ΑρχικήΠολιτικήΜουσικές καρέκλες ή εσωστρέφεια, το νέο δίλημμα του Τσίπρα

Μουσικές καρέκλες ή εσωστρέφεια, το νέο δίλημμα του Τσίπρα

Στη σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας επικεντρώνεται το «Σχέδιο Απόφασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ» το οποίο μοιράστηκε στα μέλη του οργάνου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της Κ.Ε.

 «Καλούμε τις αριστερές προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, δημοκράτες σοσιαλιστές, πράσινους να συστρατευτούν στη συγκρότηση ενός πλατιού προοδευτικού μετώπου ώστε να απαντήσουμε συλλογικά σε αυτό το κρίσιμο κέλευσμα της κοινής μας ιστορίας και να δώσουμε από κοινού την μάχη των επόμενων εκλογών», αναφέρει το κείμενο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σαφές πως το άνοιγμα στην κεντροαριστερά, αποτελεί στρατηγική επιλογή του ίδιου. 

«Η απεύθυνση» στους αδύναμους πέφτει πάνω στον ελιτισμό του Μεγάρου

Τα δεδομένα είναι τα εξής: Μέχρι στιγμής στο κάλεσμα του έχουν ανταποκριθεί στελέχη της κεντροαριστεράς μέσω της πρωτοβουλίας «Γέφυρα», που δεν έχουν κοινωνικές αναφορές ενώ παράλληλα έχουν ως αφετηρία την Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία συναντήθηκαν πρώτη φορά, στο Μέγαρο Μουσικής. 

Με λίγα λόγια, με πρόσωπα όπως ο Νίκος Μπίστης, η Μαρία Ρεπούση και ο ήδη δικός του, Σπύρος Δανέλλης, ο Αλέξης Τσίπρας, όχι απλώς δεν προσθέτει δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα δείχνει ότι χτίζει την επόμενη μέρα, πάνω σε μια Συμφωνία που βρίσκει απέναντι της την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.  Ενώ βασικός στόχος του Πρωθυπουργού είναι οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας, με βασικό επιχείρημα του, ότι μέχρι τότε θα έχει ξεπεραστεί και το αρνητικό κλίμα που άφησε η κύρωση της «Συμφωνίας των Πρεσπών», με τα συγκεκριμένα στελέχη στην «βιτρίνα» της επικοινωνιακής πολιτικής του κόμματος, στις κρίσιμες μάχες των εκλογών, αντί το θέμα να ξεχνιέται, θα το θυμίζουν συνεχώς τα πρόσωπα που έχει επιλέξει να πορευθεί. 

Το μείγμα ελιτισμού που θέλει τους «προοδευτικούς» να φτιάχνουν μια συμμαχία απέναντι στους «συντηρητικούς» ή ακόμα και «ακραίους» κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οδηγεί στο πολιτικό περιθώριο, καθώς για πρώτη φορά δεν μπορεί να πετύχει την «απεύθυνση», την νέα λέξη που μάθαμε από τον ίδιο, προς τους πολλούς. Η συμμαχία των φτωχών που θέλει να πετύχει, παρουσιάζοντας την λεγόμενη κοινωνική ατζέντα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκφραστεί από κεντροαριστερούς των σαλονιών, απογειωμένους κοινωνικά. 

Απογείωση από το κόμμα σημαίνει απότομη προσγείωση την επόμενη μέρα

Αυτό ακριβώς το συμπέρασμα, σε αντίθεση με το Μαξίμου, έχει γίνει απόλυτα κατανοητό στο κόμμα όπου οι «53» επιμένουν για άνοιγμα στην αριστερά και επιστροφή στην συνταγή που έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ, πρώτο κόμμα ενώ παράλληλα και οι προεδρικοί στην Κουμουνδούρου, προτείνουν αντί της αξιοποίησης στελεχών της κεντροαριστεράς, να βγουν μπροστά και άλλα στελέχη της γενιάς των 35άρηδων που προέρχονται από την Νεολαία Συνασπισμού.

Όπως λέει χαρακτηριστικά παλιό στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού, που βρέθηκε στο πλευρό του Γιάννη Μπανιά, «ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα, είναι άλλο πράγμα από ότι η κυβέρνηση, ο Τσίπρας δυστυχώς έχει απομακρυνθεί από αυτή την πραγματικότητα και θα το καταλάβει αμέσως μετά τις εκλογές».

Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη μέρα, αρκετοί θα περιμένουν τον Αλέξη Τσίπρα στη γωνία για να του χρεώσουν την ήττα, εξαιτίας της ανάδειξης προσώπων και πολιτικών επιλογών που βρίσκουν την κοινωνία απέναντι.  Δεδομένο είναι επίσης, ότι αυτοί που θα το πράξουν θα είναι και προεδρικοί, όχι μόνο πρόσωπα από την εσωκομματική αντιπολίτευση, που κοιτά προς τα αριστερά.

Στους απόλυτα «δικούς» του ο Αλέξης Τσίπρας εντάσσει στελέχη  όπως η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου (γνωρίζονται καλά από τα χρόνια που ο Αλέξης Τσίπρας διεκδικούσε την ηγεσία του ΣΥΝ), ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, αλλά και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος που είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Φραγκίσκο Κουτεντάκη.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί ανάμεσα σε αυτούς δεν αναφέρεται ο Νίκος Παππάς και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Γιατί οι δύο τους αποτελούν ειδική κατηγορία, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει στερήσει καμία αρμοδιότητα από τον Νίκο Παππά αλλά τον κρατά πλέον σε απόσταση από το Μαξίμου. Την ίδια ώρα εκεί βρίσκεται ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που για τον ίδιο λόγο δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις με τον Νίκο Παππά.  Όσοι γνωρίζουν καλά τον Νίκο Παππά, θεωρούν βέβαιο πως θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας του χρωστά πολλά. Την επόμενη των εκλογών, θα διεκδικήσει τον χώρο του για την επόμενη μέρα και θα δώσει τις απαντήσεις του στον Δημήτρη Τζανακόπουλο, που δεν αποδέχεται ώς ισότιμο.

Οι καρέκλες της Κουντουρά και του Δανέλλη ορίζουν τον χρόνο των εκλογών

Μέσα σε όλα αυτά και ενώ το κύριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι προοδευτικό μέτωπο για τις ευρωεκλογές, αλαλούμ θα επικρατήσει στην κυβέρνηση και στο κόμμα για την στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου. 

Ο Σπύρος Δανέλλης και η Έλενα Κουντουρά ενώ είναι οι καθοριστικοί κρίκοι που κρατούν όρθια, την κυβερνητική πλειοψηφία των 151, προορίζονται και για το ευρωψηφοδέλτιο. Οι ίδιοι όμως δεν αφήνουν την βουλευτική καρέκλα, αν δεν έχουν εγγυήσεις ότι και οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. 

Για να είναι υποψήφιοι και να ξεπεράσουν το κώλυμα εκλογιμότητας που ισχύει για τους βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου, πρέπει να παραιτηθούν πριν από την ανακήρυξη των ευρωεκλογών.  Το πολύ μέχρι τις 10 Μαΐου θα πρέπει να έχουν αφήσει τις βουλευτικές τους καρέκλες. Αυτό σημαίνει ότι την ίδια στιγμή δεν θα υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία.

Αν ο Αλέξης Τσίπρας κάνει την επιλογή αυτή θα μπορεί να τους έχει στο ευρωψηφοδέλτιο αλλά τότε θα έχει χάσει την κυβερνητική πλειοψηφία και θα είναι αναγκασμένος, να αφήσει στην άκρη,  τον σχεδιασμό του για εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

Ακόμα και αν το πράξει όμως, μόλις ανοίξουν συζητήσεις στο κόμμα, για τους δύο νεοεισερχόμενους βουλευτές που δεν αφήνουν τις βουλευτικές τους καρέκλες, χωρίς εγγυήσεις θα έχει να αντιμετωπίσει ένα αλαλούμ αντιδράσεων στο εσωτερικό του κόμματος, την χειρότερη ώρα, εκείνη της εκλογικής μάχης.

Φαίνεται πως ακόμα και οι μεγάλοι μάγοι έρχονται σε αδιέξοδα, οι άσοι τελειώνουν και τα μανίκια ξηλώνονται, ο Αλέξης Τσίπρας σε λίγο καιρό θα έχει να επιλέξει μεταξύ του παιχνιδιού της μουσικής καρέκλας, στο οποίο κερδίζει όποιος κάτσει πρώτος και της απόλυτης εσωστρέφειας.