Ντόκος: «Προσωπική μου άποψη – Η παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού»

31 mins read

Για προσωπική άποψη από κεκτημένη ταχύτητα καθώς επίσης για ένα υποθετικό και άκαιρο σενάριο η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο έκανε λόγο ο Θάνος Ντόκος.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού σημείωσε ότι η «παραίτησή του είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού».

«Είναι προσωπική άποψη, αν θέλετε κεκτημένη ταχύτητα αν και πλέον θα έπρεπε να έχω συνειδητοποιήσει ότι δεν εκφράζω προσωπικές απόψεις αλλά μετά από 20 χρόνια που εξέφραζα τον εαυτό μου. Χρησιμοποίησα ένα υποθετικό παράδειγμα για να πω κάτι απλό και αυτονόητο: ότι αν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά μπορούμε να γίνουμε φυσιολογικοί γείτονες και κάτι που θα συζητούσαμε. Είναι άκαιρο και κακώς χρησιμοποίησα το συγκεκριμένο σενάριο γιατί ούτε η Τουρκία φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει συμπεριφορά και να πάμε σε μία ομαλοποίηση των σχέσεων ούτε έχει ανακαλυφθεί τίποτα για να κάνουμε συζήτηση πως θα το μοιράσουμε, ούτε η Τουρκία δείχνει τη διάθεση να γίνουμε φυσιολογικοί γείτονες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντόκος.

«Η παραίτηση είναι πάντοτε στη διάθεση του πρωθυπουργού. Το λάθος μου είναι ότι άνοιξα ένα ζήτημα άκαιρο, καθαρά υποθετικό σε μία στιγμή που έχουμε πάρα πολλά ζητήματα τα οποία είναι καυτά και τρέχουν. Δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Πρωθυπουργό γιατί απουσιάζει στη Σαουδική Αραβία, αν θεωρηθεί ότι δημιούργησα πρόβλημα, η παραίτηση είναι δεδομένη», πρόσθεσε.

Τι προηγήθηκε

Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδας, Θάνος Ντόκος, έκανε λόγο για «συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο» υπό την προϋπόθεση της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Mιλώντας στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε: «Εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών, εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και, τέλος, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα».

«Η Ελλάδα εξασφαλίζει τη βασική της επιδίωξη (σ.σ. οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών) με ένα υποθετικό αντάλλαγμα, το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν θα τη βλάψει, καθώς θα στηρίζεται στα δεδομένα της οριοθέτησης που θα έχει προηγηθεί», συμπλήρωσε.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ως προϋπόθεση όλων των παραπάνω, ο κ. Ντόκος έθεσε την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: «Ακόμη και η συνεκμετάλλευση θα μπορούσε να συζητηθεί, υπό την προϋπόθεση της πρότερης οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μέσω προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο. Αυτό σημαίνει μια ξεκάθαρα εμπροσθοβαρή, υπέρ ημών».

Για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου είπε: «Αν και έχουν σταλεί προς όλες τις κατευθύνσεις τα μηνύματα περί ελληνικών «κόκκινων γραμμών», υπάρχει ανησυχία ότι, είτε για λόγους εσωτερικής πολιτικής είτε επειδή τα πράγματα στη Λιβύη δεν εξελίσσονται όπως θα ήθελε η Τουρκία είτε γιατί μπορεί να υποτιμήσει την ελληνική αντίδραση, η Τουρκία θα μπορούσε να προχωρήσει με μια κίνηση έμπρακτης αμφισβήτησης στη συγκεκριμένη περιοχή, κλιμακώνοντας έτσι τη σοβούσα κρίση. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα θα κάνει βεβαίως ό,τι μπορεί για να μη συμβάλει στην περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης, αλλά πλέον όλες οι επιλογές θα βρίσκονται στο τραπέζι».

Σημειωτέον ότι ο κ. Ντόκος σήμερα με παρέμβασή του στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος διευκρίνισε ότι πρόκειται για προσωπικές του απόψεις. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για δύο λάθη στην διατύπωση της «καθαρά προσωπικής» θέσης περι συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου. «Δεν είναι καινούργια δήλωση» σημείωσε αρχικά για όσα είπε στην κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος. «Όμως έκανα δύο λάθη. Το πρώτο επειδή η συνήθεια είναι δεύτερη φύση και επειδή επί 20 χρόνια εξέφραζα προσωπικές απόψεις ως καθηγητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ έκανα το λάθος να θεωρήσω ότι αυτό σε ένα βαθμό ισχύει. Το δεύτερο λάθος ήταν οτι χρησιμοποίησα ένα υποθετικό και ακραίο σενάριο για να πω κάτι απλό: αν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά μπορούμε να γίνουμε φυσιολογικοί γείτονες».

«Πρόκειται για καθαρά προσωπική άποψη την οποία κάποιοι εξέλαβαν ως θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Δεν είναι έτσι», ξεκαθάρισε.

Εξηγώντας γιατί χρησιμοποιεί τους χαρακτηρισμούς «υποθετικό και ακραίο» ο Θάνος Ντόκος είπε «ούτε η Τουρκία δείχνει διάθεση να αλλάξει συμπεριφορά. Για να συζητήσει συνεκμετάλλευση πρέπει να υπάρχει αντικείμενο, να έχει κάτι βρεθεί. Οι πιθανότητες να χρησιμοποιηθεί αυτό το σενάριο είναι πολύ χαμηλές, κακώς το χρησιμοποίησα».

Facebook Comments