Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε στους πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ (video)

21 mins read

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα ενότητας για την συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων, από την εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Ανασυγκρότηση της Προοδευτικής Παράταξης στo Divani Caravel.

«Επιχειρούμε να μετασχηματίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό, ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα το οποίο να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας. Έχουμε κάνει σημαντικά και θαρραλέα βήματα. Προχωρήσαμε στην ΚΕΑ και εγκρίναμε τη νέα διακήρυξη και με ανοιχτό δημοκρατικό κάλεσμα ένταξης στις γραμμές μας ξεκινήσαμε μια μεγάλη πορεία προς τους πολίτες, ώστε να δημιουργήσουμε μια νέα αδιαμεσολάβητη σχέση με την κοινωνία σήμερα έχουμε ανάγκη από μια νέα αριστερά».

O Αλ. Τσίπρας έκανε μια αναδρομή στις παράλληλες διαδρομές στην προοδευτική παράταξη, στην μεταπολίτευση με την παραδοσιακή Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ, από την κοινή μήτρα του ΕΑΜικού παρελθόντος και αργότερα στα χρόνια του αντιδικτατορικού Αγώνα. Αυτές οι δυνάμεις έβαλαν στην ημερήσια διάταξη τα ζητήματα της ανεξαρτησίας, της Δημοκρατίας και των κοινωνικών κινημάτων ενάντια στο κράτος της δεξιάς.

«Καλλιέργησαν το στόχο και το όνειρο μιας νέας Ελλάδας που είχαν όπως πίστευαν την δυνατότητα να οργανώσει το προοδευτικό της μέλλον» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζοντας την αναδρομή για την πορεία της παραδοσιακής Αριστεράς του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ μετά την κατάρρευση των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού που ούτε υπαρκτός ήταν ούτε σοσιαλισμός.

Ακόμη, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα, μιλώντας και για το «δάνειο» στήριξης που έλαβε την περίοδο των μνημονίων από τις προοδευτικές δυνάμεις και το χώρο του ΠΑΣΟΚ.

«Η νέα δεξιά με την μιντιακή υπεροπλία δεν μπορεί πια, να κρύβεται» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι είναι «επιβεβλημένη η δημοκρατική αντίσταση, η προοδευτική συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων, εδώ και τώρα».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε «Σας καλώ να παλέψουμε μαζί και να κερδίσουμε το στοίχημα, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η προοδευτική συμμαχία να γίνει ένα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς της εποχής μας.

Ένα κόμμα ανοικτό και δημοκρατικό όπου η διαφωνία θα είναι πλούτος και η δημοκρατία αναντίρρητη αρχή, ένα κόμμα συλλογικό που οι ηγέτες του δεν θα επιβάλλονται από τους μηχανισμούς αλλά από την ικανότητά τους να πείθουν».

Και πρόσθεσε «Τα ρεύματα ιδεών δεν μπορούν να συγκροτούνται στην βάση της πολιτικής καταγωγής αλλά στην βάση της πολιτικής πρότασης. Το εγχείρημα μας γίνεται ήδη αντικείμενο συζήτησης στο εξωτερικό. Η δική μας Αριστερά οφείλει να είναι κόκκινη αλλά και πράσινη. Να υπερβούμε τον καπιταλισμό -πριν εκείνος υπερβεί με την αφαίμαξη των πόρων και την κλιματική αλλαγή- τον πλανήτη».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του με ένα μήνυμα ελπίδας για την επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι σε μια ακραία νεοφιλελεύθερη δεξιά. «Θα κερδίσουμε το στοίχημα του μετασχηματισμού, της ανασυγκρότησης και σίγουρα θα έρθει μια νέα μεγάλη αλλαγή πολύ πιο σύντομα από ότι περιμένουμε» ενώ καταχειροκροτήθηκε από τους πολίτες που είχαν κατακλύσει την αίθουσα του Caravel.

Δείτε την ομιλία του Αλ. Τσίπρα:

Facebook Comments