Ναγκόρνο Καραμπάχ: Πρωτοβουλία Δένδια για αποκλιμάκωση και ταξίδι στην Αρμενία

15 mins read

Η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της κρίσης στο Ναγκόρνο Καραμπάζ,  με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκος Δένδια, να ζητά την έκτακτη σύγκλιση του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ.
Το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως η Ελλάδα αποδοκιμάζει κάθε παρέμβαση τρίτων που υποδαυλίζει την ένταση και  καλεί την Τουρκία να απόσχει από ενέργειες και δηλώσεις που κινούνται στην κατεύθυνση αυτή.
Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, επισημαίνεται ότι ο κ. Δένδιας, με επιστολή του στην αλβανική Προεδρία του ΟΑΣΕ, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Μόνιμου Συμβουλίου του Οργανισμού για την άμεση συζήτηση του ζητήματος, ενώ επίκειται προγραμματισμένη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Ερεβάν.
Το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι «η κλιμάκωση της έντασης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει σοβαρές επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα, άποψη που υπογραμμίστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών και κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο».
Και προσθέτει ότι «H ελληνική πρωτοβουλία αποσκοπεί στη διεξαγωγή συζήτησης στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ με τη συμμετοχή των δύο εμπλεκόμενων μερών και την εξέταση κάθε δυνατού τρόπου για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Στόχος παραμένει η επείγουσα επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Ομάδας Μινσκ για την ειρηνική επίλυση της διαφοράς».
Ακόμη, σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι «Η ανωτέρω επιστολή σχετίζεται με την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει στις προσπάθειες για την άμεση αποκλιμάκωση της κρίσης. Ετοιμότητα που εκφράστηκε και από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, προς τον Αρμένιο ομόλογό του Ζόραμπ Μνατσακανιάν (Zohrab Mnatsakanyan), στη διάρκεια της πρόσφατης τηλεφωνικής τους συνομιλίας. Κατά την ίδια συνομιλία, επαναβεβαιώθηκαν οι στενοί δεσμοί φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας».
Υπογραμμίζεται, μάλιστα, πως αύριο θα πραγματοποιηθεί νέα επικοινωνία με τον κ. Μνατσακανιάν μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι η επίλυση της κρίσης είναι δυνατή μόνο με ειρηνικά μέσα, μέσω διαπραγματεύσεων και όχι δια των όπλων», τονίζει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών και καταλήγει: «Η Ελλάδα αποδοκιμάζει κάθε παρέμβαση τρίτων που υποδαυλίζει την ένταση. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία οφείλει να απόσχει από ενέργειες και δηλώσεις που κινούνται στην κατεύθυνση αυτή».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα