«Η Ελλάδα ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Τα πήγε καλά απέναντι σε απειλές και η θέση μας στον κόσμο στηρίζεται στην ισχύ της οικονομίας μας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε πάνελ με τη δημοσιογράφο του CNN Κριστιάν Αμανπούρ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το iefimerida.gr για τα 15 χρόνια από την ίδρυσή του.«Η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Είμαστε ισχυροί εντός της Ευρώπης και συνδράμουμε στη στρατηγική της», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Για τις σχέσεις της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Ως Ελλάδα να είμαστε ξεκάθαροι ότι είμαστε αφοσιωμένο μέλος της ΕΕ, αλλά έχουμε και μια συμμαχία με τις ΗΠΑ που σκοπεύουμε να τιμήσουμε όπως κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια. Η σχέση μας αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα είναι πόλος σταθερότητας στην περιοχή». Στο ίδιο πνεύμα, επέμεινε ότι η στρατηγική της χώρας οικοδομείται στη συνέπεια και στη συνέχεια των επιλογών της.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις συνεργασίες με αμερικανικές εταιρείες, δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή διάσταση και ειδικά στη γεώτρηση για υδρογονάνθρακες, ενώ σημείωσε: «χαίρομαι ιδιαίτερα που μπορούμε να αγοράσουμε LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να προμηθεύσουμε τους βόρειους γείτονές μας». Όπως είπε, η Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει τον ρόλο της στο περιφερειακό ενεργειακό τοπίο και να αξιοποιήσει τη θέση της ως κόμβος που μπορεί να στηρίζει και τρίτες χώρες.

