Ο Γεωργούλης έπιασε αδιάβαστη την Κομισιόν για την Αγία Σοφία (video)

34 mins read

Τη διαμαρτυρία για την απάντηση της Κομισιόν για το θέμα της Αγίας Σοφίας, εκφράσανε με επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
E-004286/2020/rev.1 προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού Alexis Georgoulis (GUE/NGL), Konstantinos Arvanitis (GUE/NGL), Petros Kokkalis (GUE/NGL), Elena Kountoura (GUE/NGL), Stelios Kouloglou (GUE/NGL)
Θέμα: Κατεπείγουσα ερώτηση προς την Επιτροπή για τις εξελίξεις στο θέμα της Αγίας Σοφίας
Η Αγία Σοφία, ένα σύμβολο του διαθρησκευτικού διαλόγου τρέπεται βάναυσα σε τζαμί. Αποτελεί μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1985 ως αριστούργημα αρχιτεκτονικής ομορφιάς ενδεικτικό της αλληλεπίδρασης Ευρώπης και Ασίας μέσα στους αιώνες και προστατεύεται από την UNESCO και κατόπιν συγκατάθεσης της Τουρκίας. Εκτός από την άνευ προηγουμένου αλλοίωση που θα υποστεί ένα οικοδόμημα που δεσπόζει στην Κωνσταντινούπολη για περίπου 1500 χρόνια, η ενέργεια αυτή θα επιφέρει τη διεθνή ευθύνη της Τουρκίας που θα παραβιάσει τις Συνθήκες της UNESCO όπως αυτές κυρώθηκαν από την ίδια στις 16 Μαρτίου 1933.
Η κίνηση αυτή όμως εκτός από μια απαράδεκτη πρακτική που ήδη έχει καταδικάσει η ίδια η UNESCO και ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Σχέσεις Josep Borrell, αποτελεί και κίνηση με μια βαθιά πολιτική σημασία. Το γεγονός αυτό και μια σειρά άλλων αποδεικνύουν τη σταθερή ισλαμοποίηση που το κόμμα του κ. Ερντογάν και ο ίδιος προσωπικά προσπαθεί να επιβάλει καταργώντας το κοσμικό κράτος που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατουρκ.
Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για να αποτρέψει την απαράδεκτη αυτή απόφαση και πως θα διασφαλίσει τη διαφύλαξη και μια ουσιαστική πολιτιστική διαχείριση του μνημείου;
  2. Δεδομένου ότι ο ναός είναι μουσείο θεωρεί η Επιτροπή ότι μια παρόμοια ενέργεια θα καλλιεργήσει το θρησκευτικό μίσος και τη μισαλλοδοξία; Και αρμόζει σε μια υποψήφια χώρα που πρέπει να σέβεται την πολιτισμική πολυμορφία και τις ευαισθησίες όλων των τμημάτων του πληθυσμού της μια τέτοια ενέργεια; Απάντηση της Επιτροπής: EL E-003568/2020 E-004286/2020

Απάντηση του κ. Várhelyi εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2.9.2020)
Όπως υπογράμμισε ο ύπατος εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος, η Αγία Σοφία έχει ισχυρή συμβολική, ιστορική και οικουμενική αξία. Η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί καθώς και η απόφαση του Τούρκου προέδρου να θέσει το μνημείο υπό τη διαχείριση της Προεδρίας Θρησκευτικών Υποθέσεων είναι λυπηρή.
Η Τουρκία, ως ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας των Πολιτισμών, έχει δεσμευτεί για την προώθηση του διαθρησκευτικού και του διαπολιτισμικού διαλόγου, καθώς και για την προώθηση της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης. Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση όσον αφορά τα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία στις περιοχές που βρίσκονται εκτός του αποτελεσματικού ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποδίδει μεγάλη σημασία στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, χορήγησε περίπου 20 εκατ. ευρώ από το 2012 για τη στήριξη των δραστηριοτήτων της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά, η οποία περιλαμβάνει τη διατήρηση αρκετών εκκλησιών στις περιοχές που βρίσκονται εκτός του αποτελεσματικού ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος χορηγός στο έργο της τεχνικής επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά.
Η Επιτροπή έχει τονίσει επανειλημμένα, μεταξύ άλλων και στην τελευταία ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία, ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί την κατάσταση και να εγείρει τις ανησυχίες αυτές στις τουρκικές αρχές.
Το σχόλιο του Αλ. Γεωργούλη μετά την απάντηση της Κομισιόν:
«Μπορεί να φαίνεται πολύ παλιά, αλλά είναι μόλις δύο μήνες που η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί. Εμείς τότε υποβάλαμε αίτημα στην Κομισιόν. Βεβαίως πρόκειται για θρησκευτικό και πολιτιστικό μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας και βρίσκεται στη λίστα της UNESCO από το 1985.
Προς μεγάλη έκπληξή μας, όμως, η απάντηση που λάβαμε από την Κομισιόν ήταν μάλλον θλιβερή, καθώς μας απάντησαν, θεωρώντας ότι αναφερόμαστε στην Αγία Σοφία που βρίσκεται στα κατεχόμενα της Κύπρου. Η ερώτηση μας όμως δεν χωρούσε τέτοια σύγχυση.  Αναφερόμασταν ρητά στο μνημείο που δεσπόζει στην Κωνσταντινούπολή εδώ και 1500 χρόνια. Επίσης, δημοσιότητα που είχε λάβει το θέμα, δεν επέτρεπε τέτοιου είδους μπέρδεμα.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έγινε κάποιο λάθος στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου και ότι δεν πρόκειται για αδιαφορία ή άγνοια της σημαντικότητας αυτού του σπουδαίου μνημείου.
Ο πολιτισμός μπορεί και πρέπει να είναι καταλύτης για την γεφύρωση μικρών ή μεγάλων χασμάτων όλων των διαφορών. Επίσης, πρέπει να αναπτερώνει και να συσπειρώνει την ηθική των κοινωνιών.
Τέτοια λάθη, όμως, είναι πολύ σημαντικά, ειδικά από έναν τόσο σημαντικό θεσμό και σηκώνει πολλές ερμηνείες».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα