ΑρχικήΠολιτικήΟ επικός διάλογος Πάγκαλου- Τσαπανίδου και άλλες αξέχαστες τηλεοπτικές στιγμές του πολιτικού...

Ο επικός διάλογος Πάγκαλου- Τσαπανίδου και άλλες αξέχαστες τηλεοπτικές στιγμές του πολιτικού (video)

Ο Ελευσινιώτης πολιτικός, Θόδωρος Πάγκαλος, εκτός των άλλων «έγραψε ιστορία» με τις  «ατάκες» του.

Ήταν πριν από πολλά χρόνια, όταν έδωσε συνέντευξη στην Πόπη Τσαπανίδου στο Star και της έθεσε το ερώτημα, αν δικαιούνται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας- τότε ήταν στη φάση της ανόδου, αξιωματική αντιπολίτευση πλέον και θεωρούνταν βέβαιο ότι θα κερδίσουν τις εκλογές του 2015, λόγω της κρίσης του μνημονίου- να απειλούν και να βρίζουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Ηταν τότε η φάση των αγανακτισμένων, όταν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ δεν τολμούσαν ούτε να βγουν από τα σπίτια τους και όταν τους πετύχαιναν οι αγανακτισμένοι, τους άρχιζαν στις πέτρες και τις ύβρεις. Αν δεν τους έδερναν, στην κυριολεξία.

Και ο Πάγκαλος άρχισε τις ερωτήσεις…

Θ.Π. Δικαιούνται να λένε στους πολιτικούς τους αντιπάλους ότι δεν μπορείτε να βγαίνετε από τα σπίτια σας, ότι είστε Τσολάκογλου, θα φύγετε από τη χώρα, θα φτιάξουμε φυλακές και θα σας κλείσουμε μέσα; Δικαιούται κάποιος, η αξιωματική αντιπολίτευση όπως μου λέτε εσείς, να τα λέει αυτά τα πράγματα; ρωτούσε ο Θόδωρος Πάγκαλος την Πόπη Τσαπανίδου.

Δικαιούται να τα λέει αυτά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ρωτούσε και ρωτούσε ξανά ο Θόδωρος Πάγκαλος;

Και πώς απαντούσε τότε η Πόπη Τσαπανίδου;

Ιδού ορισμένες από τις απαντήσεις της:

Π.Τ. Κύριε Πάγκαλε, μακάρι να είχα χρόνο. Στα πλαίσια του διαλόγου έχουμε ακούσει ανάλογες επιθέσει να εκτοξεύονται από κάθε πλευρά.

Θ.Π. Δικαιούται ή δεν δικαιούται; Δικαιούται λέτε εσείς…

Π.Τ. Σας παρακαλώ κύριε Πάγκαλε, πάμε σε διαφημίσεις. Μην μπαίνετε σε τέτοια κουβέντα.

Θ.Π. Δικαιούνται δηλαδή;

Π.Τ. Όχι κύριε Πάγκαλε, κρίνετε με δυο μέτρα και δυο σταθμά. Θέλετε να θυμώσετε τον κόσμο. Δεν θέλω να σηκώσω αυτό το γάντι. Πυροβολείτε απίστευτα ένα κόμμα που είναι επαναλαμβάνω το δεύτερο κόμμα στη Βουλή…

Και η κορύφωση ήρθε όταν της είπε να πάρει θέση, αν δικαιούται ο ΣΥΡΙΖΑ να καταπατά τα δικαιώματα των πολιτικών του αντιπάλων και εκείνη απάντησε:

Π.Τ. Δείτε γύρω σας κύριε Πάγκαλε, είστε μόνος σας στο στούντιο..

Θ.Π. Δηλαδή εσείς μου λέτε ότι δικαιούνται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απειλεί και να υβρίζει τους πολιτικούς του αντιπάλους; Εγώ θα περίμενα να μου πείτε όχι δεν δικαιούται, ότι παρασύρθηκε, ήταν λάθος κτλ.

Π.Τ. Κύριε Πάγκαλε σας ευχαριστούμε πολύ.. (και η Πόπη Τσαπανίδου δεν απάντησε ποτέ)

Η ερώτηση που δεν έπρεπε ποτέ να γίνει στον έκρυθμο Πάγκαλο

Ήταν την εποχή που ο Κώστας Σημίτης είχε αποστείλει επιστολή στον Γιώργο Παπανδρέου, σχετικά με την κύρωση της νέας συνθήκης της ΕΕ.

Προσερχόμενος στη Βουλή, τότε, ο Θεόδωρος Πάγκαλος είδε δημοσιογράφους να τον περιμένουν.

Παρότι ήταν χαμογελαστός, φαινόταν ότι δεν είχε διάθεση για δηλώσεις.

Ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε αν τον ανησυχεί η επιστολή Σημίτη και τότε πήρε επική απάντηση.

Η παρακάτω στιχομυθία έμεινε στην ιστορία:

  • Δημοσιογράφος: «Καλημέρα σας»!
  • Θεόδωρος Πάγκαλος: «Καλημέρα σας»
  • Δημοσιογράφος: «Σας προβληματίζει η επιστολή Σημίτη;»
  • Θεόδωρος Πάγκαλος: «Δεν γαμ@@@@ και εσύ πρωί, πρωί»

«Μαζί τα φάγαμε»

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2010, όντας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπανδρέου, είχε πει στη Βουλή, κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου για την κατάργηση και τη συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημοσίου τομέα τα εξής: «Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας “πώς τα φάγατε τα λεφτά”, που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής».

Αλησμόνητη βέβαια είναι και η φράση «θα πείτε ότι την σημαία την πήρε ο αέρας!» που του απέδωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Χρήστος Λυμπέρης, το 1996 για την υποστολή της σημαίας στα Ίμια.

Χρόνια μετά ο βετεράνος πολιτικός έγραφε σε βιβλίο του ότι «οι πατριδοκάπηλοι πάσης φύσεως και διάφοροι άκαπνοι “ελληναράδες” έχουν θεωρήσει μεγίστη προδοσία την αφαίρεση της σημαίας του δημάρχου Καλύμνου από τη νησίδα Ίμια και τη μεταφορά της “εν τιμή” από το αποχωρούν απόσπασμα. Η απόφαση ελήφθη αποκλειστικά από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση στο Πολιτικό Γραφείο».

Και συνέχιζε με μια παραδοχή: «Είναι αλήθεια ότι εγώ συνηγόρησα υπέρ της αφαίρεσης της σημαίας και είπα ότι σημαία-σύμβολο δεν είναι οποιοδήποτε πανί με τα εθνικά χρώματα βάζει ο καθένας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες όπου και όποτε του καπνίσει. Σημαία-σύμβολο, και μάλιστα κάτω από τέτοιες περιστάσεις, είναι σημαία επίσημη, με σταθερή βάση, γερά προσδεμένη, φρουρούμενη και επιτηρούμενη»

Στην ιστορία έμεινε και η εμφάνισή του σε εκπομπή με παρουσιαστή τον Γιάννη Πρετεντέρη, όπου καλεσμένος ήταν και ο ακροδεξιός Κωνσταντίνος Πλεύρης. Τότε ο Θ. Πάγκαλος είχε τονίσει ότι αρνείται να κάνει διάλογο με τον Πλεύρη. «Εάν κ. Πάγκαλε επικρατούσαν οι ιδέες μας, εσείς στη δημόσια ζωή δεν θα είχατε θέση» είπε ο Πλεύρης. «Θα ήμουν προ πολλού νεκρός, πιθανόν κάτι σαν σαπούνι, κάτι τέτοιο», καθώς «ένα σαπούνι δεν μπορεί να μιλάει με ένα πολιτικό αρχηγό» παρατήρησε δηκτικά τότε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με τον Πλεύρη ανερυθρίαστα  να λέει πως «πράγματι ο κ. Πάγκαλος για σαπούνι είναι άξιος» και «όλος του ο όγκος αξίζει για σαπούνι και τίποτα παραπάνω».

Η εκπομπή έμεινε ιστορική για τον πρόωρο τερματισμό της, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών αποχώρησε από το πλατό υπό τα γιουχαΐσματα προσκεκλημένων χρυσαυγιτών.

Χαρακτηριστική έγινε και η αναφορά του στον Δημήτρη Αβραμόπουλο ως «Κύριο τίποτα», στη μάχη που έδωσαν για τη δημαρχία της Αθήνας τον Οκτώβριο του 1994. «Δεν έχω μετανιώσει γι’ αυτά που έλεγα προεκλογικά. Η πολιτική είναι άγριο σπορ. Δεν είναι μπάσκετ» είχε δηλώσει μετά.

Αίσθηση και πληθώρα σχολίων είχε προκαλέσει τα τελευταία χρόνια και για μια δήλωση που είχε κάνει για την οικονομική του κατάσταση. «Να βγω να πάω πού; Και πώς να βγω; Με τι χρήματα. Από τη μία κινδυνεύει η σωματική μου ακεραιότητα από ακροδεξιά και ακροαριστερά υποκείμενα. Από την άλλη, η βουλευτική σύνταξη ανέρχεται στο ποσό των 370 ευρώ» έλεγε σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», δηλώνοντας πως βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας.