Ντρίπλα Κυριάκου στο Σκοπιανό: “Πάγος” στα μνημόνια συνεργασίας… παγωτό ο Αλέξης

19 mins read

Για το εργασιακό στον ΣΥΡΙΖΑ έβλεπαν… όνειρα με χιλιάδες εργαζόμενους στον δρόμο. Για τα μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια οι άνθρωποι του Αλέξη Τσίπρα είχαν πειστεί ότι στη Βουλή Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς θα τραβούσαν το “χαλί” στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καταψηφίζοντας τα σχετικά κείμενα. Το μόνο που δεν είχαν λάβει υπόψιν τους στην Κουμουνδούρου ήταν οι διεργασίες στην πραγματική ζωή. Οι πολίτες προτίμησαν τις δουλειές τους, αντί για τις διαδηλώσεις και τα όσα έγιναν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου σχετικά με την ομάδα της γειτονικής χώρας έδωσαν την ευκαιρία στην κυβέρνηση: πρώτον, να επισημάνει τις γκρίζες ζώνες της Συμφωνίας των Πρεσπών δηλώνοντας δικαιωμένη για τη στάση της ΝΔ και, δεύτερον, να στείλει στις καλένδες τα μνημόνια συνεργασίας. Ξεκαθαρίζοντας τόσο στον Ζόραν Ζάεφ όσο και στους θιασώτες της συμφωνίας στο εσωτερικό ότι δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί κουτοπονηριές.

“Πάλι περιμέναμε έτοιμο γεύμα, πάλι θα μείνουμε με άδειο πιάτο”! Η φράση ανήκει σε κομματικό στέλεχος το οποίο είχε στηρίξει τη συμφωνία με τα Σκόπια και είχε πειστεί από την… καθοδήγηση ότι “οι δύο πρώην πρωθυπουργοί θα προκαλέσουν κρίση στην κυβέρνηση”. Μιλώντας στο dailypost.gr δεν κρύβει την απογοήτευσή του για τις… νομοτέλειες με τις οποίες κινείται το κόμμα του. Εκφράζει, έτσι, μια γενικότερη τάση στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζητά σοβαρό εσωκομματικό διάλογο, τόσο για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για τις προγραμματικές του θέσεις με στόχο την επιστροφή στην εξουσία. Στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει την βεβαιότητά του πως η πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ για το κυβερνητικό πρόγραμμα “θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον”.

Η ρελάνς του πρωθυπουργού άφησε μετέωρο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας ακόμη κύκλος εσωστρέφειας. Όχι μόνο γιατί στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είδαν την κίνηση της κυβέρνησης, δεν την προέβλεψαν, αλλά γιατί η Κουμουνδούρου δεν αντέδρασε όπως θα έπρεπε, με βάση τον θεσμικό της ρόλο, στην παραβίαση της συμφωνία από τους γείτονες. “Το ότι στηρίξαμε και ψηφίσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν σημαίνει πως θα πρέπει να κάνουμε στραβά μάτια στους γείτονες” επισημαίνει στο dailypost.gr έμπειρος κοινοβουλευτικός παράγοντας που κινείται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. “Ο κόσμος περιμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέσεις αρχών και όχι ακτιβισμό” λέει χαρακτηριστικά ο συνομιλητής μας.

Τα όσα συμβαίνουν σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών έχουν επιπτώσεις και στην προσπάθεια διεύρυνσης της Κουμουνδούρου, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών με τα οποία γίνονται επαφές δεν κρύβουν τις ενστάσεις του για το συγκεκριμένο θέμα. Ενστάσεις που δικαιώνονται μετά την παρουσία των γειτόνων στα γήπεδα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου με… περικεφαλαίες και άλλες γραφικές εμφανίσεις.

Facebook Comments