Μονομερές «ξήλωμα» του νόμου Κατσέλη από την τρόικα

17 mins read

Στενεύουν κι άλλο τα όρια του νέου νόμου Κατσέλη, μάλιστα πριν καν ψηφιστεί, με πρώτα στη λίστα τα επιχειρηματικά δάνεια.
Η κυβέρνηση “παινευόταν” που ο νέος νόμος θα εξυπηρετούσε και επιχειρηματικά δάνεια που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία. Εξ αρχής, όμως, υπήρχαν αρκετοί που διαφωνούσαν με την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων. Τελικά το όριο οφειλής -το οποίο ήταν ήδη στις μόλις  130.000 ευρώ- μειώθηκε κατά 30.000 ευρώ. Η αξία της πρώτης κατοικίας θα ορίζεται από τις τράπεζες.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προαναγγέλοντας στη Βουλή το νέο όριο των 100.000 αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση και εξήγησε: «Το πρόβλημα του SSM και οποιασδήποτε στρατηγικής μείωσης των κόκκινων δανείων είναι ότι υπάρχει ρίσκο. Το καλό νέο είναι ότι το ρίσκο δεν επηρεάζει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Οι τράπεζες έχουν περάσει όλα τα «κραστ τεστ» και είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι ήταν. Ο SSM και η ΕΚΤ ζήτησαν να υπάρξει και εξέταση του δυσμενούς σεναρίου και να μην υπάρξει μεγάλο ρίσκο. Η νομοθετική βελτίωση, θα περιορίσει λίγο την περίμετρο για τα επιχειρησιακά δάνεια. Δεν επηρεάζει πολύ κόσμο αλλά είναι πολύ σημαντική γιατί μετά από αυτό θα έχουμε το πράσινο φως αλλάζει και παίρνουμε την έγκριση της ΕΚΤ. Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει τα πρώτα βήματα για να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος. Είναι μια κυβέρνηση που λέει ότι βγαίνοντας από τη κρίση πρέπει να μπορέσουν αυτοί που υπέφεραν περισσότερο να δουν το πρόσωπό τους στο καθρέφτη της ανάπτυξης. Αυτό που κάνουμε με τη νέα ρύθμιση είναι ότι έκανε ο Ρούσβελτ τη 10ετία του 1930. Προσπαθεί να μοιραστεί το κόστος ανάμεσα στις τράπεζες, στους δανειολήπτες και στο κράτος».
Αρκετοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης ακόμη και του ύψους του επιχειρηματικού δανείου που έχει παρθεί, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι στις 175.000 ευρώ.
Υπάρχει, επίσης, ένα “παραθυράκι” για όσους έχουν επιχειρηματικά δάνεια ως 120.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό ανάπτυξης, το όριο των 100.000 ευρώ ισχύει την στιγμή της ρύθμισης, πχ αν κάποιος δανειολήπτης έχει υπόλοιπο οφειλής 120.000 μπορεί να πληρώσει τα 20.000 για να μειώσει την οφειλή του στα 100.000 και να επιλεχθεί για την ένταξη στη ρύθμιση.
Μέχρι χθες δε γνωρίζαμε και τον τρόπο που θα γίνεται η εκτίμηση της αξίας των ακινήτων. Τελικά ως αξία του ακινήτου θα παίρνουν την εγγεγραμμένη στην τράπεζα. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης υποστηρίζει ότι η αξία του ακινήτου είναι μικρότερη καλείται να το αποδείξει.
Η ψηφοφορία για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι προγραμματισμένη σήμερα για τις 12:30 το μεσημέρι. Κατόπιν αιτήματος του ΚΙΝΑΛ θα είναι ονομαστική. 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα