προστατεύσει τον κάθε μπαχαλάκια. Εκτός αν είναι καλές οι μολότοφ ανάλογα με το που πέφτουνε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Όταν σπάγατε τις πόλεις. Αυτά τελείωσαν κ. Φάμελλε», είπε μεταξύ άλλων στη συνέχεια.

«Στην τραγωδία το ανθρώπινο λάθος συγκρούστηκε με το βαθύ κράτος», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης. (…) Δεν σας προκαλεί εντύπωση κ. Ανδρουλάκη ότι το 80% των πολιτών πιστεύει ότι η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί το ζήτημα;».

Είμαι έτοιμος να προτείνω την αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών

«Πίστευα και πιστεύω ότι η μεγάλη παθογένεια του τόπου είναι αυτό το βαθύ κράτος. Η παράταξή μας έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης. Για το Θεό κ. Ανδρουλάκη εσείς ήσαστε το κόμμα της αξιοκρατίας και της αντικειμενικότητας; Είστε σοβαροί τώρα; Εγώ θα δεχθώ ότι ο νόμος Πεπονή ήταν τομή. Και εμείς ήμασταν πίσω από τις εξελίξεις όταν τότε δεν τον ψηφίσαμε. Αυτό αφορούσε το 1994. Τους δύο νόμους για την αξιολόγηση στο δημόσιο και τον τρόπο επιλογής διοίκησεων το 2020 και το 2023 γιατί δεν τους ψηφίσατε; Εγώ έχω δώσει μάχη για την αξιολόγηση. Όταν ήμουν υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης δρομολόγησα σύστημα αξιολόγησης και με πολεμήσατε όλοι λυσσαλαία. Μιλήσατε κ. Ανδρουλάκη για μεγάλες συνταγματικές αλλαγές και επειδή έχουμε μπροστά μας συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση η οποία επιβάλλει την ανάγκη να διαμορφώσουμε κάποιες ευρύτερες συναινέσεις έχω να σας κάνω μία πρόταση. Να συμφωνήσουμε τώρα σε τέσσερα θέματα. Δύο θα τα θέσετε εσείς και δύο εμείς. Μιλήσατε για την ηγεσία της δικαιοσύνης και τον τρόπο επιλογής της. Εγώ είμαι έτοιμος να θέσω προς αναθεώρηση το άρθρο για τον τρόπο επιλογής της δικαιοσύνης και το άρθρο 86 του συντάγματος για την ποινική μεταχείριση υπουργών. Αν θέλουμε να γεφυρώσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης θα πρέπει να μη δίνουμε την εντύπωση ότι το πολιτικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να προστατεύει πολιτικούς από την εκάστοτε πλειοψηφία. Ο τρόπος που λειτουργούν οι εξεταστικές επιτροπές δεν εξυπηρετούν γιατί εσείς ήδη έχετε δικάσει τον κ. Τριαντόπουλο. Δύο άρθρα αναθεωρητέα από πλευράς ΝΔ. Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ τα δικά σας στελέχη είναι προστατευμένα. Την αποσβεστική προθεσμία εμείς την αλλάξαμε και τα δικά μας στελέχη δεν είναι προστατευμένα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Δεν αμφιβάλλαμε ποτέ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε ποτέ διαζύγιο από τον κ. Πολάκη. Κύριε Ανδρουλάκη επανέρχομαι. Δύο άρθρα τα οποία εμείς θα προτείνουμε προς αναθεώρηση. Ελάτε να συμφωνήσετε στη συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης και στην αλλαγή του άρθρου 16. Θα αναμένω την απάντησή σας».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μια πρόταση δυσπιστίας αφορά ουσιαστικά το σύνολο του κυβερνητικού έργου και στάθηκε σε δύο τομείς.

«Ο πρώτος αφορά την εθνική άμυνα. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα προκαλέσω συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων προκειμένου η κυβέρνηση να παρουσιάσει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας για την επόμενη 12ετία. Να περιγράψει όχι μόνο τους εξοπλισμούς, αλλά και τη συνολική μας φιλοσοφία της αμυντικής μας πολιτικής και της ανάγκης να τονώσουμε το σύστημα καινοτομίας της χώρας. Θα εξειδικεύσει στη συνέχεια ο υπουργός άμυνας τις λεπτομέρειες και θα αναμένω την τοποθέτηση όλων των κομμάτων.

Δυο κουβέντες για την οικονομία. Επειδή αναφέρεστε ότι η Ελλάδα αποκλίνει από την Ευρώπη. Να θέσω υπόψη τα στοιχεία της ανάπτυξης. Υπερδιπλάσσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου και δεν στηρίζεται στην κατανάλωση και δανεικά, αλλά στις επενδύσεις, στην εξωστρέφεια. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα ανακοινώσουμε τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και θα είμαστε απόλυτα συνεπείς στη δέσμευσή μας για βασικό μισθό 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Θα εισηγηθώ στο υπουργείο οικονομικών το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας να μετονομαστεί σε ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας Ανδρουλάκη. Το ταμείο ανάκαμψης το διαπραγματεύτηκα εγώ και έφερα στη χώρα 36 δις ευρώ. Και η οικονομική μας πολιτική μας επιτρέπει να μειώνουμε το κόστος δανεισμού. Να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τη φοροδιαφυγή και να επιστρέφουμε τα πρόσθετα έσοδα στους πολίτες. Αυτή η οικονομική πολιτική μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι έχουμε καλύτερες μέρες μπροστά μας. Το βαθύ κράτος ανεχόταν τη φοροδιαφυγή και ήρθε αυτή η κυβέρνηση και πέτυχε στο στόχο. Κάναμε το κοινωνικά δίκαιο και το οικονομικά ορθό. Αυτή η πολιτική μας δίνει την δυνατότητα να δώσουμε 1η Ιουλίου πρόσθετη αύξηση στους ένστολους, που έχει φέρει την ανεργία κάτω του 9% όταν την παραλάβαμε στο 17%, μας επιτρέπει να εφαρμόζουμε την κάρτα εργασίας και να αποκαλύπτονται κρυφές υπερωρίες. Αυτή η οικονομική πολιτική, είτε το θέλετε, είτε όχι θα συνεχιστεί για την επόμενη διετία. Θα ολοκληρωθεί το 2027, θα τεθεί στην έγκριση του ελληνικού λαού ο οποίος την εμπιστοσύνη του όπως και η ΚΟ μας καταψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας τη πρόθυμης συμμαχίας των μηδενιστών», υπογράμμισε.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται  με την ονομαστική ψηφοφορία.