Μπακογιάννης: «Είχαμε ενημερωθεί για την κακοκαιρία- Να κάνουμε όλοι αυτοκριτική- Καθαρό το κεντρικό δίκτυο»

32 mins read

«Το κεντρικό δίκτυο στα όρια του δήμου της Αθήνας είναι καθαρό και υπάρχει πρόσβαση στα νοσοκομεία» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος ανέφερε πως συνεργεία εργάζονται στις γειτονιές και ανοίγουν δρόμοι σε περιφερειακούς δρόμους και δευτερεύοντες άξονες, ενώ παράλληλα ανέφερε πως στην πόλη της Αθήνας επιχειρούν εκχιονιστικά μηχανήματα.

Την ίδια στιγμή, έκανε γνωστό πως όλες οι δομές του δήμου ήταν ανοιχτές για τους άστεγους και πως εκατοντάδες δέντρα έχουν καταστραφεί. 

Aναλυτικά η συνέντευξη

Ερωτηθείς ποια είναι η εικόνα του δήμου της Αθήνας μετά την κακοκαιρία και αν αιφνιδιάστηκε: Το κεντρικό δίκτυο είναι καθαρό. Δώσαμε μια μεγάλη μάχη όλη τη νύχτα να κρατήσουμε το κεντρικό δίκτυο καθαρό και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε την πρόσβαση στα νοσοκομεία και στις κρίσιμες υποδομές της πρωτεύουσας. Αυτή η μάχη κερδήθηκε, και θέλω να πω δημόσια ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους του δήμου Αθηναίων, δώσανε το 150% του εαυτού τους. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε στις γειτονιές, ανοίγουμε κάθε 10 λεπτά όλο και περισσότερους περιφερειακούς δρόμους και δευτερεύοντες άξονες. Αντιμετωπίζουμε δυσκολίες για παράδειγμα στην Άνω Κυψέλη ή στο Πολύγωνο όμως πιστεύουμε ότι τις επόμενες ώρες η κυκλοφορία στην πόλη θα αποκατασταθεί. Υπάρχει βέβαια το ζήτημα του παγετού στα πεζοδρόμια και θα ήθελα να παρακαλέσω όλους να δείξουνε προσοχή ειδικά αύριο το πρωί. Μη μας ξεγελάσει ότι πέρασε το χιόνι και ότι μπορεί να βγει και ήλιος, ο πάγος είναι το πιο επικίνδυνο από όλα.

Για το τι πιστεύει ότι πήγε στραβά στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

«Μιλάτε σε ένα άνθρωπο ο οποίος τις τελευταίες 48 ώρες έχει αφοσιωθεί στο να κάνει τη δουλειά του οπότε δεν μπορώ να σας πω ότι έχω την πλήρη εικόνα, και δεν μπορώ να σας πω επίσης ότι πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα αυτής της συζήτησης γιατί τώρα είναι η ώρα ακόμα της μάχης. Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι όταν τελειώσει όλο αυτό θα πρέπει όλοι μας να απαντήσουμε σε κάποια αμείλικτα ερωτήματα τα οποία πλέον έχουν συσσωρευτεί. Εμείς ως δήμος αισθανόμαστε ότι μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα, όχι μόνο για αυτά που μπορούμε να κάνουμε εντός των αρμοδιοτήτων μας αλλά και για όλα όσα κάναμε, και είναι πολλά, πέρα και πάνω από τις αρμοδιότητές μας».

«Δεν μπορώ να ακούω πως αιφνιδιαστήκαμε όλοι, δεν μπορώ να ακούω ότι είναι κάτι πρωτόγνωρο, χειμώνας είναι. Το ξέραμε, οφείλαμε να είμαστε έτοιμοι. Τις τελευταίες 48 ώρες όχι μόνο εγώ όλη μου η ομάδα και όλοι οι άνθρωποι του δήμου Αθηναίων έχουνε δώσει όλο τους το είναι να υλοποιήσουμε τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό, να κρατήσουμε την πόλη όρθια. Δεν σημαίνει ότι δεν είχαμε προβλήματα, δεν θέλω να ωραιοποιήσω τίποτα σημαίνει όμως ότι δώσαμε μια μάχη με όλες μας τις δυνάμεις. Αυτή τη στιγμή στην πόλη της Αθήνας επιχειρούνε 46 μηχανήματα εκ των οποίων τα 22 είναι μεγάλα εκχιονιστικά όπως αυτά που χρησιμοποιούμε στο Δομοκό και ή στο Βελούχι ή το 51 της Φωκίδας. Είχαμε ενημερωθεί για την κακοκαιρία και είναι περιπτώσεις που λες καλύτερα να ετοιμάζονται για το χειρότερο και να εύχομαι για το καλύτερο».

Για το αν πιστεύει ότι τα πήγε καλά το υπουργείο Πολιτικής προστασίας

«Υπάρχει ο υπουργός κος Στυλιανίδης ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός υπουργός και από εκεί και πέρα εδώ θα είμαστε την επόμενη μέρα όλοι μαζί να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να απαντήσουμε στα ερωτήματα, να δούμε τι κάναμε καλά, τι δεν κάναμε καλά. Τι κάναμε σωστά και τι λάθος και τι μπορούμε να κάνουμε την επόμενη μέρα αλλά αυτή τη στιγμή μιλάτε με έναν άνθρωπο που ακόμα δεν έχει τελειώσει γιατί έχουμε μέσα στην πόλη πάρα πολλά ανοιχτά μέτωπα. Τα νοσοκομεία μείναν ανοιχτά σε όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας και μάλιστα εμείς έχουμε μπει και μέσα και έξω από τα νοσοκομεία. Δηλαδή δεν μένουμε απλώς στο να φτάνουμε μέχρι την είσοδο, μπαίνουμε και μέσα ακριβώς γιατί δεν θέλουμε να έχουμε ζητήματα και αυτό δεν το κάνουμε μόνο στα νοσοκομεία το κάνουμε και στην Ευελπίδων».

Για τους αστέγους

« Έχουμε το κέντρο αστέγων, έχουμε τις δομές μας, όλες ήταν ανοιχτές, τα κλιμάκια του δήμου σαρώνανε την πόλη 24 ώρες το 24ωρο. Μόνο τις τελευταίες 48 ώρες πάνω από 60 άστεγοι έχουν έρθει και φιλοξενηθεί στις δομές μας. Ευτυχώς δεν είχαμε κάποιο ζήτημα, δεν κινδύνευσε ανθρώπινη ζωή που είναι ο μεγάλος μου φόβος. Δυστυχώς η κακοκαιρία άφησε μια πολύ μεγάλη ζημιά στην πόλη , εκατοντάδες δέντρα έχουν καταστραφεί. Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα και είναι και το μεγάλο πρόβλημα τις επόμενες μέρες. Ήδη αυτή τη στιγμή κινούνται πάνω από 30 συνεργεία μέσα στην πόλη, αντιμετωπίζουμε δεκάδες ζητήματα όμως την επομένη εβδομάδα αφού αποκαταστήσουμε το πρόβλημα θα είναι να αντικαταστήσουμε αυτά τα δέντρα και να φυτέψουμε νέα δέντρα παντού. Η Αθήνα δεν αντέχει να χάσει ούτε ένα δέντρο».

Facebook Comments