Μπακογιάννης: «Θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις τον νόμο για τις πορείες»

51 mins read

Το νομοσχέδιο για τις πορείες εξασφαλίζει το δικαίωμα της πόλης να λειτουργεί και να αναπνέει ανέφερε ο Κώστας Μπακογιάννης και επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης που δηλώνουν ότι δεν θα πειθαρχήσουν στις διατάξεις του νόμου.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1 ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε ότι θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το συγκεκριμένο νομο.

«Χαίρομαι πάρα πάρα πολύ που επιτέλους ψηφίζεται αυτό το νομοσχέδιο, είναι κάτι που ζητάμε εδώ και πολύ καιρό, χαίρομαι διπλά γιατί έχει συμφωνήσει και το Κίνημα Αλλαγής και έτσι θα υιοθετηθεί από μια μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Μιλάμε για ένα νομοθέτημα που δεν δημιουργεί κανένα ζήτημα στα δικαιώματα αλλά εξασφαλίσει το δικαίωμα της πόλης να λειτουργεί να αναπνέει, αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Είναι δυνατόν να συζητάμε σοβαρά και να δεχόμαστε ως κάτι το κανονικό ότι κοινοβουλευτικά κόμματα δεν θα πειθαρχούν στις αποφάσεις του κοινοβουλίου. Είναι δυνατόν; Η πραγματικότητα είναι ότι προφανώς και μπορεί να λειτουργήσει και πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος και όλοι θα τον στηρίξουμε θα τον στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε και στον πρόσφατο βανδαλισμό του μνημείου της Marfin λέγοντας ότι θα το προστατεύσει με κάθε τροπο.

«Είναι το μνημείο για τρεις συνανθρώπους μας που έχασαν άδικα τη ζωή τους. Το μήνυμα που στέλνει αυτό το μνημείο είναι ένα μήνυμα ενάντια στο μίσος ,στην τυφλή βία , ένα μήνυμα που υπερβαίνει τις παρατάξεις και τις ιδεολογίες και θέλει να πει το πολύ απλό, το ποτέ ξανά. Εμείς θα συνεχίσουμε να συντηρούμε αυτό το μνημείο για μας έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να προστατεύσουμε το μνημείο αυτό το επόμενο διάστημα»

Οι εργασίες για τις μόνιμες αλλαγές του μεγάλου περιπάτου θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2021

Ο Κώστας Μπακογιάννης περιέγραψε τα επόμενα βήματα του σχεδίου για το μεγάλο περίπατο εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης που τον στήριξαν θα συνεχίσουν να δίνουν την θετική του ψήφο και δεν θα κρυφτούν πίσω από πολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Μάλιστα πρόσθεσε ότι όσα βλέπουμε σήμερα στην πανεπιστημίου και τους άλλους δρόμους είναι μεταβατικά και ότι το καλοκαίρι του 2021 θα μπει ο εργολάβος προκειμένου να ξεκινήσουν οι μόνιμες αλλαγές

«Όλα όσα βλέπουμε στην Πανεπιστημίου είναι απολύτως προσωρινά και μεταβατικά, ο εξοπλισμός αυτός θα μεταφερθεί σε γειτονιές της πόλης που τον έχουν ανάγκη, όμως δεν ξέρω πότε θα ξεκινήσει το μόνιμο έργο. Το δοκιμαστικό είναι μέχρι το Νοέμβριο. Εφόσον συμφωνήσουμε ότι θα μείνουμε σε αυτό το έργο και θα συνεχίσουμε ,με ενδεχομένως κάποιες προσαρμογές και βελτιώσεις, το μόνιμο έργο θα αρχίσει να δουλεύει το καλοκαίρι του 2021. Τότε θα μπει μέσα ο εργολάβος. Ανάπλαση δεν είναι να βάφεις τους δρόμους και να βάζεις ζαρντινιέρες. Αυτά είναι προσωρινές λύσεις που τις επιλέγεις πολύ συνειδητά ακριβώς για να μπορείς να κάνεις τις οποίες προσαρμογές και βελτιώσεις μπορεί να χρειαστούν. Αν πχ χρειαστεί η Πανεπιστημίου μια λωρίδα παραπάνω να μπορείς να την μετακινήσεις αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με το τελικό έργο που θα είναι συνολική διαμόρφωση του τοπίου.
Πως ήταν η Διονυσίου Αρεοπαγίτου όταν ήταν δρόμος γεμάτος αυτοκίνητα και πως είναι τώρα. Ε έτσι θα αλλάξει και η Πανεπιστημίου” .

Ο κ. Μπακογιάννης έδωσε απαντήσεις γιατί στις ζαρντινιέρες δεν φυτεύτηκαν φυτά από το φυτώριο του Δήμου αλλά και για τους φοίνικες.

«Η απάντηση των γεωπόνων είναι ότι φοίνικες μπορούν να αναπτυχθούν στην ζαρτινιέρα έχουν πολύ χώρο γιατί είναι τρία επί τρία. Για το φυτώριο του Δήμου η πραγματικότητα είναι ότι έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν έχει την ικανότητα να τροφοδοτεί την πόλη όσο θα θέλαμε. Κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να το αναβαθμίσουμε και χθες ξεκινήσαμε ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανακύκλωση του νερού αλλά δυστυχώς έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας.»

«Μπορεί να τρώω ξύλο λόγω της συγγένειας μου με τον Κυριάκο»

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι επιθέσεις που δέχεται με αφορμή το μεγάλο περίπατο έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι είναι συγγενής με τον πρωθυπουργό ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε.

«Μπορεί αλλά εγώ δεν έχω χρόνο για πολιτικά παιχνίδια, ούτε για επικοινωνιακά παιχνίδια. Τώρα πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας. Δικαίωμά τους είναι ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει , εγώ παραμένω στοχοπροσηλωμένος στην δουλειά που έχω να κάνω για την πόλη».

Στα τέλη Αυγούστου η έγκριση από τις δημοτικές παρατάξεις ενός ακόμη δοκιμαστικού τριμήνου για τον περίπατο

Με δεδομένο ότι στα τέλη Αυγούστου οι δημοτικές παρατάξεις πρέπει να δώσουν εκ νέου την συγκατάθεση τους για να εγκριθεί ακόμη ένα τρίμηνο δοκιμαστικής χρήσης του μεγάλου περιπάτου ο κ. Μπακογιάννης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο κ.Ηλιόπουλος και ο κ. Γερουλάνος δεν θα υποχωρήσουν τώρα από τις αρχικές τους θέσεις

«Εγώ παραμένω αισιόδοξος ότι τα θέλω και οι ανάγκες της πόλης θα αποδειχθούν πιο σημαντικά από τα οποία κομματικά ή μικροκομματικά συμφέροντα. Παραμένω αισιόδοξος ότι αυτή η υπεύθυνη στάση που έδειξαν στην αρχή οι κ. Ηλιόπουλος και Γερουλάνος θα κρατηθεί και θα αντέξουν να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης.

Η παράταξη του κ. Ηλιοπούλου και του κ. Γερουλάνο συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στην διαπαραταξιακή επιτροπή που παρακολουθεί το έργο. Συμμετέχουν εποικοδομητικά και ουσιαστικά, εγώ πιστεύω ότι στο τέλος αυτή η επιτροπή θα μπορέσει να εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο τα επόμενα βήματα, και να τα εισηγηθεί, όχι με μικροπολιτική λογική αλλά με μια ολοκληρωμένη τεκμηρίωση.

Τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε και το συνολικό πολεοδομικό σχέδιο και συγκεκριμένες μελέτες και για την Βασιλίσσης Όλγας και για την Πανεπιστημίου έτσι ώστε να εμπλουτίσουμε την διαβούλευση και να αντιμετωπίσουμε με όσο πιο ανοιχτά μυαλά το ενδεχόμενο που έχουμε μπροστά μας.

Τέλη Αυγούστου το δημοτικό συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει για ακόμη μία παράταση τριών μηνών και στο τέλος Νοέμβρη θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Εγώ πιστεύω ότι και στο τέλος Αυγούστου οι παρατάξεις θα συμφωνήσουν για να δώσουν την δεύτερη παράταση, πιστεύω ότι θα αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία σήμερα, η Αθήνα είναι μια ασφαλτούπολη, αδικεί τον εαυτό της ,όλες οι μεγάλες πόλεις του πλανήτη αλλάζουν, εμείς έχουμε μείνει κολλημένοι. Κάποια στιγμή θα πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά να δούμε πως μπορούμε να αλλάξουμε και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής μας. Δύο στους πέντε από τους μόνιμους κατοίκους της Αθήνας την έχουν εγκαταλείψει τα τελευταία 20 χρόνια αυτό κάτι πρέπει να μας πει.»

Την επόμενη Δευτέρα θα παρουσιαστούν τα σχέδια για την πεζοδρόμηση της Αθήνας και της Μητροπόλεως

Όσον αφορά το θέμα της πεζοδρόμησης στις οδούς Αθήνας και Μητροπόλεως ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι θα φέρει το σχεδιασμό στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας την επόμενη Δευτέρα προκειμένου να πάρει έγκριση και εφόσον αυτό συμβεί τότε ο μεγάλος περίπατος θα είναι ολοκληρωμένος.

«Θα φερουμε στο δημοτικό συμβούλιο το σχεδιασμό μας σε ποιους δρόμους ακριβώς θα γίνει ρύθμιση της κυκλοφορίας και σε ποιους όχι. Πως θα λειτουργήσει αυτό. Εχουμε ετοιμάσει ήδη ένα site που θα διευκολύνει τους πολίτες ώστε όλη αυτή η μετάβαση να γίνει πιο ανώδυνα και πιο ομαλά.

Θα το φέρουμε πρώτα στο δημοτικό συμβούλιο θα το συζητήσουμε στο δημοτικό συμβούλιο τη Δευτέρα που μας έρχεται και μετά θα δούμε. Είναι μια επιπλέον απόφαση που πρέπει να ληφθεί πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε. Όταν γίνουν και αυτές οι δύο παρεμβάσεις τότε θα είναι ολοκληρωμένος ο μεγάλος περίπατος και τότε θα αποκτήσει μια συνεκτικότητα».

Facebook Comments