Μονιμοποιούν συμβασιούχους στη ΡΑΕ μέσω… φωτογραφικού διαγωνισμού

31 mins read

Με… φωτογραφική προκήρυξη της τελευταίας στιγμής στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) η κυβέρνηση προσπαθεί να… βολέψει τα δικά της παιδιά.

Η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στο νομοσχέδιο για τη σύμβαση δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος», περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αλλαγές στο καθεστώς προσλήψεων του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού της ΡΑΕ.

Οι προσλήψεις 40 περίπου ειδικών επιστημόνων πρόκειται να γίνουν με αξιολόγηση των υποψηφίων που θα πραγματοποιεί η ίδια η Αρχή, αλλά κι επιπλέον μοριοδότηση για όσους έχουν προϋπηρεσία σε Ανεξάρτητες Αρχές ή σε θέσεις θεσμικών φορέων του τομέα Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ κ.λπ.).

Σύμφωνα με την τροπολογία, «με απόφαση της ΡΑΕ εκδίδεται προκήρυξη μετά από έλεγχο νομιμότητας που διενεργεί το ΑΣΕΠ και περιλαμβάνει τον αριθμό ανά ειδικότητα του προσωπικού που θα προσληφθεί, καθώς και σύντομη περιγραφή των απαιτήσεων… Με κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών, ύστερα από πρόταση της ΡΑΕ, καθορίζονται: α) τα απαιτούμενα ανά ειδικότητα προσόντα, β) τα κριτήρια κατάταξης, γ) η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων και ο τρόπος υποβολής τους, δ) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια».

Σύμφωνα με τη ρύθμιση της παραγράφου 3, «οι υποψήφιοι για το Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στη ΡΑΕ, η οποία τις αξιολογεί και συντάσσει προσωρινούς πίνακες αποκλειομένων, κατάταξης, επιλεγομένων, τους οποίους δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της, αποστέλλοντας ταυτόχρονα στο ΑΣΕΠ τους σχετικούς πίνακες για έλεγχο νομιμότητας.

Το ΑΣΕΠ ελέγχει και αξιολογεί τυχόν ενστάσεις που μπορεί να έχουν κατατεθεί κι ενημερώνει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας «προκειμένου αυτή να καταρτίσει τον οριστικό πίνακα προσληπτέων».

Το ΥΠΕΝ «πριμοδοτεί» τους ειδικούς επιστήμονες. Η τροπολογία αναφέρει ότι «κατά την αξιολόγηση των προσόντων του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού που προσλαμβάνεται στη ΡΑΕ, η εμπειρία στο αντικείμενο των θέσεων, εφόσον έχει διανυθεί σε θέσεις σε Ανεξάρτητες Διοικητικές ή Ρυθμιστικές Αρχές ή σε θέσεις θεσμικών φορέων του τομέα ενέργειας, μπορεί να βαθμολογείται με επιπλέον μόρια».

Η ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στην Αρχή φαίνεται να είναι ένα ακόμη ρουσφέτι. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «παρατείνεται για έναν ακόμα χρόνο και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 η διάρκεια των συμβάσεων έργου ή εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ιδοχ), τις οποίες έχει συνάψει η ΡΑΕ».

Η τροπολογία του ΥΠΕΝ τοποθετεί στο…απυρόβλητο τη διοίκηση της ΡΑΕ, καθώς επαναφέρει τη ρύθμιση που αφορά στον περιορισμό της αστικής και ποινικής ευθύνης τόσο των μελών της Αρχής όσο και του προσωπικού της γραμματείας από τυχόν αγωγές τρίτων ιδιωτών. Στόχος της ρύθμισης είναι «η θωράκισή τους από τυχόν παρελκυστικές αγωγές μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι, μέσω της πίεσης αυτής μπορούν να επιδιώξουν τον επηρεασμό της κρίσης των μελών και του προσωπικού υπέρ των συμφερόντων τους».

Επιπλέον, θεσπίζεται η κάλυψη δικαστικών εξόδων και εξόδων νομικής υποστήριξης σε υποθέσεις της Αρχής, των μελών της ή του προσωπικού της για ζητήματα που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση διώξεων κατά συγκεκριμένων προσώπων, η ΡΑΕ είναι αυτή που θα αναλάβει να καλύψει τα δικαστικά έξοδα και όχι τα φυσικά πρόσωπα, κατά των οποίων ασκούνται οι διώξεις. «Το δικαίωμα για καταβολή δικαστικών εξόδων και εξόδων νομικής υποστήριξης ασκείται είτε κατά την άσκηση των καθηκόντων των εν λόγω προσώπων είτε και μετά για οποιονδήποτε λόγο αποχώρησής τους από την Αρχή, όταν αφορούν το χρόνο άσκησης των καθηκόντων τους στην Αρχή».

Οι συγκεκριμένες διατάξεις είχε επιχειρηθεί να περάσουν από τη Βουλή σε νομοσχέδιο τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αποτέλεσμα να αποσυρθούν.
Την ίδια ώρα, για όργιο προκλητικών τροπολογιών στο χώρο της Ενέργειας κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ν.Δ., Κώστας Σκρέκας: «Οργή και αγανάκτηση προκαλεί το πλήθος των ρουσφετολογικών διευθετήσεων που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στον ενεργειακό κλάδο, προκειμένου λίγο πριν τις εθνικές εκλογές και την οριστική απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα λίγων και εκλεκτών, περιφρονώντας πλήρως τη νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των πρακτικών είναι η ποινική ασυλία που παρέχει στα μέλη της Ολομέλειας της ΡΑΕ».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα