Μπέρδεμα με δημοσίευμα του Le Point για τον Τσίπρα- Τι γράφουν, τι δημοσίευσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

20 mins read

Το γαλλικό περιοδικό Le Point, σε άρθρο του σχολιάζει τις πολιτικές για το συνταξιοδοτικό με αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα.

«Αιφνιδιάστηκα όταν διάβασα το κύριο άρθρο του γαλλικού περιοδικού Le point, με τίτλο “Ποιος Τσίπρας θα μεταρρυθμίσει τη Γαλλία;”», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σε σχόλιό του για άρθρο που δημοσιεύτηκε στο γαλλικό περιοδικό, το οποίο εστιάζει στο συνταξιοδοτικό, υπ’αριθμόν ένα θέμα συζήτησης στη Γαλλία λόγω της μεταρρύθμισης Μακρόν για αύξηση των ορίων ηλικίας από τα 62 στα 64 χρόνια, η οποία έχει συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα. Συγχρόνως, το γαλλικό περιοδικό αναφέρεται σε αντίστοιχες παρεμβάσεις που έγιναν τα προηγούμενα έτη σε Πορτογαλία, Ισπανία αλλά και Ελλάδα, επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. «Σκεφτόμουν λοιπόν ότι έχω τη “δυστυχία” να με θεωρούν στην Ευρώπη μεταρρυθμιστή και στην Ελλάδα, ένα μεγάλο κομμάτι της αστικής τάξης, ιδίως της διαπλεκόμενης, να με θεωρεί ακραίο πολιτικό ακτιβιστή και όχι μεταρρυθμιστή», προσέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τον παραπάνω τίτλο, μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ENA.
Η κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία να επιτεθεί στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιας και που ο τελευταίος φαίνεται να έμεινε στον όχι ακριβώς κολακευτικό (βάσει των θέσεων της Κουμουνδούρου) τίτλο του δημοσιεύματος. Διότι στον υπότιλο, διαβάζουμε: «Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα… Είναι οι κυβερνήσεις της αριστεράς που αύξησαν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης. Στη Γαλλία προτιμούμε τη στάση διαμαρτυρίας».

Ο διευθυντής του περιοδικού, Ετιέν Ζερνέλ, ο οποίος υπογράφει το δημοσίευμα, υπερασπίζεται ουσιαστικά τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν –ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ όχι, όπως μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω–, ενώ με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Εργασίας της χώρας ότι το νομοσχέδιο είναι αριστερής νοοτροπίας, διερωτάται, μάλιστα, αν «υπάρχει πραγματική αριστερά» να μεταρρυθμίσει τη Γαλλία. Κι αυτό γιατί «ο πρώην έλληνας Πρωθυπουργός, του οποίου το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, κατατάσσεται στα αριστερά της αριστεράς, αύξησε τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης, καθορίζοντάς την, ανάλογα με τα χρόνια καταβολής εισφορών, μεταξύ 62 και 67 έτη», όπως τόνισε.
Μια… γρήγορη επισκόπηση «μας διδάσκει ότι μια πραγματική αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης… πέρα από τα 65», συμπεραίνει ο Ζερνέλ. «Δεν ξέρω αν αιφνιδιάστηκε, αλλά σίγουρα χάθηκε στην μετάφραση ο κ. Τσίπρας. Αλλα εννοεί το άρθρο, άλλα κατάλαβε», αντέδρασε στις δηλώσεις Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Αλλωστε το Le Point έχει ξανασχοληθεί μαζί του, όχι τιμητικά», θύμισε, παραπέμποντας σε πρωτοσέλιδο του γαλλικού περιοδικού το 2015. Ο τίτλος στο συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο δεν επιδεχόταν παρερμηνείας, καθώς μιλούσε ευθέως για τους «τσαρλατάνους της Ευρώπης», στους οποίους συμπεριέλαβε τον Αλέξη Τσίπρα μαζί με τους Πάμπλο Ιγκλέσιας, Μαρίν Λε Πέν και Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Facebook Comments