ΑρχικήΠολιτικήΜητσοτάκης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Δεν θα δεχθούμε διευθετήσεις που αναγνωρίζουν...

Μητσοτάκης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Δεν θα δεχθούμε διευθετήσεις που αναγνωρίζουν ξένη κυριαρχία»

«Τα μνημεία, τα ιστορικά κειμήλια δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως λάφυρα πολέμου, ούτε ως θύματα συγκυριών μεταγενέστερων της δημιουργίας τους και της αναπόσπαστης φύσης τους ως συνόλου», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου για την παράδοση και παραλαβή κειμηλίων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Αναφερόμενος στα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η αρχή της ακεραιότητας του μνημείου βρίσκεται στον πυρήνα της ελληνικής προσπάθειας για την επανένωσή τους. «Είναι η ίδια ακριβώς αυτή η αρχή, η αρχή της ακεραιότητας του μνημείου, που διαπερνά και τη συνεχή προσπάθειά μας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός έστειλε, παράλληλα, σαφές μήνυμα προς τη βρετανική πλευρά, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση που θα μπορούσε να συνδέεται με αναγνώριση βρετανικής κυριαρχίας επί των Γλυπτών. «Η πατρίδα μου δεν πρόκειται να δεχθεί διευθετήσεις που να δηλώνουν αναγνώριση ξένης κυριαρχίας ή να δανειστεί τάχα τους δικούς της θησαυρούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, η ελληνική θέση αφορά την αποκατάσταση της ακεραιότητας ενός μοναδικού μνημείου. «Ο Παρθενώνας συνιστά μια μοναδική και μία αυτοτελή περίπτωση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα Γλυπτά «πρέπει να συνυπάρχουν και να εκτίθενται μαζί, διατηρώντας την άμεση οπτική επαφή με τον βράχο για τον οποίον σμιλεύτηκαν».

Κλείνοντας την αναφορά του στο ζήτημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «ήρθε η ώρα της αλήθειας, της λογικής, της δικαιοσύνης αλλά και της ηθικής», επαναλαμβάνοντας τη θέση της Αθήνας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ