ΑρχικήΠολιτικήΜητσοτάκης: «Η δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους είναι η μεγαλύτερη τιμή στο 1821»...

Μητσοτάκης: «Η δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους είναι η μεγαλύτερη τιμή στο 1821» (video)

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας 1821 – 2021», λέγοντας ότι το 1821 είναι μια στιγμή ρήξης και ταυτόχρονα είναι μια στιγμή ιδρυτική.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «Τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης αξίζει να τα προσεγγίσουμε με πολλούς τρόπους: Στο δυνατό φως της ιστορικής εμπειρίας υπό το σοφό πρίσμα των διδαγμάτων της, αλλά και με πυξίδα τη θετική προβολή για το μέλλον. Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία τολμηρού απολογισμού, αλλά και ζωογόνου περίσκεψης, αναστοχασμού και σίγουρα εθνικής αυτογνωσίας».

Και πρόσθεσε ότι «Αυτοί οι δύο αιώνες που μεσολάβησαν αποτελούν βήματα που, εξάλλου, βάδισε όλος ο πολιτισμένος κόσμος. Και αφορούν κάθε πολίτη που αναγνωρίζει και ακολουθεί αυτό το υπόγειο και συχνά δυσδιάκριτο νήμα, το οποίο συνδέει τη Δημοκρατία της αρχαίας Ελλάδας με τον πόθο για Ελευθερία του 19ου αιώνα. Και έπειτα γεφυρώνει τις διεκδικήσεις του 20ού αιώνα με τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Γιατί το νόημα του 1821 είναι διαρκές και οικουμενικό».

«Πρόκειται για μια επαναγνωριμία με το συλλογικό μας εαυτό, που θα προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία στην πατρίδα μας, να ανασυνταχθεί εσωτερικά, αλλά να επανασυσταθεί με μια σύγχρονη ταυτότητά στην Ευρώπη και στον κόσμο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Το νόημα του 1821 είναι διαρκές και οικουμενικό, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και υπογράμμισε: «Δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη τιμή στο 1821 από την ανάδειξη της τελικής δικαίωσης του αγώνα. Της δημιουργίας ενός συμπαγούς και δημοκρατικού κράτους».

Επισήμανε ότι «Καλούμαστε, ως κυβέρνηση αλλά και ως πολίτες, να απαντήσουμε με επιτυχία στην πολλαπλή επιταγή που συνδέεται με τον εορτασμό της εθνικής μας παλιγγενεσίας».

Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε, λέγοντας ότι «Η ανάδειξη πτυχών της Εθνικής Παλιγγενεσίας -αλλά και της μετέπειτα ιστορίας μας- μπορεί και επιβάλλεται να προέλθει από διαφορετικούς φορείς. Σε σύμπλευση και συναντίληψη με τις προγραμματικές κατευθύνσεις που ήδη έχουν τεθεί και σε εναρμόνιση με έναν εθνικό προγραμματισμό. Ώστε να ενθαρρυνθεί, γιατί όχι, μια «δημιουργική άμιλλα», ένας γόνιμος ανταγωνισμός από τον οποίο μόνο οφέλη μπορούμε να προσδοκούμε.

Είμαι βέβαιος ότι με τη συμπαράσταση, με την υποστήριξη όλων μας, αυτό το συνολικό έργο θα αποδειχθεί εξαιρετικά παραγωγικό. Όλες οι δράσεις, μικρές, μεγάλες, θα οδηγήσουν στο κοινό ζητούμενο: Μια επέτειος από το ένδοξο παρελθόν να γίνει αφετηρία ενός αισιόδοξου μέλλοντος. Και όπως έγραψε ο ποιητής, πάντα με ευαισθησία, με ενθουσιασμό και με θάρρος».

Δείτε τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού:

https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/185463316148750/

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ