ΑρχικήΠολιτικήΜπακογιάννη: «Ο Βελόπουλος αντί να πουλά αλοιφές για τον κορωνοϊο έπιασε την...

Μπακογιάννη: «Ο Βελόπουλος αντί να πουλά αλοιφές για τον κορωνοϊο έπιασε την εξωτερική πολιτική και τσίμπησε ο ΣΥΡΙΖΑ»

Η πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μίλησε στην εκπομπή Briefing του Action24 με τον Γιώργο Πιέρρο υπογραμμίζοντας την σημασία της πρότασης της Κομισιόν για την Ελλάδα αλλά και τα τελευταία γεγονότα στον Έβρο.

«Καταρχήν να πούμε ότι κανένας δεν περίμενε μία συμφωνία αυτού του ύψους αν διαβάσετε τον τύπο μέχρι σήμερα το πρωί όλοι μιλούσαν για την Ελλάδα για 10-12 δισεκατομμύρια (…) Είναι μία τεράστια ένεση για τη χώρα, είναι ένα δεύτερο ΕΣΠΑ, ένα δεύτερο ΕΣΠΑ σημαντικότατο διότι είναι πραγματικά επιχορηγήσεις, αν εξαιρέσετε ένα πολύ μικρό κομμάτι που είναι δάνεια. Άρα αυτό το πακέτο είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, είναι η μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε σωστές επενδύσεις που θα αποφέρουν», σχολίασε η κ. Μπακογιάννη για τις επιχορηγήσεις ύψους 22,5 δισ. ευρώ και τα δάνεια ύψους 9,4 δισ. ευρώ που αποτελούν την πρόταση της Κομισιόν για τη χώρα μας.

Όπως συμπλήρωσε, «η Ελλάδα είχε πραγματικά τρεις ευκαιρίες: το σχέδιο Μάρσαλ, τα πακέτα της Ευρώπης και σήμερα αυτό το πακέτο που πέφτει στο πακέτο του ΕΣΠΑ και προσθετικά στα υπόλοιπα μέτρα».

Σχετικά με τους φόβους που υπάρχουν για φαινόμενα κακοδιαχείρισης του πακέτου όπως έγινε παλαιότερα με άλλα πακέτα η κ. Μπακογιάννη σημείωσε: «Για να μην αδικούμε το σχέδιο Μάρσαλ, το σχέδιο Μάρσαλ ξοδεύτηκε στη μεγάλη πλειοψηφία του σωστά. Αυτό που δεν ξοδεύτηκε σωστά ήταν τα διάφορα πακέτα Ντελόρ». Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι «με Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό και κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αυτό το πακέτο θα επενδυθεί και θα επενδυθεί σωστά. Θα επενδυθεί έτσι ώστε να αποφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη για την οικονομία. Εγώ δεν ξέρω πώς νιώθετε εσείς αλλά εγώ ειλικρινά σας λέω (που) πάντοτε υπήρξα για όλη μου τη ζωή ευρωπαϊστρια ότι το μέγεθος, το ύψος αυτό (της πρότασης της Κομισιόν) ήτανε και για μένα μία πάρα πολύ ευχάριστη έκπληξη. Άρα είναι μία ευκαιρία στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, στο σύνολο του, να συνειδητοποιήσει ότι για τα παιδιά μας και για τα εγγόνια μας, για αυτή τη γενιά που πλήρωσε το μνημόνιο πάρα πολύ ακριβά, για τους τριαντάρηδες, για τους ανθρώπους που έχουν ζήσει μόνο μαύρες μέρες είναι η μεγάλη ευκαιρία».

Για το αν το πακέτο θα καλύψει απλώς τα κενά της ύφεσης, η πρώην υπουργός απάντησε ότι «δεν είναι ίσα βάρκα, ίσα νερά»: «Ναι θα έχουμε μία μεγάλη ύφεση, δεν υπάρχει αμφιβολία, ναι είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ευρώπη έχει αποφασίσει να στηρίξει την Ελλάδα ποσοστιαία περισσότερο από άλλες χώρες αλλά από την άλλη μεριά αυτά τα χρήματα αυτή τη στιγμή μπορούν να προσφέρουν μακροπρόθεσμες και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας. Έχουμε τη δυνατότητα να επαναφέρουμε ένα κομμάτι από τα νέα παιδιά που έφυγαν και να μπορέσουν να επενδύσουν, να τα βοηθήσουμε δηλαδή, να επενδύσουν στη χώρα σε νέους τομείς. Η Ελλάδα κερδίζει αυτή τη στιγμή το μεγάλο στοίχημα της αξιοπιστίας. Αν θέλαμε ένα παράδειγμα να δώσουμε είναι ότι η Ευρώπη μας αναγνώρισε και μας έδωσε την εμπιστοσύνη την οποία θέλαμε τόσο καιρό».

Όσον αφορά την άρνηση και τις αντιδράσεις ορισμένων χωρών, πχ Ολλανδίας και Αυστρίας η κ. Μπακογιάννη εμφανίστηκε βέβαιη για την υποχώρησή τους, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε: «Δεν τις παίρνει να κάνουν διαφορετικά». Χαρακτήρισε ως ένα «τεράστιο ευρωπαϊκό άλμα” και μία ευρώπη που αντέδρασε με τον πήχη ψηλά. Μάλιστα ανέφερε ότι πριν ζηλεύαμε τις αποφάσεις του Τραμπ αλλά οι αποφάσεις που πήρε η Ευρώπη είναι πολύ πιο σωστές.

Η κ. Μπακογιάννη, που είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών στη χώρα μας, ερωτηθείσα για τον προκλητικό γείτονά μας τόνισε ότι είναι πρωτοφανές αυτό που έγινε τις τελευταίες δέκα μέρες στην Ελλάδα καθώς ένα δημοσίευμα βρετανικής σκανδαλοθηρικής εφημερίδας επέτρεψε σε μία ομάδα γνωστών πατριδοκάπηλων οι οποίοι κάθε φορά επιτίθενται και περίπου παρουσιάζουν μία κατάσταση στην οποία οι Τούρκοι λέει μπήκανε και πήρανε 16 στρέμματα γης και πρέπει να τα ανακαταλάβουμε και διάφορες μπούρδες, οι οποίες λεγόντουσαν με ύφος τριών καρδιναλλίων από τις ελληνικές τηλεοράσεις, δημιούργησαν ένα κλίμα απερίγραπτο. «Πάνω σε αυτό ο γνωστός Βελόπουλος, ο οποίος αντί να πουλήσει καμία κρέμα για τον κορωνοϊό, αποφάσισε να μιλάει για την εξωτερική πολιτική της χώρας και είπε τις επόμενες γνωστές μπούρδες και πέραν αυτού, τσίμπησε κιόλας και η αξιωματική αντιπολίτευση, που ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευσή μου», επεσήμανε.

Αναφερόμενη στη στάση του κ. Κατρούγκαλου είπε ότι είναι ντροπή, αν και τον συμπαθεί και δουλεύει μαζί του στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Προσέθεσε ότι χθες ήταν μαζί στην παρουσίαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και άκουσε την λεπτομερέστατη παρουσίαση του ταξιάρχου, άκουσε τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να ενημερώσουν 60 βουλευτές και να τους λένε ακριβώς ότι δεν έγινε απολύτως τίποτα ότι βρισκόντουσαν 12-14 Τούρκοι από την άλλη μεριά των συνόρων και παρακολουθούσαν εμάς που κόβαμε τα χόρτα για να ετοιμάσουμε το χάρτη, αυτό ήταν το όλο συμβάν και από κει και πέρα δίνεται μία διάσταση ότι περίπου έχουμε χάσει αρκετό έδαφος, αυτό είναι ντροπής πράγματα.

«Δεν είναι ώρα να πούμε σε μερικούς πατριδοκάπηλους να σταματήσουμε να δημιουργούμε τέτοιου είδους ατμόσφαιρα;», είπε χαρακτηριστικά.

Για την πολιτική της Τουρκίας υπογράμμισε ότι «η Τουρκία καταλαβαίνει ένα πράγμα, στον Έβρο θεωρούσε ότι θα μπορούσε να κάνει έναν εκβιασμό στη χώρα και κατά του προέκταση να αποσυντονιστεί Ελλάδα και ταυτόχρονα και την Ευρώπη». Κάτι το οποίο όμως δεν κατάφερε. Εν αντιθέσει ήταν η πρώτη σοβαρή παρουσία της Ευρώπης στα ευρωπαϊκά σύνορα, δηλαδή στα ελληνικά σύνορα, και με ένα σαφέστατο μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν μασάει Ευρώπη, για να το πω λαϊκά, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εκβιαστεί από την Τουρκία. Κάτι το οποίο, όπως εξήγησε, έχει ληφθεί στην Τουρκία ως μία ήττα.

Επίσης, το πακέτο της Ευρώπης κάνει την Τουρκία να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να παίξει με την Ευρώπη, άρα ότι πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία μαζί της. Η πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη είναι ότι «αυτή η συμφωνία την οποία εμείς έχουμε κάθε συμφέρον, διότι με την Τουρκία είμαστε γείτονες -μας αρέσει δεν μας αρέσει- μέσω της Ευρώπης να γίνει μία συμφωνία η οποία θα αφορά και στο προσφυγικό και στα πολιτικά θέματα, δηλαδή τα θέματα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, δηλαδή της ασφάλειας των συνόρων μας και τα οικονομικά θέματα τα οποία έχει να κουβεντιάσει με την Τουρκία. Δηλαδή μία συμφωνία-πακέτο (…) μία παραλλαγή της λογικής του Ελσίνκι».