ΑρχικήΠολιτικήΜόσιαλος: «Στόχος να μην έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού τις επόμενες μέρες»

Μόσιαλος: «Στόχος να μην έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού τις επόμενες μέρες»

Ο καθηγητής του LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς, Ηλίας Μόσιαλος, μίλησε στην εκπομπή Evening Report του Action24 με τον Γιώργο Κουβαρά για την πορεία της πανδημίας.

«Αυτό που έχει πετύχει η Ελλάδα είναι εντυπωσιακό», τόνισε ο κ. Μόσιαλος αλλά επεσήμανε ότι επειδή πετύχαμε ξεχνάμε τον ιό και γι’ αυτό πρέπει να βλέπουμε τις άλλες χώρες, πχ τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, κτλ.

«Στην Ελλάδα πάρθηκαν νωρίς τα μέτρα αλλά και οι πολίτες συμμετείχαν ενεργά σε αυτά», σημείωσε. Όπως είπε: «Στόχος είναι να μην έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού τις επόμενες μέρες».

Σχετικά με τον τουρισμό ανέφερε ότι αν ανοίξουμε τα σύνορα για τουρισμό με πολύ μικρή επίπτωση της ασθένειας, η πιθανότητα να έχει κορωνοϊό την ώρα που έρχεται είναι πολύ μικρή, οπότε είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να κολλήσουμε. Ο κ. Μόσιαλος σε σχέση με το αν θα μπορούσαν να γίνουν μοριακά τεστ σε όλους τους πολίτες σημείωσε ότι είναι και τεχνικά δύσκολο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες δύο μέρες πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα η νόσος είναι πολύ μεταδοτική, ανέφερε επίσης.

Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα από χώρες που εφάρμοσαν έγκαιρα το lockdown και το βγήκαν από αυτό και πλέον έχουν κρούσματα χωρίς θανάτους.

Σχετικά με τις θεωρίες που κυκλοφορούν ότι ο ιός έπαψε να είναι τόσο μεταδοτικός και θανατηφόρος απάντησε: «Η κάμψη στους θανάτους έχει σχέση με ότι έμαθαν να προφυλάσσονται οι ευπαθείς ομάδες». Τόνισε, επιπλέον, ότι δεν υπάρχει επιστημονική εργασία που να δείχνει ότι ο ιός μεταδίδεται δυσκολότερα.

«Ό,τι γίνεται σε ανοιχτούς χώρους είναι λιγότερο επικίνδυνο από ό,τι σε κλειστούς χώρους, το έξω δίνει σχετική ασφάλεια», εξήγησε ο καθηγητής προσθέτοντας ότι βέβαια πρέπει να συνεχίσουμε να παίρνουμε τα μέτρα μας. Όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους κολλάει δυσκολότερα καθώς ο εξαερισμός βοηθά τη μείωση της διασποράς της νόσου, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ως καμπανάκι για εκείνον είναι αν δούμε περισσότερα από 40 κρούσματα τη μέρα.

Δήλωσε ότι πλέον οι ευπαθείς ομάδες προσέχουν πολύ περισσότερο και διευκρίνισε ότι «δεν μπορούμε να πάμε σε παρατεταμένο lockdown γιατί θα έχει εκτεταμένες συνέπειες οικονομικές και ψυχολογικές δυσανάλογες με τις επιπτώσεις του ιού». «Γνωρίζουμε πολλά περισσότερο για τον νέο κορωνοϊό για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε νέο κύμα αλλά και πιθανό lockdown», συμπλήρωσε. Έτσι στο δεύτερο κύμα θα είμαστε πιο οχυρωμένοι και πιθανώς πιο κοντά στο εμβόλιο.

Επίσης, επεσήμανε ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τους εργαζομένους στον τουρισμό γιατί συνήθως δεν είναι καλές οι συνθήκες.

Επέστησε την προσοχή σε οίκους ευγηρίας, στρατόπεδα, φυλακές αλλά και δομές προσφύγων.

Σε σχέση με την εξέλιξη του ιού στην Αφρική έκανε λόγο για πιθανή διασταυρούμενη ανοσία, κάτι που δεν είναι απίθανο να συμβαίνει και στη χώρα μας.

Επέστησε την προσοχή και σε όσους χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ, να λαμβάνουν τα μέτρα και να φορούν τη μάσκα τους. Επίσης, βρίσκει πιθανό να υπάρχει μετάδοση σε εργασιακούς χώρους.

Για όσους αμφισβητούν την ύπαρξη του ιού απάντησε ότι πρέπει να δουν το τι συμβαίνει ακόμα και σήμερα στις άλλες χώρες ενώ ο κ. Μόσιαλος είπε ότι πρέπει να γίνει συστηματική ενημέρωση παγκοσμίως για τον κορωνοϊό. Προφανώς και θα υπάρχει απειθαρχία λόγω των fake news αλλά όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δεν πιστεύει ότι θα τις ασπαστούν
γιατί ξέρουν τι προβλήματα έχουν, υπογράμμισε.

«Πάνω από 20% του υγειονομικού προσωπικού παγκοσμίως πέρασε κορωνοϊό», ανέφερε.

Είναι πιθανό να κάνουμε και 2-3 εμβόλια, καθώς πχ το εμβόλιο της Οξφόρδης δεν σταματά τη μετάδοση του κορωνοϊού
μπορεί να μην επενδύσουμε μόνο σε ένα εμβόλιο αλλά σε παραπάνω, είναι ακόμα νωρίς για αποτέλεσμα, αποκάλυψε ο κ. Μόσιαλος.

Σχετικά με τη χορήγηση εμβολίου είπε ότι υπάρχουν 18.000 εθελοντές ενώ δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα από την εύρεση φαρμάκου, υπάρχουν πάνω από 10 φάρμακα που δοκιμάζουν σε κλινικές δοκιμές ενώ αναμένονται αποτελέσματα και από τη χορήγηση του πλάσματος, σύμφωνα με τον καθηγητή.