Μπακογιάννη: «Πρέπει να φέρουμε την Τουρκία στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών»

16 mins read

Με αφορμή τις αιχμηρές ευχές μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Δένδια και Τσαβούσογλου και τις γενικότερες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, κλήθηκε να σχολιάσει η Βουλευτής της ΝΔ και πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, στην εκπομπή «Evening Report» του Γιώργου Κουβαρά, στο Action24. 

Αναφορικά με την τελευταία της τοποθέτηση στην Βουλή πως «στην Ελλάδα υπάρχει μια ετερόκλητη συμμαχία, η οποία προσπαθεί να εμποδίσει τον διάλογο μεταξύ των δυο χωρών και πως με τη γείτονα Τουρκία πρέπει πάντα να κάνεις διάλογο» σημείωσε ότι υπάρχουν Έλληνες αναλυτές και καθηγητές διαφορετικών πολιτικών αφετηριών, που με τις τοποθετήσεις τους επιχειρούν να παύσουν κάθε προσπάθεια για διάλογο με την Τουρκία.

«Πρέπει να επιδιώξουμε να φέρουμε την Τουρκία στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, διότι οι διερευνητικές επαφές γίνονται σε ένα πολύ συγκεκριμένο και οριοθετημένο πλαίσιο θεμάτων» τόνισε η κα. Μπακογιάννη και ξεκαθάρισε ότι «στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, θα συζητήσουμε μόνο την Υφαλοκρηπίδα και τις Θαλάσσιες Ζώνες και όχι άλλα θέματα, που βάζει η Τουρκία».

«Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο ατού. Τα ελληνικά επιχειρήματα είναι βασισμένα πάνω στις αποφάσεις και την αποδοχή των βασικών αρχών του Διεθνές Δικαίου» τόνισε και σημείωσε πως η Τουρκία -εάν πραγματικά δεν φοβάται το Διεθνές Δίκαιο και θέλει να λύσει τα θέματά της στη βάση αυτού- πρέπει να συμφωνήσει με την Ελλάδα και να έρθει σε  διερευνητικές επαφές. «Σε ό,τι μπορούμε θα συμφωνήσουμε και σε ό,τι δεν μπορούμε, πρέπει να δεχθούμε να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης» ανέφερε.

Αναφορικά με τη στάση που τηρεί η Γερμανία απέναντι στην Ελλάδα και τα ελληνοτουρκικά, η κα. Μπακογιάννη τόνισε ότι η γερμανική Προεδρία απέτυχε στο σχέδιο της να προσπαθήσει να  επαναφέρει την Τουρκία στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, γεγονός που οφείλεται στη φοβία της Τουρκίας να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, με αποτέλεσμα την τελευταία στιγμή να κάνει συνεχώς πίσω.

«Το 2021, ευελπιστώ ότι τελικώς θα καθίσουμε στο τραπέζι με την Τουρκία» σημείωσε η κα. Μπακογιάννη και τόνισε πως αυτή τη στιγμή, ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι υπό πίεση εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων τις οποίες δεν ανέμενε ότι θα συμβούν. Τέλος, κατέληξε λέγοντας ότι «ο Πρόεδρος Ερντογάν έλαβε το μήνυμα μετά την εντολή της ΕΕ στον Υπουργό των Εξωτερικών της, Ζοσέφ Μπορέλ, να καταρτίσει κατάλογο κυρώσεων όχι μόνο για πρόσωπα αλλά και για τομεακές πολιτικές». 

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Τζάσερ

Facebook Comments

Τελευταία Νέα