ΑρχικήΠολιτικήΜητσοτάκης: «Κατανοώ τις αντιδράσεις για το μεταναστευτικό - Έχουμε σχέδιο- Δεν επικοινώνησα...

Μητσοτάκης: «Κατανοώ τις αντιδράσεις για το μεταναστευτικό – Έχουμε σχέδιο- Δεν επικοινώνησα με Ζάεφ»

Τον τρόπο που έχει κινηθεί έως τώρα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών υπερασπίσθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.  Δεν έχω επικοινωνήσει με τον κ. Ζάεφ όσο ήταν εδώ, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Βόρεια Μακεδονία

Μιλώντας για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν επικοινώνησε με τον Ζόραν Ζάεφ κατά την κοινή παρουσία τους αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, επανέλαβε όσα είχε πει στον ομόλογό του, ότι, έστω κι αν είναι προβληματική η Συμφωνία των Πρεσπών, δε θα θέσει εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, αλλά θα πρέπει η Συμφωνία να τηρηθεί στο ακέραιο και να λυθούν εκκρεμότητες, όπως τα εμπορικά σήματα. Απέφυγε, πάντως να σχολιάσει τις εσωτερικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

Υπάρχει καταδίκη της Τουρκίας για κυπριακή ΑΟΖ και Συρία

Ο Έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η Αθήνα πέτυχε να ενσωματώσει σε αυτήν την κρίσιμη ατζέντα τις ελληνικές θέσεις. “Υπήρχε καταδίκη της επέμβασης της Τουρκίας στη Συρία. Ομόφωνη καταδίκη στην παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ”, σημείωσε, ενώ, εστιάζοντας στο Brexit, ανέφερε πως το ζητούμενο ήταν η δρομολόγηση διαζυγίου με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους και για τα δύο μέρη. “Στο βαθμό που ο Ιρλανδός πρωθυπουργός έδωσε τη συναίνεσή του είμαστε σε καλό δρόμο”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο τρόπος που πάρθηκε η απόφαση για τη γρήγορη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία ήταν λανθασμένος. “Αυτό δε σημαίνει ότι η στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ είναι προβληματική. Το αντίθετο. Η παρουσία της Αμερικής στην ανατολική Μεσόγειο, η στρατηγική της σχέση με την Ελλάδα δεν τίθεται εν αμφιβόλω. Πίσω από κάποιες εφήμερες αποφάσεις, υπάρχει βάθος και συνέχεια στην αμερικανική εξωτερική πολιτική”, είπε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά στο κομμάτι του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η χώρα μας προσήλθε με ξεκάθαρη θέση, που απηχεί, όπως είπε, και την πλειοψηφία. Ποια είναι αυτή η θέση; Ότι το συνολικό επίπεδο δε μπορεί να κινηθεί κάτω από την πρόταση της Επιτροπής. “Οποιαδήποτε υποχώρηση θα σήμαινε εκπτώσεις για τη φιλόδοξη ατζέντα της επόμενης πενταετίας. Ο πήχης που ετέθη και συμπίπτει με το όριο της ευρωπαϊκής επιτροπής είναι θέση της Ελλάδας, αλλά και της πλειοψηφίας των μελών”, τόνισε. “Θα είναι μία δύσκολη διαπραγμάτευση. Εάν η Ευρώπη θέλει να παίξει καθοριστικό ρόλο αυτό θα πρέπει να συνδέεται με τους κατάλληλους πόρους”, πρόσθεσε.

Brexit

Πολύ θετικό χαρακτήρισε γεγονός ότι επιτυγχάνεται μια συμφωνία για το Brexit μετά τη σύνοδο Κορυφής. Υπήρξε όπως είπε ανακούφιση αλλά και θλίψη, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικυρωθεί η συμφωνία από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Προϋπολογισμός της ΕΕ

Οποιαδήποτε υποχώρηση στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα οδηγήσει σε εκπτώσεις σε φιλόδοξες πολιτικές όπως τόνισε η πλειοψηφία των κρατών μελών στη Σύνοδο, είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε πως η ατζέντα της Κομισιόν για μεταναστευτική πολιτική, ασφάλεια και κλιματική αλλαγή είναι φιλόδοξη. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε μείωση των πόρων για τους δύο βασικούς πυλώνες», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Θα είναι δύσκολη η διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό για το προσφυγικό» είπε χαρακτηριστικά.