ΑρχικήΠολιτικήΝΔ: Να μας απαντήσει η κυβέρνηση αν θα προχωρήσει σε αλλαγές ενόψει...

ΝΔ: Να μας απαντήσει η κυβέρνηση αν θα προχωρήσει σε αλλαγές ενόψει εκλογών

Τέσσερα ερωτήματα θέτει προς την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία σχετικά με τις φημολογούμενες αλλαγές ενόψει των εκλογών.

Τα έθεσε η Μαρία Σπυράκη ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Η εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε ακόμη ότι η Πειραιώς προφανώς θα στηρίξει τη φημολογούμενη αύξηση της ποσόστωσης των γυναικών στις εθνικές εκλογές και πρόσθεσε ότι η ΝΔ έχει ήδη αυξήσει τη συμμετοχή των γυναικών στις τάξεις της και εμπράκτως ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες.

«Είναι πρωτοφανές και απαράδεκτο η κυβέρνηση να μην έχει ακόμη και σήμερα αποσαφηνίσει το τοπίο των εκλογών που έρχονται. Και δεν αναφέρομαι βέβαια μόνον στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών. Αλλά στους συγκεκριμένους κανόνες διεξαγωγής τόσο των ευρωεκλογών όσο και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ακολούθως έθεσε τέσσερα ερωτήματα προς την κυβέρνηση:

– Ισχύει ή όχι ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών και αυτές να γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης;

– Ισχύει ή όχι ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει και πάλι τις ημερομηνίες διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών και ο πρώτος γύρος να διεξαχθεί στις 19 Μαΐου και όχι μαζί με τις ευρωεκλογές.

– Ποιος θα είναι τελικά ο υποχρεωτικός αριθμός των υποψηφίων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων κάθε συνδυασμού; Είναι αδιανόητο ακόμη και σήμερα να μην έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση ακόμη και το μέγιστο αριθμό υποψηφίων ανά συνδυασμό με συνέπεια να μην το γνωρίζουν αυτό ακόμη και οι ενδιαφερόμενοι;

– Σκέφτεται όντως η κυβέρνηση να αυξήσει την υποχρεωτική ποσόστωση των γυναικών τόσο στις εθνικές όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Τα ερωτήματα αυτά οφείλει σήμερα κιόλας να τα απαντήσει ξεκάθαρα το υπουργείο των Εσωτερικών και είναι στοιχειώδης δημοκρατική υποχρέωση της κυβέρνησης οι πολίτες και τα κόμματα να γνωρίζουν επακριβώς τους κανόνες διεξαγωγής των εκλογών. Πόσο μάλλον όταν απομένουν ακριβώς 90 μέρες -δηλαδή μόλις 3 μήνες- μέχρι τη διεξαγωγή τους.

Τέλος, για τις δηλώσεις του Κ. Λαλιώτη και ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ η κ. Σπυράκη είπε ότι «δεν θα ήθελα να σχολιάσω επιλογές εκπροσώπων που ανήκουν σε άλλους σχηματισμούς,αυτό αφορά τα εσωτερικά του Κινήματος Αλλαγής».